Brüsselis elab üle tuhande eestlase

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brüssel.
Brüssel. Foto: Andres Teiss.

Küsimusele, kui palju elab Brüsselis eestlasi, pole kuigi lihtne vastust leida – tõenäoliselt elab neid seal rohkem kui tuhat.



Välisministeeriumi andmetel töötab Euroopa Komisjonis, Euroopa Parlamendis ja nõukogu peasekretariaadis kokku 382 Eesti kodanikku. Neist 219 inimest töötavad Euroopa Komisjonis ja 97 parlamendis. Suur osa europarlamendiga seotud ametnikest pendeldab Brüsseli ja Strasbourgi vahet. 66 eestlast teeb tööd ka Euroopa Nõukogu peasekretariaadis.

Mitu Brüsselis elavat eestlast kinnitasid Postimehele, et koos pereliikmete ja igasugustes muudeski asutustes töötavate eestlastega elab seal vähemalt tuhat eestlast.

Kõigist eesti euroametnikest tervelt 78 protsenti on naised. 382 ametnikust 168 tegeleb ühel või teisel moel tõlkimisega. Tõlkidest ja tõlkide assistentidest töötab 41 omakorda Luksemburgis.

Luksemburgis on teisigi Euroopa Liiduga seotud asutusi ja nii elab seal 400 eestlase ringis. Nii vähemalt arvab Anneli Aken, kelle abikaasa töötab Luxembourgi linnas, kodu asub aga hoopis lähedal asuval Saksamaal, kus on lihtsalt odavam elada.

Euroopa Liidu ametnike palgad ulatuvad veebilehe EUABC andmetel 41 000 kroonist 282 000 kroonini. Brüsselis koduseks jäänud abikaasale on tasuta ravikindlustus, samuti makstakse ametnikule seoses abikaasa tööta istumisega 2600-kroonist lisatoetust pluss kaks protsenti palgast. Lastele on ette nähtud 5700-kroonine toetus ja toetusi on teisigi.

Peale euroametnike töötavad Brüsselis

NATO, Euroopa Liidu ja asukohamaa diplomaatilistes esindustes ka Eesti diplomaadid, kellele maksab palka meie riik. Nende lähetus on üldjuhul tähtajaline. Kokku töötab Eesti esindustes üle maailma 217 Eesti välisteenistujat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles