Riigikohus hakkab arutama Kaljuranna vahi alt vabastamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadama juht Ain Kaljurand koos uurijatega oma vahistamisõhtul.
Tallinna Sadama juht Ain Kaljurand koos uurijatega oma vahistamisõhtul. Foto: Sander Ilvest

Riigikohus otsustas täna võtta menetlusse Tallinna Sadama endise juhi Ain Kaljuranna kaitsjate määruskaebuse, millega nad vaidlustasid Kaljuranna vahistamismääruse.

Kaljuranna kaitsjate vandeadvokaat Leon Glikmani ja vandeadvokaat Paul Kerese määruskaebus laekus riigikohtusse juba 28. septembril ning tänase otsusega võttis riigikohus selle menetlusse.

Kaljuranna kaitsja vandeadvokaat Leon Glikmani sõnul on tema kaitsealuse põhiõigusi räigelt rikutud, mistõttu pöörduski ta riigikohtusse. «Riigikohtus on tulemas fundamentaalne vaidlus selle üle, kas Kaljuranna vahistamine üldse oli seaduslik,» ütles Glikman BNSile.

Ta rõhutas, et Kaljuranna põhiõigusi on kriminaalasja kohtueelses menetluses räigelt rikutud. Nimelt näeb Glikmani sõnul eurodirektiiv selgelt ette, et kahtlustatavale on kohustuslik näidata tema vahistamise põhjendatust kinnitavaid tõendeid, kuid Kaljurannale seda tehtud pole.

«Võin kohe tuua kümme Euroopa kohtu lahendit, milles on sõnaselgelt öeldud, et kahtlustataval on õigus näha tõendeid vähemalt nii palju, et aru saada, mille alusel ta vahistati ja kus on näha põhjendatud kuriteokahtlus,» märkis Glikman.

Tema sõnul on Eesti küll antud eurodirektiivi vastu võtnud, kuid defektselt. «Ootame ära, mida antud küsimuses otsustab riigikohus,» ütles Glikman, lisades, et seejärel on ta valmis vajaduse korral pöörduma Euroopa kohtusse. «Meil on tugev õiguslik positsioon,» rõhutas Glikman.

Kaitsepolitsei pidas AS Tallinna Sadama juhatuse esimehe Ain Kaljuranna ja juhatuse liikme Allan Kiili kinni 26. augustil, kahtlustavana altkäemaksu võtmises.

Harju maakohus otsustas 28. augustil mõlemad mehed vahi alla võtta, kuid Kaljuranna kaitsjad vaidlustasid maakohtu määruse ringkonnakohtus. Tallinna ringkonnakohus jättis 16. septembril kaitsjate taotluse rahuldamata, kuid kaitsjad vaidlustasid ringkonnakohtu määruse riigikohtus.

Paralleelselt Kaljuranna vahistamise seaduslikkuse vaidlustamisega taotlesid tema kaitsjad ka mehe vahistamise asendamist elektroonilise jalavõruga. 27. oktoobril jättis Harju maakohus kaitsjate taotluse rahuldamata ja Ain Kaljuranna vahistamise asendamata elektroonilise järelevalvega.

Elektroonilist jalavõru taotles ka Allan Kiil kelle taotluse jättis oktoobri alguses rahuldamata Harju maakohus ja eile, 3. novembril ka Tallinna ringkonnakohus.

Tallinna Sadama kriminaalasjas on kokku kaheksa kahtlustatavat, neist vahi all on ainult Kaljurand ja Kiil. Tallinna Sadama nõukogu vabastas nii Kaljuranna kui Kiili pärast skandaali puhkemist ametist. Reformierakonna juhatus arvas Allan Kiili skandaali puhkemise järel erakonnast välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles