Bagel-saiad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bagel saiad
Bagel saiad Foto: Jaan Heinmaa

8 tk

3,5 dl sooja vett (u 45kraadist)
1 pk (7–11 g või 1 sl) kuivpärmi
1 sl suhkrut
1 sl taimeõli
2 tl tumedat siirupit (või maltoosat)
2 tl soola
8,5 dl jahu (võid kasutada pooleks nisujahu ja täisterajahu), vajadusel suurenda jahukogust
Keetmiseks:
5 l vett
2 sl maltoosat või tumedat siirupit
1 tl soola
Katteks soovi korral seesami- või mooniseemneid, purustatud küüslauku, köömneid, soolahelbeid, maisijahu.
Võid bageleid enne seemnete-lisandite pealepuistamist ka munakollasega määrida.
 

Sega suures kausis kokku vesi, pärm ja suhkur. Lase 5–10 minutit seista. Lisa puulusikaga siirup, õli ning detsiliitri kaupa jahu. Lõpuks puista hulka sool ning sõtku elastseks tainaks. Vajadusel lisa jahu, kuid ära tainast liiga tihedaks tee! Sõtkumiseks kulub sul 10–15 minutit. Kata kauss puhta rätiga ning lase 15–20 minutit kerkida. Jaga tainas kaheksaks palaks ja vormi käte vahel pallikesteks. Vajuta pöidlaga keskele auk ning venita see suuremaks. Tõsta bagelid jahuga üle puistatud küpsetuspaberile 20 minutiks kerkima. Vahepeal kuumuta suures potis keema pool veekogusest. Lisa vette siirup ja sool. Eelkuumuta ahi 230 kraadini. Kata kaks küpsetusplaati paberiga ning puista soovi korral üle maisijahuga. Pane lauale puhas käterätik. Alanda keeva vee poti alt kuumust (vesi podisegu vaid pisut). Keeda tainarõngikuid (ükshaaval või kahekaupa potti asetades) 45–50 sekundit ühelt poolt, keera need vahukulbi või lusikaga ümber ja kuumuta ka teiselt poolt 45 sekundit. Nõruta need üleliigsest vedelikust lauale asetatud puhtal köögirätikul ja tõsta siis ettevaatlikult paberiga kaetud küpsetusplaadile. Määri soovi korral munakollasega ja puista üle meelepärase lisandiga. Pista ahju ja vähenda selle temperatuuri 220 kraadini. Küpseta 18–25 minutit, seejärel keera need ümber ja küpseta ka põhja paar minutit. Jahuta restil, lõika poleks ja täida meelepärase lisandiga. Bageleid saad ka külmutada. Selleks poolita bagelid samal päeval, kui need küpsetasid, aseta poolte vahele küpsetuspaberi tükk ja mähi toidukilesse. Võta eelmisel päeval külmikusse sulama, rösti meelepäraseks ning söö kas või moosiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles