Keskerakond ähvardab valitsust Rõivase umbusaldusavaldusega

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Liis Treimann / Postimees

Opositsioonilise Keskerakonna fraktsioon lubab algatada peaminister Taavi Rõivase umbusaldamise, kui valitsus peaks esitama Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks endise majandusministri, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Juhan Partsi.

Saadikurühma juhi Kadri Simsoni sõnul on Estonian Airi juhtumi valguses selge, et Juhan Parts ei sobi Eesti esindajaks Euroopa Kontrollikojas. Tema sõnul algasid ettevõtte suuremad probleemid ja juhtimisvead just Partsi ministriksoleku ajal, kuid kahjuks ei ole endine minister pidanud kandma poliitilist vastutust.

«Nüüd on valitsusel plaanis anda teadlikult Euroopa Komisjoni kehtestatud reegleid rikkunud Partsile Euroopa Kontrollikoja ametikoht, võimaldades tal seeläbi poliitikast pehmelt väljuda. Leiame, et Eesti esindaja kojas, mis on loodud reeglite kontrollimiseks, ei saa olla inimene, kes pole oma ministriaja jooksul reegleid täitnud,» ütles Simson fraktsiooni pressiesindaja teatel. «Enamgi veel, nagu nägime Tallinna Sadama juhtumi puhul, pole Parts suutnud ka reegleid kontrollida.»

Simsoni hinnangul soovib Parts saada poliitiliste kokkulepetega mittepoliitilist ametikohta ning sama tee on viimase poole aasta jooksul valinud teisedki IRLi poliitikud. «Selliste tagatoakokkulepete tegemine, mis ei sea esikohale riigi huve, toob endaga kaasa aga peaministri umbusaldamise,» ütles ta.

Umbusaldusavalduse algatamiseks on riigikogus vaja vähemalt 21 saadiku toetust. Opositsioonilisel Keskerakonnal on parlamendis 27, samuti opositsiooni kuuluval Vabaerakonnal kaheksa ja Konservatiivsel Rahvaerakonnal seitse kohta.

Valitsus peaks Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadi esitama lähinädalatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles