Uurija Markkuse otsingutest: laual on kõik variandid, tööd on palju

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadunud 17-aastast Markkust kogunes otsima sadu vabatahtlikke.
Kadunud 17-aastast Markkust kogunes otsima sadu vabatahtlikke. Foto: Lõuna prefektuur

Lõuna prefektuuri vanemuurija Talis Thal ütles Postimehele, et oktoobris Võrus kadunuks jäänud 17-aastase Markkuse sihtotsingud jätkuvad ja toimetamist on väga palju, seda enam, et ohtralt aega kulub vihjete kontrollimisele, millel Markkuse kadumisega tegelikult seost ei ole.

«Väga suures ulatuses maastikku on läbi kammitud ja erinevaid kohti kontrollitud, kuid praegu veel Markkust leitud ei ole,» ütles Thal vastuseks küsimusele, kas Markkuse kohta on uudiseid. «Klubi Tartu on viimane koht, kus Markkust nähti,» nentis ta.

Otsijate tegevus on rutiinne

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel ütles, et sihtotsingud jätkuvad. «Nende läbiviimisel on kontrollitud kohad, kust kogutud infole tuginedes oleks tõenäosus suurem Markkus leida,» ütles Peitel. «Otsingutega liigutakse samm-sammult vähem tõenäolisemate punktide suunas edasi,» rääkis ta. Lisaks erinevate maa-alade kontrollimisele otsitakse kadunud noormeest ka piirkonda jäävate veekogude juurest paadiga.

Foto: Lõuna prefektuur

Thal rääkis, et otsijate tegevus on rutiinne ja läheneda tuleb süstemaatiliselt. «Inimene on keset linna kaduma jäänud ja kohti, kust otsida, on palju,» ütles ta. Võru linnas jätkavad otsinguid Kaitseliit ja Kuperjanovi pataljon, kes vaatavad veel läbi käimata alasid. Veendumaks, et ala saab põhjalikult ja metoodiliselt kontrollitud, otsustati kõrvalisi vabatahtlikke otsingutele mitte kaasata.

Politsei suhtleb jätkuvalt inimestega, lootuses leida otsingutel abistavat informatsiooni. «Reedel sai Klubi Tartust käidud Tartu linna poole majast majja ja palutud inimestel oma kinnistud üle vaadata,» ütles Thal.

17-aastane Markkus
17-aastane Markkus Foto: PPA

Tartu suunas on otsingud ulatunud ligi kümme kilomeetrit Võru linnast välja. «Kõik kraavid ja võsastikud on läbi vaadatud,» rääkis Thal ja lisas, et tööd on siiski veel palju. «Tartu pool on väga rasket soist maastikku,» kommenteeris ta. See on samuti üks põhjus, miks otsingutesse ei kaasatud vabatahtlikke.

Uurija sõnul on vaatamata ja analüüsimata veel mõned videosalvestised. «Kadumise piirkonda puudutavad salvestised on põhjalikult läbi vaadatud, kuid vaatamata on need, mis seda piirkonda otseselt ei puuduta,» ütles Thal.

Politsei otsib jätkuvalt tunnistajaid, kes võinuks näha Markkust linnast välja liikumas.

Palju asjatuid vihjeid ja spekulatsioone

Thal rääkis, et Markkuse vanemad on huvitatud, et teema oleks üleval. Tema sõnul võis teema ülevalhoidmisest kasu olla noormehe kadumise esimesel nädalal, kui inimesed lugesid ja kellelgi tuli seeläbi midagi meelde. «Nüüd on Markkuse kadumisest möödas aga üle kahe nädala ja levima on läinud kuulujutud näiteks elundidoonorlusest, kuigi politsei on need ümber lükanud,» rääkis Thal.

Tema sõnul on arusaadav, et inimesed soovivad abistada, kuid politseil tuleb tagada, et see uurimist ei segaks. «Ka uute niidiotsadega on nii, et avaldame need siis, kui on vaja ehk uurimise huvides ei pruugi me neid kohe meediasse paisata,» ütles Thal ja lisas, et eraldi infovahetus on neil Markkuse vanematega, keda arengutega jooksvalt kursis hoitakse. «Mida vähem müra, seda lihtsam praegu on,» lisas ta.

Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Thal rääkis, et politseile tuleb praegu igapäevaselt üksikuid vihjeid, kuid vihjeid saavad ka lähedased, kellega uurijad suhlevad peaaegu iga päev. Suurem osa vihjetest ei ole Thali sõnul paraku tõsiseltvõetavad.

Laual on jätkuvalt kõik variandid. Kõige tõenäolisem versioon on Markkuse ebaadekvaatne olek. «See võib viia noore inimese ei tea kuhu,» ütles Thal. Noormehe segane olek on kaameratest näha ja teada on seegi, et noorte tolleõhtusel koosviibimisel tarvitati alkoholi.

Seni pole alust arvata, et Markkus oleks kadunud kuriteo tagajärjel.

Markkus jäi kadunuks 24. oktoobri öösel kella 00.30 paiku, kui ta väitis telefonitsi end olevat Räpina maanteel Säästumarketi kaupluse juures. Politsei tuvastas linna ja erinevate asutuste turvakaamera salvestustelt noormehe liikumise. Seni viimane teadaolev kinnitus noormehe liikumisest on samal öösel kella 1.09 ajal, kui ta jäi L. Koidula tänaval maja nr 16a (Club Tartu) juures turvakaamera vaatevälja.

Veel hiljutisi uudiseid:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles