Palling ja Madison: Rootsi kogemusest pagulastega tuleb õppida

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid, peamiselt Süüriast, ootavad Taanis rongi, millega sõita edasi Rootsi.
Migrandid, peamiselt Süüriast, ootavad Taanis rongi, millega sõita edasi Rootsi. Foto: SCANPIX

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni (ELAK) esimees Kalle Palling ja aseesimees Jaak Madison tutvusid kahepäevasel visiidil Rootsi rändepoliitikaga ning leidsid, et naaberriigi kogemusest pagulaste vastuvõtmisel ja nendega tegelemisel tuleb õppida. 

«On oluline, et õpiksime neilt, kellel on kõige suurem kogemus pagulaspoliitika kujundamisel ja Rootsi on kindlasti üks nendest,» ütles Palling riigikogu pressiteenistuse vahendusel.

«Kohtumisel Urban Ahliniga möönsime, et riikide senine lähenemine kindlasti muutub. Need, kes seni pole pagulaspoliitikas aktiivsed olnud, peavad muutuma aktiivsemaks ja riigid nagu Rootsi, kes on olnud väga avatud, peavad muutuma pisut konservatiivsemaks,» lisas komisjoni esimees.

«Visiidi eesmärgiks oli tutvuda, kuidas üks meie naaberriik on ulatusliku immigratsiooniga toime tulnud ning näha probleeme, mida see on kaasa toonud,» lausus Madison. «Tulevikus on Balti riikide ja Põhjamaade efektiivne koostöö rändekriisi lahendamisel väga tähtis.»

Eile kohtusid ELAKi esimees ja aseesimees Rootsi parlamendi esimehe Urban Ahlini ja sealse ELAKi liikmetega ning arutasid Euroopa rändekriisi ja Rootsi rändepoliitikat. Ahlin julgustas Eestit abivajajaid vastu võtma. Rootsi tuleb käesoleval aastal umbes 160 000 asüülitaotlejat.

Kahepäevase Rootsi visiidi käigus kohtusid Palling ja Madison eile ka ÜRO põgenike agentuuri (UNHCR) Põhja-Euroopa esinduse juhi Pia Prytz Phiriga ning Rootsi justiitsministeeriumi kantsleri Lars Westbrattiga. Samuti külastasid ELAKi esimees ja aseesimees eile Stockholmi Eesti Maja.

Täna külastasid Palling ja Madison spetsiaalset immigrantidele mõeldud kooli Stockholmis, kus tutvusid kooli tööga ning kohtusid Stockholmi linna pagulaste-ja rahvusvähemusküsimuste üksuse juhi Agneta Berneriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles