10 uudist, mida võiksid teada: neljapäev, 5. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Baltimaad plaanivad Venemaale okupatsiooni eest kahjunõude esitamist

    Justiitsminister Urmas Reinsalu. Foto: Mihkel Maripuu

    Täna allkirjastasid Riias Balti riikide justiitsministrid koostöömemorandumi, milles lepivad kokku tegevused Nõukogude Liidu okupatsiooni kahju nõude esitamise teemal, teatas justiitsministeerium.

    OLULIST

    • Eestis on hinnanud okupatsioonikahjusid okupatsioonirežiimide repressiivpoliitika uurimiskomisjon, mis lõpetas töö 2004. aastal.

    • Rahvusvahelise õiguse järgi saab okupatsiooni eest nõuda nii varalise kahju hüvitamist kompensatsioonina kui vabandamist satisfikatsioonina. 

    Baltimaade plaanist Venemaale okupatsioonikahjude eest nõudmisi esitada loe postimees.ee-st

  2. Inimeste kadumised tekitavad hirmujutte

    Kadunud 17-aastast Markkust kogunes otsima sadu vabatahtlikke. Foto: Lõuna prefektuur

    Võrus kümnendat päeva kadunud Markkuse otsingutel jõuti järjega kuulsate sensitiivideni, kelle nägemused paraku reaalset tulemust ei toonud.

    OLULIST

    • Üldsõnalised vihjed kadunud inimeste otsimisel edasi ei vii. Markkust jätkuvalt otsiv politsei peab kadumise põhjusena tõenäoliseks hoopis õnnetust.

    • Politsei on sekundikaupa, kurnatuseni läbi töötanud hulga häguseid videosalvestusi.

    Markkuse otsingutest loe postimees.ee-st

  3. Valitsus otsib erakoolide rahastamise lahendust

    Haridus- ja teadusministeerium. Foto: Scanpix

    Valitsus jättis tänasel istungil erakoolide rahastamist puudutava eelnõu üle otsuse tegemata ja arutab teemat edasi järgmisel reedel toimuval kabinetiistungil. 

    OLULIST

    • Erakoolide ja lapsevanemate esindajad on seaduse vastu ning pakkusid eile välja alternatiivse eelnõu. 

    • Ministeerium lükkas ka ümber erakoolide esindajate levitatavad numbrid maksumaksja kulu kohta era-, riigi- ja munitsipaalkoolidele.

    Diskussioonist erakoolide rahastamise üle loe postimees.ee-st

  4. Kohus saatis kahele lapsele otsa sõitnud roolijoodiku aastateks vangi

    Juhiloata ja joobes mees sõitis juulis Järvamaal otsa kahele lapsele. Foto: Kaspar Kokk / Kanal2

    Pärnu maakohus saatis neljapäeval aastateks vangi paadunud liiklushuligaani, kes istus tänavu suvel purjuspäi autorooli ning sõitis Järvamaal otsa kahele väikesele lapsele, põhjustades neile vigastusi.

    OLULIST

    • Kuigi mees üritas avariikohalt põgeneda, õnnestus korrakaitsjatel ta sündmuskoha lähedal kinni pidada ning selgitada, et mehel puudus juhtimisõigus, samuti oli ta ligi 2,3-promillises joobes.

    • Hengo kirjutas puhtsüdamliku ülestunnistuse juba eeluurimise ajal ning ka kohtus kinnitas, et kahetseb juhtunut ja palub kannatanutel vabadust.

    Roolijoodiku karistusest loe postimees.ee-st

  5. Palvust pidanud maausuliste peadest vuhisesid mööda discgolf'i kettad

    Discgolf. Foto: Kristjan Teedema

    Novembri esimesel päeval juhtus Raplamaal asuval Paluküla hiiemäel kentsakas lugu, kui hingedeajale pühendatud palvusele saabunud maausulised pidid rinda pistma samas kohas discgolf'i kettaid lennutavate inimestega.

    OLULIST

    • Maausulistel ajas kopsu üle maksa hingedepäeva eelõhtul juhtunu. Nimelt pidas paarkümmend maausulist 1. novembri õhtupoolikul Hiiemäel hingedeaja palvust, kui järsku vuhisesid neist mööda discgolf'i kettad.

    • Vallavanem nendib, et rada on algusest peale küsimusi tekitanud. Käib vaidlus, kas tegemist on ehitisega või mitte ning vaidlus kisub eriti tuliseks seetõttu, et rada läbib kaitsealust ala. 

    Sportlaste ja maausuliste vaidlusest loe postimees.ee-st

  6. Reisikorraldajad on Egiptuse reiside suhtes äraootaval seisukohal

    Ka Eestis asuva Vene saatkonna juurde viidi Egiptuse lennuõnnetuse ohvrite mälestamiseks lilli ja küünlaid. Foto: Eero Vabamägi

    Kui Briti lennufirmad andsid täna hommikul teada, et katkestavad nädal aega tagasi juhtunud lennuõnnetuse tõttu reisid Sharm el Sheikhi kuurortisse, siis Eesti reisikorraldajad on Egiptuse reiside puhul veel äraootaval seisukohal.

    OLULIST

    • Ka GoAdventure jurist Heiki Tulk sõnas, et reisikorraldaja talitab vastavalt välisministeeriumi seiskohale.

    • Ka Tez Touri esindaja Svetlana Vertjanova sõnas, et ettevõte lähtub oma tegemistes välisministeeriumi juhistest.

    Egiptuse reisidest loe postimees.ee-st

  7. Leedu lääneosas mõrvati neli naist

    Foto: 15min.lt

    Leedu lääneosas mõrvati neli naist, peaminister Algirdas Butkevičiuse sõnul oli Kražiai alevis aset leidnud veretöö peamine põhjus alkoholi kuritarvitamine.

    OLULIST

    • Leedu ajakirjaniku sõnul saadi kurjategija eile kohalikus poes kätte, täiesti purupurjus ja käed verega koos.

    • Mõrvad toimusid mitme päeva vältel, esimene tapmine toimus esmaspäeval. Pole kindel, millises järjekorras mees oma ohvrid tappis, kuid esimesena leiti 74-aastase naise surnukeha.

    Võikast veretööst Leedus loe postimees.ee-st

  8. Merkeli meelehärmiks süürlased Saksa majandust turgutama ei tiku

    Berliini Schönefeldi raudteejaama Austriast saabunud Süüria põgenikud. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

    Mariam (23) pole kaugeltki selline Süüria põgenik, keda Angela Merkel ootas: pärast pikka matka koos kolme lapsega Türgist, et taasühineda mehega Berliinis, unistab ta lahkumisest loodetud «paradiisist» mõnda islamiriiki.

    OLULIST

    • «Mina ei taha juuri siin, mina ei taha õppida saksa keelt või integreeruda,» ütles ta araabia keeles Bloombergile.

    • Samasugust juttu rääkisid Bloombergi reporterile Berliini pagulaskeskuses paljud süürlased: Saksamaa on pigem ajutine boksipeatus kui täiesti uus elu. Paralleelühiskondade süvenemise oht on seega reaalne.

    Saksamaa hädast pagulastega loe postimees.ee-st

  9. Väikeinvestor: teine pensionisammas on läbikukkunud projekt

    Jaak Roosaare. Foto: Õpetajate Leht

    Teine sammas on läbikukkunud projekt, leiab väikeinvestor Jaak Roosaare, kelle arvates tuleks hõbedasi aastaid kindlustada sootuks aktsiatesse investeerides.

    OLULIST

    • Pensionile minnes ostab pensionär kogutud raha eest õiguse saada elu lõpuni fikseeritud väljamakseid ja soovi korral saab lepingusse panna klausli, et isegi hoolimata pensionäri surmast saavad pärijad mingi fikseeritud aja igakuiseid makseid.

    • Pensionikeskuse lehel saab võrrelda erinevate kindlustusfirmade hinnapakkumisi ja teha selle põhjal omad järeldused. Ja need ei ole kahjuks meeldivad.

    Arvamust teisest pensionisambast loe postimees.ee-st

  10. Ema hauale küünla viinud mees avastas puu otsast voodoo-nuku

    Politseinik Ahti Jõemaa võttis eile Haapsalu metsakalmistul nuku puu küljest maha. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets / Lääne Elu

    Sel esmaspäeval hingedepäeval märkas Haapsalu metsakalmistule oma ema hauale küünla viinud mees haua lähedal tamme otsas rippuvat musta kaltsunukku, kelle silma oli torgatud nööpnõel.

    OLULIST

    • Näo, südame ja kõhu kohal olid väikesed paberitükid, millele olid värvilise pliiatsiga kantud hieroglüüfi või ruunikirja meenutavad märgid, kirjutab Lääne Elu.

    • «Täiskuu ja hingedeaeg,» pani politseinik nukule esialgse diagnoosi ning asetas nuku paberist kotti. «Eks pea mõtlema, mis sellega edasi saab. See pole ka meile igapäevane sündmus.»

    Voodoo-nukust Haapsalus loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles