Tsahkna: õpetajate palgatõus ei sõltu erakoolide rahastamisest

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Tairo Lutter

Isamaa ja Res Publica Liidu esimehe Margus Tsahkna sõnul on järgmise aasta õpetajate palgatõus ja erakoolide rahastamine kaks erinevat teemat ning nende sidumine avalikkuse eksitamine.

«Rahustan nii haridusministrit kui õpetajaid ja lapsevanemaid – haridusminister Jürgen Ligile kambakat ei tehta. Õpetajate palgatõus järgmisel aastal tuleb ja selleks leiame ka vahendid,» ütles Tsahkna, kommenteerides Eesti Ekspressi tänast juhtkirja.  

«Samas tuleb selgelt välja öelda, et erakoolide tegevustoetus ja õpetajate palgatõusu raha on järgmise aasta riigieelarve kontekstis kaks erinevat asja. Kogukondade haridusalgatusel loodud erakoolide ning õpetajate palkade tõusu omavaheline vastandamine ei ole õige nii sisult kui eesmärgilt,» rõhutas Tsahkna.

Tsahkna sõnul ei tohi kogukondade initsiatiivi tappa, kuna see rikastab ja mitmekesistab meie laste haridusvõimalusi ning on selle valdkonna innovatsiooni vedajaks. «Selle asemel tuleb nendega laua taha istuda ja ettepanekud ära kuulata. Kõik osapooled saavad aru, et praegust süsteemi on vaja muuta,» ütles ta.

Tsahkna väitel ei ole võimalik järgmise aasta 1. septembrist erakoolide tegevustoetust vähendada, sest see samm oleks põhiseaduse mõttes vaieldav teema, mille kohta on oma seisukoha andnud ka õiguskantsler Ülle Madise.

«Haridussüsteemi eraalgatus on koondunud ühe katuse alla ning kodanikualgatusena lauale pannud omapoolse seaduseelnõu, mida tuleb arutada ja võtta tõsiselt. Eraalgatust ei tohi jõuga summutada, kuna sellel tugineb meie ühiskonna toimimine. Haridusministeerium peaks võtma aega ning nende inimestega koos lahendused välja töötama,» selgitas ta.

«Õpetajate palgad peavad tõusma nii, nagu kokku lepitud. Ja haridusministril ei ole õpetajate palgaraha teemal vaja karta kambaka tegemist,» lõpetas Tsahkna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles