Tänavu on politsei tegelenud üle 3000 kadunud inimese otsimisega

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otsingud.
Otsingud. Foto: Lõuna prefektuur

Aastas tuleb tuhandeid teateid kadunud inimestest, näiteks tänavu on politsei tegelenud enam kui 3300 teadmata kadunud isiku otsimisega, avalikkuseni jõuab neist aga väga väike osa.

Suurema osa kadunud inimestest leiab politsei mõne tunniga üles või pöörduvad nad ise koju tagasi. Kadumiste põhjused on väga erinevad ning tänavused enam kui 3000 kadumist näitavad Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peiteli sõnul, et peamiselt on tegu teadliku ja tahtliku lahkumise ja peidus olemisega.

Peiteli sõnul moodustavad väiksema osa nendest juhtumitest abitusse seisundisse jäämine ja õnnetused ning metsamaastikul sihi kaotamine.

«Seda, kas ja kuidas on või ei ole seotud viimasel ajal kadunuks jäänute juhtumid, on vara öelda, kuna asjaolud pole teada, et järeldusi teha,» ütles ta.

Taktikalistel põhjustel ei avalda politsei kogu teadaolevat informatsiooni, veelgi enam seda informatsiooni, mis politsei hinnangul inimese leidmisele kaasa ei aita või selle avaldamine hõlmab näiteks delikaatseid isikuandmeid.

Politsei edastas Postimehele teadaoleva info hiljuti kadunuks jäänud inimestest.

39-aastane Rene jäi 20. oktoobril kadunuks Viljandis

Foto: PPA

Rened nähti viimati Viljandis Leola tänaval teisipäeval, 20. oktoobril kella 17 paiku, kui ta lahkus sotsiaalmajast ja sinna tagasi enam ei tulnud.

Pärast seda on tema käekäik ja asukoht teadmata. Mehel on terviseprobleeme, mistõttu ei pruugi ta ise ohuolukordi adekvaatselt hinnata. See annab omakorda alust arvata, et ilma kõrvalise toeta võib ta hätta sattuda.

Mees on lohiseva kõnnakuga ja kühmu tõmbunud, tavaliselt tõmbab ta kapuutsi silmini, väldib silmsidet ja on oma olemuselt keskmisest närvilisem.

Politsei on suhelnud Rene tuttavatega ning selgitanud tema suhtlusringkonda, kellega mees läbi käis ja kus tavapäraselt viibis. Tutvusringkonna küsitlemisel on jõutud mitmete erinevate kontaktide ja Lõuna-Eesti eri paigus olevate aadressideni. Kõiki vihjeid on kontrollitud, kuid meest kellegi juurest leitud ei ole. Ka ei tea keegi, kuhu ta minna võinuks või milline võis üldse olla tema liikumissuund.

Sotsiaalmajas elamine on vabatahtlik, selles osas ei saa eeldada, et täiseas mees sinna tingimata tagasi tulema peaks. Samas on mehel terviseprobleeme, mistõttu on politseil alust arvata, et ta on juba või võib hätta sattuda.

Lisaks politseile on Rened otsinud ka sotsiaalmaja teised elanikud, kuid tulemuseta.

27-aastane Kaido jäi 11. oktoobril kadunuks Viljandis

Foto: Politsei

Kaido lahkus Viljandis Põhja puiesteel asuvast kodust 11. oktoobril. Paar päeva hiljem, 13. oktoobri öösel oli ta püüdnud telefonitsi tabada üht lähedastest, kuid hilise aja tõttu jäi kõne vastamata. Pärast seda on mehe telefon välja lülitatud ning tema asukoht on teadmata.

Sel nädalal, 19. oktoobril pidanuks mees naasma Soome tööle, kuid ka sinna ei ole ta jõudnud. Politseil on seni kogutud infole tuginedes alust arvata, et mehe elu on ohus. Seda enam, et haiguse tõttu on Kaidole eluliselt olulised ravimid, mida ta ei pruukinud lahkudes kaasa võtta.

Kaido otsinguid on raskendanud asjaolu, et teade tema kadumisest laekus suure viiteajaga. Seetõttu on ka raskendatud värskete ja edasiviivate vihjete kogumine, kuna inimestel ei püsi nii pika aja vältel meeles juhuslikult linnapildis nähtud näod.

Ja seda ka kõige parema tahtmise juures mees üles leida. Ka Kaidol on politseile teadaolevalt tõsisemaid terviseprobleeme, mis annab alust arvata, et ohuolukorda sattununa ei oska või suuda ta end ise aidata.

Vihjeid tema võimaliku asukoha osas on laekunud näiteks nii Viljandist kui Tallinnast, kus teda arvatakse olevat või arvatakse olevat ka nähtud. Neid vihjeid on politsei kontrollinud, kuid Kaidot ei ole leitud.

Linna turvakaamera salvestuselt on näha, kuidas ta enne kadumist käis tanklas vett ostmas ning lahkus sealt üksinda ja jalgsi suunas, mida pole õnnestunud seni tuvastada.

20-aastane Renel jäi 28. juunil kadunuks Tartus

Foto: PPA

Teada on, et 20-aastane Renel lahkus Annelinnas asuvast kodust 28. juunil kella 16 ajal. Teada on, et noormees pidanuks käesoleval nädalal sõjaväkke minema (erinevad arvamused, kuidas ta selle osas meelestatud oli).

Samuti on teada, et ta veetis enne kadumist ühe naisterahvaga aega Dorpati hotelli numbritoas, kust ta lahkus 29. juuni varahommikul kella 3 ajal. Kuigi turvakaamera videotest nähtub, et noormees lahkus hotellist seljakotiga, jättis ta tuppa mitmeid väärtuslikke isiklikke esemeid.

Viimane märk Renelist on Väike-Turu tänavale suunatud turvakaamera salvestus: noormees kõnnib sirgel sammul kella 3 ajal mööda kõnniteed Zeppelini kaubanduskeskuse suunas, ilmselt oma hõbedase Toyota Corolla juurde, mis oli pargitud Aura veekeskuse ette. Ent järgmisel päeval seisis auto endiselt parklas.

Reneli mobiiltelefon on välja lülitatud ning ka oma pangakaardiga pole ta toiminguid teinud. Vahepeal on noormeest erinevatest piirkondadest otsitud, kuid protsess on keeruline, sest puuduvad vihjed konkreetsemate alade kohta, kust noormeest otsida võiks.

21-aastane Kristo jäi 28. augustil kadunuks Kavastus

Foto: PPA

28. septembril pöördus politseisse naine, kes teatas, et tal oli viimati kontakt oma pojaga kuu aega tagasi, kui poeg talle SMSi saatis. Sõnumis kirjutas noormees, et on metsas ja seal levi ei ole. Pärast lühisõnumi laekumist ei õnnestunud emal poega telefonitsi tabada ning ühtlasi on sellest ajast saati noormehe asukoht emale teadmata.

Politsei püüab välja selgitada noormehe võimalikke käike enne arvatavat kadumist, tema võimalikku asukohta ning sedagi, kas ta politsei abi vajab või mitte. Kuigi praegu on noormehe asukoht teadmata ja asjaolud vajavad selgitamist, ei ole välistatud, et täisealine mees ei soovi lähedastega kontaktis olla.

Ka on sama noormees varemgi ja väga pika aja vältel oma vanemate eest enda tegemisi ja asukohta tahtlikult varjanud. Sellisel juhul on inimesel õigus politseile öeldagi, et ta ei soovi lähedastele endast teadet jätta, ning politsei saab siis vaid lähedastele edastada, et inimesega on kõik korras.

26-aastane Jaanus jäi 19. oktoobril kadunuks Kehras

Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Viimane füüsiline märk Jaanusest on turvakaamera salvestus, kui ta tegi 19. oktoobril Kehra Sõpruse Konsumis 9-eurose ostu.

Telefoni teel saadi mehega viimati ühendust 17. oktoobril.

Viimane telefoni andmeside-sessioon oli 20. oktoobril kell 13.24 Pillapalu tugijaama all. Kuigi pikemaid suhtluspause on olnud ka varem, pole Jaanus isa sõnul varem ära kadunud.

Põhja prefektuuri teatel on Jaanuse kohta laekunud infokilde tema võimaliku asukoha kohta, mida politsei praegu kontrollib. Teadaolevalt oli tema elukoht Tallinnas, tema telefoni viimane positsioneerimine näitas asukohaks Kehra/Soodla kanti.

17-aastane Markkus jäi 24. oktoobril kadunuks Võrus

Foto: Lõuna prefektuur

Markkus jäi kadunuks 24. oktoobri öösel kella 00.30 paiku, kui ta väitis telefonitsi end olevat Räpina maanteel Säästumarketi kaupluse juures. Politsei tuvastas linna ja erinevate asutuste turvakaamera salvestustelt noormehe liikumise.

Seni viimane teadaolev kinnitus noormehe liikumisest on samal öösel kella 1.09 ajal, kui ta jäi L. Koidula tänaval maja nr 16a (Club Tartu) juures turvakaamera vaatevälja. Lisaks on tuvastatud noormehe liikumine sellele eelnenud ajal, kust midagi ebatavalist või muud selgust toovat tema kadumise tagamaade kohta ei selgu.

Turvakaamerate salvestustelt nähtub, et noormees on üksida, ta tundub segaduses olevat ning liigub just kui sihitult, ent kiirel sammul oma kodu lähistel paralleeltänavatel.

Erinevaid allikaid kontrollides ja tunnistajatega vesteldes on politsei leidnud pealtnägija, kes andis usaldusväärset infot Markkuse võimalikust liikumissuunast pärast kõnealust kaamerapilti. Kella 1.20 paiku nägi Markkuse kirjeldusele vastavat noormeest üks inimene, kellele on Markkus varasemast tuttav. Tema kinnitusel liikus noormees Tallinna maanteele suunaga edasi Tartu poole.

23. augustil Võrus kadunud 43-aastane Gunnar leiti üles järgmisel päeval, 4. septembril Tallinnas kadunud 17-aastane Elif-Annabel kuu möödudes ja Kuusalus kadunud 21-aastane Andrus üheksa päeva pärast kadumist.

52-aastane Gunnar, kes kadus 28. oktoobril Vändras ja 22-aastane Kristjan, kes kadus 30. oktoobril Rakkes, leiti surnuna.

Selle artikliga seotud lugu: Inimeste kadumised tekitavad hirmujutte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles