Stollen ehk martsipanitäidisega sai

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
martsipanitäidisega sai saksa köögist
martsipanitäidisega sai saksa köögist Foto: Jaan Heinmaa

7 dl jahu
½ tl soola
½–¾ dl suhkrut
11 g kuivpärmi
1,5 dl piima
115 g võid
1 lahtiklopitud muna
175 g kuivatatud puuvilju, vajadusel hakitud
1 dl sektoriteks lõigatud kokteilikirsse
1, 5 dl hakitud mandleid
1 sidruni riivitud koor
200 g martsipani (võid toiduvärviga kollakamaks toonida)
määrimiseks võid ning peale sõelumiseks tuhksuhkrut
 

Sõelu jahu, sool ja suhkur kaussi. Sega hulka kuivpärm. Kuumuta piim käesoojaks, sega sulavõiga ning klopitud munaga. Sõtku kuivained ja vedelik elastseks tainaks. Lase umbes tunnike kilega kaetult kerkida. Kui tainas on kahekordseks kerkinud, sõtku sisse kuivatatud puuviljad, mandlid, sidrunikoor ning siirupikirsid. Rulli tainas ristkülikuks (u 25x20 cm), modelleeri martsipanist 25 cm pikkune “vorstike” ja tõsta see siis taina keskele. Tõsta tainaservad martsipani ümber ning vormi paras pätsike. Tõsta see küpsetuspaberiga kaetud plaadile, tainaserv allpool, 40–60 minutiks kerkima. Kata pätsike pealt kile või rätiga. Eelkuumuta ahi 190 kraadini. Küpseta ahjus u 35 minutit, kuni sai on pealt kuldne ning alt koputades tundub seest “õõnes”. Jahuta pisut ja sõelu peale ohtralt tuhksuhkrut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles