Keskerakond lubab maksta Savisaare ja Kallo kaitsjatasu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savisaare kaitsjad Üllar Talviste ja Oliver Nääs.
Savisaare kaitsjad Üllar Talviste ja Oliver Nääs. Foto: Liis Treimann

Keskerakond lubab tasuda korruptsioonikahtlustuse saanud ja Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaare ning samas kriminaalmenetluses kahtlustatava linnavolikogu esimehe Kalev Kallo kaitsjakulud.

Keskerakonna esimeheks kandideeriv Kadri Simson kirjutas täna ilmunud Kesknädalas, et lähiaegadel on lootus, et Savisaar saab naasta täitma linnapea ülesandeid. «Samuti on erakond andnud lubaduse jääda katma kõiki kulutusi, mis talle ja Kalev Kallole võivad osaks saada seoses uurimisega. See lubadus jääb kehtima ka siis, kui kongressil valitakse uus esimees ja juhatus,» kirjutas Simson partei seisukohti propageerivas väljaandes.

Keskerakonna pressiesindaja kinnitas täna Postimehele, et partei tasub Savisaare ja Kallo advokaadikulud.

Erakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul on Keskerakond aidanud partei juhatuse liikmete õigusabikulusid tasuda ka varem. «Seda tehakse juhul, kui erakonna liiget rünnatakse erakonnaga seotud teemadel,» ütles ta.

Toobal nimetas selliste juhtumitena enda ja riigikokku kuuluva Lauri Laasi kriminaalmenetlust, kaitsepolitsei aastaraamatus kirjutatu pärast kohtusse pöördunud Yana Toomi kaasust ning erakondade rahastamise järelevalve komisjoni ettekirjutustega seotud kohtuvaidlusi.

Postimehe andmetel on Keskerakonnal mõned advokaadibüroode arved aasta või rohkemgi tasumata. «Vastab tõele, et oleme advokaadibüroole Sirel ja Partnerid võlgu, kuid kokkuleppe kohaselt tasume seda igakuiselt vähemaks,» ütles Toobal.

Keskerakonna pikaajalisi ehk vähemalt aasta tasumata arvevõlgu on arutanud ka erakondade rahastamise järelevalve komisjon. Näiteks augustis juhtis komisjon tähelepanu, et esimese kvartali tasumata arvete aruandes deklareeris parteidest nii aegunud arvevõlgu vaid Keskerakond, kelle pikaaegseteks võlausaldajateks oli kuus juriidilist isikut. Komisjoni järelepärimise peale teatas neist viis, et arved on laekunud, mida näitas ka erakonna teise kvartali aruanne.

Eelmisel nädalal tegi komisjon kokkuvõtte parteide kõigist võlgnevustest, mille maksetähtajast on möödunud vähemalt kuus kuud. Kokkuvõttest selgus, et märkimisväärsetes summades on pikaajaliselt tasumata arveid viiel erakonnal: lisaks Keskerakonnale ka Reformierakonnal, Isamaa ja Res Publica Liidul, Konservatiivsel Rahvaerakonnal ja Eestimaa Rohelistel.

«Erakonna ebamõistlikult pikaajaline suures ulatuses võlgnevus on probleemiks mitmel põhjusel: esmalt näitab see, et erakond kulutab üle oma maksevõime ja samas võib võlgnevus omakorda ohustada võlausaldaja maksevõimet,» märkis komisjon.

Samuti on komisjoni hinnangul võimalus, et võlausaldaja on nõudest loobunud, mispuhul oleks tegu erakonnale tehtud keelatud annetusega. «Kolmandaks võib olla tavatult pikaajaline erakonna krediteerimine tõlgendatav hüve saamisena, mis seisneb raha intressivabas kasutamises - see on eelis võrreldes pangast laenamisega, kus raha kasutamisega kaasneb intressikulu,» leidis järelevalvekomisjon.

Keskerakonna puhul on partei mullust majandusaasta aruannet auditeerinud vandeaudiitor juhtinud tähelepanu, et erakonna lühiajalised kohustused (317 529 eurot) ületavad käibevara (223 353 eurot).

Harju maakohus kõrvaldas korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatava Savisaare riigiprokuratuuri taotlusel linnapea ametist 30. septembril, leides, et Savisaar võib linnapeana töötamist jätkates mõjutada Tallinna linnavalitsuse töötajaid või nendega ütlusi talle soodsas suunas kooskõlastada. Tallinna ringkonnakohus jättis maakohtu määruse 23. oktoobril jõusse, kuid praeguseks on Savisaare kaitsja selle vaidlustanud.

Kahtlustuse kohaselt võttis Savisaar sel ja eelmisel aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka Keskerakonna kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses. Savisaart kahtlustatakse neljas altkäemaksu võtmise episoodis, mis puudutavad rendilepingu põhjendamatut pikendamist, puuduva ehitusloaga seotud ehitustööde jätkamist, kruntide vahetamist ja hankemenetlust.

Lisaks Savisaarele said 22. septembril kuriteokahtlustuse ka Tallinna linnavolikogu esimees, keskerakondlane Kalev Kallo, Porto Franco OÜ suuromanik Hillar Teder, Silikaat Grupi omanik Vello Kunman, tema nõunik ja endine tipp-poliitik Villu Reiljan, ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulberg ning ettevõtja Alexander Kofkin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles