Galerii: Eesti kaitsevägi sai kätte uued miinipildujad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide suursaadik Eestis Michael C. Polt andis täna hommikul kaitseväe logistikakeskuses pidulikult üle uued miinipildujad. Neid uudistamas oli ka kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Tegemist on esimese kaheteistkümne USA-lt sõjalise abi korras saadava 81-mm miinipildujaga M252. Projekti raames saab Eesti kokku 80 uut miinipildujat.

81-mm miinipildujad parandavad oluliselt Eesti missiooniüksuste võimekust, samuti kasutatakse neid kaitseväe sõjaaja üksuste varustamiseks.

Miinipildujaid hakkab Afganistanis kasutama Eesti jalaväekompanii miinipildujarühm, mille ülesandeks on kaudtulega toetada jalaväelasi operatsioonidel.

«Ameerika Ühendriigi jätkavad kindlasti oma liitlase Eestiga koostööd mitte ainult tihedate diplomaatiliste, poliitiliste ja strateegiliste suhete kaudu, vaid me anname täna ka selle käegakatsutava märgi meie jätkuvast panusest ühisesse kaitsevõimesse ja alliansi tulevikku,» ütles suursaadik Polt. «Ühendriikide valitsus on sel aastal paigutanud Eesti sõjalise abi programmi üle üheksa miljoni dollari.»

«Eesti kaitsealane koostöö Ameerika Ühendriikidega ei ole mitte ainult strateegiline NATO raamides ja taktikaline Afganistani missioonil, vaid ka emotsionaalne, mis on väljendust leidnud nii sellesuvisel meredessandil Lahemaal, kui ka tänasel kingitusena saabunud relvaannetuse üleandmisel,» ütles kaitseminister Jaak Aaviksoo. «See on kinnituseks tõelisele relvavendlusele.»

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots tänas Ameerika Ühendriikide rahvast ja valitsust sõjalise abi eest. Kaitseväe juhataja sõnul võimaldab kingitusena Ameerika Ühendriikidest saadud relvasüsteem oluliselt parandada ja tugevdada Eesti missiooniüksuste tulevõimsust ja tulekvaliteeti ning samal ajal oluliselt edasi liikuda Eesti reservüksuste  varustamise osas. Eesti maaväel on reaalne 81-millimeetriste miinipildujate kasutamise kogemus lahingutes NATO juhitud operatsioonil Afganistanis ja need relvad on näidanud end Afganistani rasketes tingimustes asendamatutena.

«Lisaks tugevale tahtele kaitsta oma riiki, on väikeste riikide arsenalis olnud alati kaks asendamatut relvasüsteemi,» ütles kindralleitnant Ants Laaneots. «Nendeks on väga robustsed, lihtsad ja lahinguväljal asendamatud miinipildujad ja maamiinid.»

Tegemist oli esimese kaheteistkümne Ühendriikidelt sõjalise abi korras saadava 81-mm miinipildujaga M252. Projekti raames saab Eesti kokku 80 uut miinipildujat.

81-mm miinipildujad parandavad oluliselt Eesti missiooniüksuste võimekust, samuti kasutatakse neid kaitseväe sõjaaja üksuste varustamiseks.

Miinipildujaid hakkab Afganistanis kasutama Eesti jalaväekompanii miinipildujarühm, mille ülesandeks on kaudtulega toetada jalaväelasi operatsioonidel.

Eesti jalaväekompanii Afganistanis kasutab miinipildujarühma lahingutegevuse toetamiseks alates 2008 aastast. 81-mm miinipildujarühm on kõigi jalaväekompaniide orgaaniline osa.

Lähinädalatel jõuavad Eestisse neli komplekti droone Raven, mille Ameerika Ühendriigid annavad samuti Eestile sõjalise abi korras. Ühes Ravenite komplektis on kolm mehitamata luurelennukit (UAV-Unmanned Aerial Vehicle) ja selle juhtimiseseadmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles