10 uudist, mida võiksid teada: reede, 6. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Putin käskis peatada Vene lennud Egiptusesse

    Sharm El-Sheikhi lennujaama Terminal 1. Foto: Scanpix

    Venemaa president Vladimir Putin nõustus riikliku julgeolekuteenistuse (FSB) juhi reedese soovitusega peatada ajutiselt Vene lennufirmade lennud Egiptusesse ning andis korralduse soovituse rakendamiseks, ütles presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov. 

    OLULIST

    • FSB juht Aleksandr Bortnikov soovitas peatada Venemaa lennufirmade lennud Egiptusesse, kuni luuakse selgus Siinai kohal alla kukkunud lennuki A-321 huku põhjustes.

    • Putin «andis valitsusele korraldusele töötada välja mehhanismid» lendude peatamiseks ja Vene kodanike Venemaale tagasi toomiseks, lausus Peskov.

    Lennukatastroofi tagamaadest loe postimees.ee-st

  2. Võimaliku ohu vältimiseks kontrollib Tallinna lennujaama töötajate tausta kapo

    Lennujaama lennundusjulgestuse juht Tarvi Pihlakas. Foto: Martin Ilustrumm

    Tallinna lennujaamas lennujulgestuse eest vastutav Tarvi Pihlakas kinnitab, et lennujaam teeb omalt poolt kõik, et minimaliseerida võimalik oht reisijatele. Samas aga nendib ta, et 100-protsendilist julgeolekut ei ole kuskil, sest alati on oma roll ka inimfaktoril.

    OLULIST

    • Pihlakas kirjeldas, et kui operaator näeb registreeritud pagasis midagi kahtlast, on tal võimalus see kohver kõrvale võtta ja seda eraldi vaadata. Kui endiselt jääb selgusetuks, mis võib kohvris täpsemalt olla, avatakse see koos reisijaga.

    • Pihlakase sõnul kontrollitakse selliste olukordade vältimiseks kõiki Tallinna lennujaamas töötavaid inimesi, kellele antakse lennujaama läbipääsu luba.

    Tallinna lennujaama turvamisest loe postimees.ee-st

  3. Isa: pole õiglane, et elatisraha on seotud alampalgaga

    Alampalga tõus tuleval ja ületuleval aastal ei pruugi rõõmustada lapsest lahus elavaid vanemaid, sest tõenäoliselt tuleb neil hakata maksma senisest rohkem elatisraha.

    OLULIST

    • Tuleval aastal on plaanis tõsta alampalka seniselt 390 eurolt 430 euroni, ülejärgmisel aastal aga 470 euroni, kuid esialgu positiivsena näiv uudis toob kaasa ka mitme muu teenuse ja tasu tõusu.

    • Pool töötasu alammäärast ei ole aga siiski absoluutne minimaalne elatise summa – kohus saab välja mõista elatise ka väiksemas ulatuses.

    Alampalga tõusus mõjust elatisele loe postimees.ee-st

  4. Reinsalu sooloesinemine Riias seab löögi alla nii valitsuse kui piirilepingu

    Enne Eesmaa Foto: Scanpix

    Justiitsminister Urmas Reinsalu poolt antud allkiri kolme Balti riigi koostöömemorandumile Nõukogude okupatsiooni kahjutasu nõude esitamiseks Venemaale on probleemne nii valitsuse sisemise ühtsuse kui ka piirilepingu ratifitseerimise seisukohalt, leiab riigikogu väliskomisjoni aseesimees Enn Eesmaa.

    OLULIST

    • Reinsalu samm ja sellele järgnenud kriitika teiste ministrite poolt on veel üks näide sellest, kui keeruline on valitsuse koostöö, märkis Eesmaa.

    • Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees ja kauaaegne väliskomisjoni juht Marko Mihkelson (IRL) kinnitas, et Reinsalu ei ole plaanist sõlmida selline koostöömemorandum erakonnas rääkinud.

    Urmas Reinsalu soolost loe postimees.ee-st

  5. Sotsiaalvõrgustikus peaminister Taavi Rõivast tapmisega ähvardanud mees tabati

    Taavi Rõivas. Foto: Scanpix

    Kahtlustuse järgi ähvardas 33-aastane mees sotsiaalvõrgustikus ning selle vahendusel peaminister Taavi Rõivast tapmisega, teatas riigiprokuratuur.

    OLULIST

    • Oktoobri teises pooles peeti mees kuriteos kahtlustatavana kinni ning tema suhtes viidi läbi menetlustoiminguid.

    • «Mehe käitumises oli selgeid ohumärke, kuna tema avaldused sisaldasid otseseid ähvardusi kõrge riigiametniku suhtes ning ka viiteid konkreetsetele sammudele, mida ta ähvardatava jälgimiseks teinud oli,» ütles menetlust juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.

    Taavi Rõivast sotsiaalvõrgustikus ähvardanud mehest loe postimees.ee-st

  6. Edevusest netti riputatud video tõi motomeestele uurimise

    Motohuligaanid sõitsid valimatult lossimägede varemete vahel, sildadel ja jalgradadel. Foto: kuvatõmmis

    Populaarsesse videokeskkonda Youtube on 12. oktoobril lisatud videoklipp sellest, kuidas kaks mootorratturit Viljandi lossimägede nõlvadel, treppidel ja kõnniteedel arutult ringi kihutavad.

    OLULIST

    • Et ratturid kannavad tumendatud klaasidega kiivreid, pole nende nägusid näha. Küll aga vilksavad videos mõlema ratta numbrimärgid.

    • Eile pärastlõunaks olid kihutajate isikud kindlaks tehtud ning mõlema suhtes algatatud väärteomenetlus. Politsei on vestelnud ka ühega juhtidest ja too tunnistas oma rikkumist.

    Viljandi lossimägedes kihutajatest loe postimees.ee-st

  7. PÄEVAINTERVJUU: miks alustab uus vene meelelahutuskanal just nüüd?

    Täna kohtusid «Postimehe päevaintervjuus» ETV+ peatoimetaja Darja Saar ja uue Kanal 1+ juht Margus Merima, et selgitada, millist televaatajat kumbki püüab.

    OLULIST

    • Kanal 1+ põhisisu moodustavad Pervõi Kanali saated eestikeelsete subtiitritega, mis on toodetud peamiselt Venemaal.

    • Darja Saar väitis, et kogu protsess jääb ebaselgeks: «Jääb arusaamatuks, miks kanal, mis väidetavalt on suunatud eestikeelsele publikule ja teenib eraomanike huve, avatakse just praegu.»

    Vaata päevaintervjuust, kuidas reageeris Merima spekulatsioonidele Kanal 1+ poliitilise kallutatuse suhtes!

  8. Rikšamehe trussikutest leiti kümme grammi kokaiini ja kanepit

    Velotaksod Tallinna vanalinnas. Foto: Erik Prozes

    Põhja prefektuuri politseinikud pidasid kinni kaks Tallinna südalinnas töötanud velotaksojuhti, keda kahtlustatakse suures koguses narkootiliste ainete ebaseaduslikus käitlemises.  

    OLULIST

    • Varasemalt kriminaalkorras karistatud ja hetkel vahi all olevalt 21-aastaselt noormehelt võeti kinnipidamisel aluspükste vahelt ära üle kümne grammi kokaiini ja lisaks kanepit.

    • Septembris peeti Rotermanni kvartalis politseioperatsiooni käigus kinni veel kaks isikut suure koguse narkootilise ainega.

    Narkovelotaksojuhist loe postimees.ee-st

  9. «007: SPECTRE» on kõigi aegade parim Bondi-film

    "SPECTRE" Sam Mendes on Bondifilmi paigutanud Bertolucci "Kaitsvast taevast" pärit kaadri. Foto: outnow.ch

    Igal superspioonil on vaja väärilist vastast. Daniel Craigi esitatud James Bond on pidanud oma senise kolme filmi jooksul tegelema üsna tühiste tegelastega nagu Le Chiffre («Casino Royale»), Dominic Greene («Veidi lohutust») või Raoul Silva («Skyfall»), kirjutab Hendrik Alla.

    OLULIST

    • «Väidan, et uusim on ühtlasi läbi aegade parim Bondi-film, aga sellest aru saamiseks peab olema eelnenud 23 näinud. Mina olen ja enamikku mitu korda.»

    • Sisuldasa üritatakse «SPECTREs» kuidagi kokku sõlmida kolme eelmise Bondi-filmi süžeed, aga ausalt öeldes pole see vajalik.

    Postimehe Bondi-filmi arvustust loe postimees.ee-st

  10. Ainult Postimehes! Manfred Vainokivi uus dokumentaalfilm «Luikedeta järv ehk Piknik raudteejaamas»

    «Luikedeta järv ehk piknik raudteejaamas» Foto: kaader filmist

    Kuni pühapäeva keskööni saab Postimehe kinos vaadata Manfred Vainokivi dokumentaalfilmi «Luikedeta järv ehk Piknik raudteejaamas».

    OLULIST

    • Film esilinastus korraga nii kinos kui ka Postimehe kinos.

    • Järgmisel nädalal Riho Västriku filmid «Üldrahvalik» ja «Maastiku mustrid».

    Vaata Postimehe kinos Manfred Vainokivi filmi «Luikedeta järv piknik raudteejaamas»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles