10 uudist, mida võiksid teada: kolmapäev, 4. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Eesti saab naabritega ühise gaasibörsi ja senisest kõrgema ülekandetasu

    Gaas. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

    Eesti gaasitarbijad hakkavad kahe aasta pärast maksma Balti riikidesse ja Soomesse ehitatavate uute gaasitorude eest, sest Euroopa Liidu kava kohaselt luuakse siia ühine hinnapiirkond. Gaasi ülekandetasu suureneb Euroopa ühtse ülekandetariifi loomisega hinnanguliselt kaks kuni neli protsenti.

    OLULIST

    • Eesti näitas oma valmisolekut naaberriikidega gaasitorude rajamise kulutuste jagamiseks eelmisel kuul, kui peaminister Taavi Rõivas kirjutas alla Leedu-Poola gaasitoru rajamise deklaratsioonile.

    • Tulevikus hakkab ühtses hinnapiirkonnas iga uue rajatise ehitamine tõstma samuti gaasi ülekandetasu. Nii võib ülekandetasusid hakata mõjutama LNG-terminali ehitamine Poolasse.

    Eesti gaasituru tulevikust loe postimees.ee-st

  2. Danske Bank palub eraklientidel mujale kolida

    Danske pank. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

    Danske Bank hakkas erakliente telefoni teel teavitama vajadusest uuel aastal mõnda teise panka üle kolida, kuna eraklientide teenindamine lõpetatakse.

    OLULIST

    • «Pank teavitas vajadusest uuel aastal mõnda teise panka üle kolida, kuna eraklientide teenindamine lõpetatakse. Ametlik teavitus saadetakse jaanuaris 2016, samas rõhutati, et pensionifond Danske Pension ei kao.»

    • Danske Banki Balti panganduse ja Eesti juht Ivar Pae ütles, et strateegia muutmine tähendab, et pank lähtub klienditeeninduse ja tootevaliku kujundamisel sihtsegmentide huvidest.

    Danske panga lahkumisest Eesti jaeturult loe postimees.ee-st

  3. Tuukrid leidsid 22-aastase Kristjani surnukeha

    Kadunud 22aastase noormehe otsingud Kamariku karjääris. Foto: Kaspar Kokk / Kanal2

    Täna kella 9.30 paiku leidsid tuukrid Rakke valla Kamariku karjäärist Kristjani surnukeha.

    OLULIST

    • Eilsele otsingule olid kaasatud lisaks vabatahtlikele ka kopter ja piirivalvepaat, millega kontrolliti karjääri järvesid.

    • Eile õhtul jõuti piltide analüüsimisega sinnani, et leiti surnukeha, mille tuukrid täna hommikul välja tõid.

    Suurotsingust loe postimees.ee-st

  4. Savisaare jaoks reetur, enese ees aus

    Kümme aastat Tallinnas Edgar Savisaare kõrval volikogu juhina tähtsuselt pealinna teise mehe tiitlit kandnud riigikogu liige Toomas Vitsut ootab erakonnas muutust: aeg on Kadri Simsoni käes. Foto: Jaanus Lensment

    Aidaku Keskerakond Eesti elu rahustada või edasi viia, kuid midagi peab muutuma. Oma näo ja rolli kaotanud Keskerakond peab olema peale vastuvaidleja ka kõigi erakondade koostööpartner, leiab riigikogu liige, endine Tallinna tipp-poliitik Toomas Vitsut (55).

    OLULIST

    • «Erakonna esimees peaks olema seotud erakonna kõikide institutsioonidega ja kõikide kohtadega, kus erakond on võimul. Ta peaks jõudma peale Tallinna ka Narva, teistesse omavalitsustesse. Seda enam ka riigikogusse.»

    • «Savisaare puudus on see, et ta ei suuda teiste erakondadega koostööd teha. Kas valitsuses või mitte – jätame selle trafaretse lähenemise –, koostööd peaks suutma igal juhul teha.»

    Intervjuud Toomas Vitsutiga loe postimees.ee-st

  5. Kodule lähemal asuvad poed on kasvav trend

    Ostlejad Stockmanni kaubamajas. Foto: Liis Treimann

    Kuigi eestlaste järjest paraneva ostujõu tingimustes võiks ainuüksi Tallinnas olla ruumi veel kahele suurele kaubanduskeskusele, olla tulevikutrend hoopis see, et väikesed kodulähedased kauplused vahetavad suured linna äärde ehitatud ostumekad välja.

    OLULIST

    • Kauplusepinna poolest on eestlased seitsmendal kohal Euroopas, aga kui vaadata olemasolevat kaubanduspinda inimese kohta, on Eesti lausa esimese kolme hulgas.

    • «Sellised mõnusa mõõduga ja kodule lähemal asuvad poed on kindlasti ka nüüd lähema kümne aasta kasvav trend,» pakkus Marje Josing.

    Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu arvamust saab lugeda postimees.ee-st

  6. Arumäe: miinimumpalga tõus ei tee vaeseid rikkamaks

    Ruta Arumäe. Foto: Tairo Lutter

    Miinimumpalk on keskmise palga suhtes üsna konstantne, arutles majandusanalüütik Ruta Arumäe tänasel Rimi majanduskonverentsil.

    OLULIST

    • Arumäe tõi välja, et riigiti on miinimumpalga suhe keskmisesse palka üsna konstantne.

    • Kui palgatase väga kiirelt üles läheb, muutub üha mõttekamas selliste investeeringute tegemine, mis ei nõua enam inimtööjõudu ehk robotiseerimine.

    Ruta Arumäe arutluskäiku loe postimees.ee-st

  7. USA mõttekoda meenutas Moskvale tuumasõja mõttetust

    Vladimir Putin 2005. aasta mereväeõppustel jälgimas lahingristlejalt Pjotr Veliki välja tulistatud raketti. Sama laeva varustusse kuuluvad ka tuumalõhkepead kanda suutvad raketid. Foto: Scanpix

    Hiljuti esitleti Tallinnas Rahvusvahelises Kaitseuuringute Keskuses (RKK) väärikale kuulajaskonnale ehmatava pealkirja ettekannet «Tuumasõja ärahoidmine Põhja-Euroopas». Kuigi juba külma sõja perioodil mõistsid mõlemad osapooled tuumarelva kasutamise sõjalist mõttetust, tundub Venemaa vajavat selle meenutamist, kõlas ürituse sõnum.

    OLULIST

    • Rahvus ei loeks, kui tegelik unistus on NATOt rabada nii, et ta ei suudaks enam vastata ning artikkel viie ja kogu liidu mõte muutuks nulliks.

    • Kahe aasta eest harjutati Vene-Valgevene ühisõppusel Zapad muu hulgas ka «agressiivse» Poola tõrjumiseks Varssavile tuumalöögi andmist.

    Tuumaohust loe postimees.ee-st

  8. Selle ülilennukiga saab tulevikus üle Atlandi lennata vähem kui tunniga

    Skreemr. Foto: Bombardier

    Kanada insener ja leiutaja Charles Bombardier esitles sel nädalal oma verivärsket lennukikontseptsiooni, mis oleks võimeline lendama üle Atlandi ookeani kõigest 40 minutiga.

    OLULIST

    • Bombardieri ülihelikiiruselise lennumasina töönimetus kannab nime Skreemr ning täiskiiruse saavutamiseks on selles ühendatud kolm tehnoloogiat: raketid, magneetilised rööpad ja scramjet-tüüpi reaktiivmootorid.

    • Peamiseks probleemiks võib osutuda just kiirendusega seotu – kuidas peavad sellele vastu inimesed ja madalatel kõrgustel ka materjalid.

    Ülikiirest lennukist loe postimees.ee-st

  9. Ott Tänak: tahan saada rohkem poodiumikohti ja oma esimest võitu

    Ott Tänak. Foto: Timo Anis

    Rallisõitja Ott Tänak rääkis portaalile crash.net oma senisest hooajast, eelseisvast Walesi rallist ja soovidest tuleviku osas. Kuigi Tänaku ja kaardilugeja Raigo Mõlderi saatus on endiselt lahtine, loodab eestlane, et suudab autoralli MM-sarjas veel palju saavutada.

    OLULIST

    • Hoolimata sellest, et sel hooajal pole Tänak punkte kogunenud nii palju kui ta soovinuks, jääb ta oma kiirusega rahule.

    • Walesi rallil jahib M-Spordi piloot kohta esikolmikus.

    Ott Tänaku tulevikuplaanidest loe postimees.ee-st

  10. Vogue valis Carmen Kassi üheks seksikamaks Victoria's Secreti pesuingliks läbi aegade

    Carmen Kass Victoria's Secreti moeshow'l 2003. aastal. Foto: Vida Press

    Moepiibel Vogue koostas pesubrändi Victoria's Secret 20. moelava-aasta puhul nimekirja kõigi aegade seksikamatest pesuinglitest ning valituks osutus ka Eesti supermodell Carmen Kass.

    Veel pilte Carmen Kassist vaata postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles