Tarand: Keskerakond on ERJKga vaidlemisele kulutanud mitukümmend tuhat eurot

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Tarand
Kaarel Tarand Foto: Toomas Huik / Postimees

Kümmekond erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) ettekirjutust kohtusse andnud Keskerakond on komisjoniga vaidlemisele kulutanud tõenäoliselt juba mitukümmend tuhat eurot, ütles ERJK aseesimees Kaarel Tarand ning küsis, miks mässib niigi keerulises majandusseisus erakond end üha uutesse lootusetutesse kohtuvaidlustesse.

Tarand ütles Postimehele, et kui erakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul tasub erakond ka ERJKga seotud kohtuvaidluste õigusabikulud, siis võib oletada, et hinnanguliselt peaksid need olema vähemalt sama suured, kui on samades asjades ERJK kulud õigusabile.

«Advokaadibüroodel võib ju olla mingeid hinnaerinevusi, kuid vaevalt et olulisel määral. Kui ERJK on olnud sunnitud kulutama õigusabiteenusele seoses Keskerakonna ja selle liikmete lõputute kaebustega aastatel 2014–2015 kokku vahemikus 35 000 – 40 000 eurot, on põhjust oletada, et Keskerakonna kulud sellele peavad olema ligilähedaselt sama suured,» ütles Tarand.

Samas rõhutas ta, et eranditult kõigis kaasustes ja kõigis kohtuastmetes, kuhu vaidlused on jõudnud, on leitud, et keskerakondlaste kaebused ei ole põhjendatud. «Järelevalveorganile on kogu see kaebamine olnud hulk tarbetut lisatööd. Möönan, et kõigil on õigus kohtusse pöörduda, seda muidugi, aga lootusetute juhtumite puhul peaks ka advokaadid mitte himustama kliendi raha – millest 85 protsenti tuleb riigieelarvest –, vaid andma talle head nõu edasisest vaidlemisest loobuda,» lausus ta.

Tarand märkis, et kui Edgar Savisaarele tehtud ettekirjutus kõrvale jätta, siis on vaidlustes tegu pisisummadega. «Igal juhul võib öelda, et erakond on õigusabile juba kulutanud mitu korda rohkem, kui oleks tulnud välja käia ettekirjutuste alusel. Nüüd tuleb lõpuks see ettekirjutustega määratud raha ikka ära maksta,» ütles ta.

Tema sõnul jääb küsimus, miks mähib niigi keerulises majandusseisus Keskerakond end üha uutesse kohtuvaidlustesse, mis on niikuinii lootusetud, aga see-eest kulukad. «Kas erakonna liikmed on kõik nõus sellise sihitu rahakulutamisega, mille arvelt ju poliitiline tegevus praktiliselt soiku jääb,» küsis ta.

Keskerakond kinnitas eile, et tasub korruptsioonikahtlustuse saanud ja Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaare ning samas kriminaalmenetluses kahtlustatava linnavolikogu esimehe Kalev Kallo õigusabikulud. Partei hinnangul on advokaadikulude kandmine põhjendatud ning kooskõlas seadusega, sest tegemist on erakonna huvide kaitsmisega.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles Postimehele, et Keskerakond on aidanud partei juhatuse liikmete õigusabikulusid tasuda ka varem. «Seda tehakse juhul, kui erakonna liiget rünnatakse erakonnaga seotud teemadel,» ütles ta.

Selliste juhtumitena nimetas ta enda ja riigikokku kuuluva Lauri Laasi kriminaalmenetlust, kaitsepolitsei aastaraamatus kirjutatu pärast kohtusse pöördunud Yana Toomi kaasust ning erakondade rahastamise järelevalve komisjoni ettekirjutustega seotud kohtuvaidlusi.

Keskerakond on kohtus vaidlustanud kümmekond ERJK ettekirjutust. Nii nõuavad Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar, abilinnapea Arvo Sarapuu, Tallinna ettevõtlusametis töötav endine abilinnapea Jaanus Mutli, Põhja-Tallinna linnaosa vanem Karin Tammemägi ning tema asetäitja Priit Kutser, et kohus tühistaks komisjoni ettekirjutused, mille kohaselt peavad nad Tallinna linnale hüvitama kohalike valimiste eel tehtud valimisreklaamide kulud.

Samade ettekirjutuste tühistamist soovib kohtult ka Keskerakond. Lisaks pole Savisaar rahul, et komisjon edastas ETV saatele «Pealtnägija» ettekirjutuste tegemise eel kogutud eksperthinnangud, ning nõuab selle teo õigusvastasuse tuvastamist.

Samuti on Keskerakond kohtus vaidlustanud ettekirjutuse, mis luges Keskerakonna noortekogu riigikogu valimiste eelse reklaamikampaania erakonnale tehtud keelatud annetuseks ja nõudis selle tagastamist.

Viimasena vaidlustatud ettekirjutuse järgi peab partei kandma riigieelarvesse 4000 eurot aastate eest anonüümselt saadud annetusi. See ettekirjutus puudutab 2010. ja 2011. aasta annetuste registris kajastatud sularahaannetusi, mille Keskerakond deklareeris tagantjärele 2012. aasta kevadel ning mis viisid Toobali dokumendi võltsimises süüdistatuna kohtu alla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles