Rahandusministeerium: me pole hariduselt raha ära võtnud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahandusministeeriumi kinnitusel ei ole haridus- ja teadusministeeriumi rahastamist vähendatud, haridusminister Jürgen Ligi viitab aga sellele, et nii on ja loodab vigade parandusele ülejärgmisel aastal.

Tänane Eesti Ekspress kirjutas artiklis «Taavi laseb Jürgenile kambaka teha?», et rahandusministeerium kärpis julmalt Jürgen Ligi juhitud haridus- ja teadusministeeriumi raha, võttes ära isegi selle 5,1 miljonit eurot, mille ministeerium tänavu ise suutis kokku hoida ning oleks saanud kasutada õpetajate palgatõusuks. 

Rahandusministeeriumi kinnitusel ei vasta see väide tõele. 

«Riigi panus hariduse rahastamisse kasvab järgmisel aastal 23,2 miljonit eurot riigi maksutulude arvel. Sealhulgas 9 miljonit eurot lisaraha läheb palgafondi kasvu tarbeks, millest 5,4 miljonit eurot kohalikele omavalitsustele koolide pidamiseks antava haridustoetuse kaudu, ja 1,8 miljonit eurot riigi üldhariduskoolidele (sh riigigümnaasiumide) ülalpidamise kuludeks,» märkis Ott Heinapuu rahandusministeeriumi avalike suhete osakonnast.

Riigikogus menetluses oleva 2016. aasta riigieelarve eelnõu järgi panustab riik maksutulust haridusvaldkonda kokku 648,1 miljonit eurot. Sel aastal on summa 624,9 miljonit eurot.

«Lisaks suunatakse 2016. aastal haridusse ligikaudu 100 miljonit eurot Euroopa Liidu vahendeid, millest 20 miljonit eurot läheb koolivõrgu korrastamiseks. Euroopa Liidu vahenditele suunatakse riigi kaasfinantseeringut lisaks juurde 13,4 miljonit eurot,» lisas Heinapuu.

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi kommenteeris samas artiklit, justkui kärbe oleks siiski tehtud.

«Poliitika ei ole isikutele ära tegemine, küll aga teadmiste, kogemuste, vaadete, huvide kokkupõrge. Kui esimesi napib, hääbuvad head tavad, tekivad vead ja eelarvet tegema jäävad raamatupidajad, kel pole prioriteete. Iga minister võitleb siis enda eest, mitte kellegi poolt või vastu, ja kõiki koheldakse kärbetes võrdselt,» kirjutas Ligi Facebookis kommentaariks Ekspressi artiklile. 

«Ja kätte maksta pole mulle rahandusministeeriumi aegadest millegi eest, ei ebaõigluse, parteilise diskrimineerimise, prioriteetide mittetajumise ega muidu ebakompetentsuse. Haridusministrid teadsid siis, et rahandusminister ei kärbi neilt ja ka struktuursete muutuste viljad jäetakse haridusele. Tänavu on teisiti. Et mõni on märganud seda juba kahetseda, loodan vigade parandust eelarves 2017.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles