Peeter Langovitsi tagasivaade: plahvatus kohtumajas

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1995.a. plahvatas Tallinna Linnakohtu majas lõhkekeha
1995.a. plahvatas Tallinna Linnakohtu majas lõhkekeha Foto: Peeter Langovits

Aasta 1995 novembri 9. kuupäeva varahommikul kell 3.20 saab päästeamet väljakutse Tallinna linnakohtu juurde, kus oli toimunud pommiplahvatus. Nüüdseks on 1995. aasta läinud ajalukku plahvatusterohke aastana, mil oli ka inimohvreid. Et rünnaku alla võib sattuda ka kohtumaja, ei osatud oodata.

Tugevatoimeline lõhkekeha, mis plahvatas kohtumaja välisukse juures, oli paigutatud ukse kõrval asunud samba ja välisseina vahele. Plahvatuse kohale tekkis betooni umbes 30-sentimeetrise läbimõõduga auk, millest võis näha keldrit ja millest purustuslaine leviski edasi keldrisse. Pommiplahvatus purustas peasissepääsu uksed, esimese korruse ja keldrikorruse aknad. Eest lendasid metallist akna- ja ukseraamid, kahjustusi said esimese ja teise korruse siseuksed, fuajee ning puhvet. Plahvatus oli nii tugev, et ka mitme kohtusaali seintesse tekkis praod. Löögijõud purustas aknaklaasid ka Liivalaia tänava teisel poolel asunud majal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles