Ilves: välismissioonid annavad õiguse küsida ka ise abi liitlastelt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Ilves sel sügisel Liibanoni missioonile suunduvate rahuvalvajatega
President Ilves sel sügisel Liibanoni missioonile suunduvate rahuvalvajatega Foto: mil.ee

President Toomas Hendrik Ilves ütles esmaspäeval kohtumisel peagi ÜRO rahuvalvemissioonile Liibanoni suunduva Eesti kaitseväe üksusega, et välismissioonid annavad ka Eesti riigile moraalse õiguse küsida toetust liitlastelt.

«Kuigi oleme paari viimase aasta jooksul hakanud rohkem keskenduma iseseisva kaitsevõime tugevdamisele, ei tähenda see, et oleksime unarusse jätnud julgeolekusse panustamise mujal maailmas,» märkis Ilves. 

«Eesti jalaväerühm täidab rahvusvahelisi ülesandeid Liibanonis täpselt samuti nagu teeb seda Ohio osariigist pärit USA merejalaväelane Tapal või Saksamaa piloot Ämari lennuväljal,» ütles president Ilves. «Kui meie oleme solidaarsed liitlastega, siis on liitlased solidaarsed Eestiga.»

President rõhutas, et riik ei unusta oma sõdureid ja nende perekondi, et kaitseväelastel on nii enne missiooni, missiooni ajal kui ka pärast seda maksimaalne riigi tugi ja mõistmine. «Kõikidele teenistuses vigastada saanud kaitseväelastele tagatakse riigi kulul maailmatasemel ravi. Kaitsevägi tagab neile sobiva töökoha ja täiendõppe võimalused, teenistust lõpetada soovivad veteranid saavad omandada riigi kulul uue hariduse ja kaasaegseid oskusi, riik pakub psühholoogilist tuge mitte ainult kõikidele kaitseväelastele, vaid ka nende pereliikmetele, kes samuti sageli vajavad abi,» märkis riigipea.

President soovis ÜRO rahuvalvemissioonile suunduvatele kaitseväelastele turvalist teenistust ning nende lähedastele rahulikku meelt ootamisel. 

Eesti jalaväerühm kuulub Soome kaitseväe üksuse koosseisu, mis on osa 500-mehelisest Soome-Iiri ühispataljonist FINIRISHBATT ning teenib ÜRO rahuvalvemissiooni UNIFIL läänesektoris Iisraeli piiri ääres koos Itaalia, Ghana, Lõuna-Korea, Malaisia ja Tansaania kaitseväelastega. Eesti kaitseväelaste ülesanneteks on viia läbi vaatlusi, patrulle ja mehitada kontrollposte, samuti teevad Eest kaitseväelased koostööd Liibanoni relvajõududega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles