Vabaerakondlane taotleb Punaarmee ansamblile sissesõidukeelu kehtestamist

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene relvajõudude Aleksandrovi nimeline laulu- ja tantsuansambel.
Vene relvajõudude Aleksandrovi nimeline laulu- ja tantsuansambel. Foto: AFP / Scanpix

Vabaerakonna esinduskogu liige Sergei Metlev pöördus ametlikult siseminister Hanno Pevkuri poole palvega kehtestada detsembri algul Tallinnas esineda plaanivale Punaarme laulu –ja tantsuansamblile sissesõidukeeld.

Metlev märkis oma avalduses, et tegu on militaarpropagandaga, mis võib see suurendada pinget ja põhjustada korrarikkumisi.

Metlevi sõnul on nõukogude vaimust läbi imbunud ansambli esinemine Eesti pealinnas Eesti riigile ja tema rahvale alandav, eriti võttes arvesse Ukraina ründamist Putini Venemaa poolt.

Metlev meenutas, et ansambli ajalugu sai alguse 1928. aastal, mil toimus Nõukogude Liidu ideoloogiline ja sõjaline tugevnemine ning algusest peale seati selle eesmärgiks nõukogudemaa sõjalise vägevuse ja suurriikluse propageerimine. Vahepeal on Nõukogude Liit lagunenud, kollektiivi ideoloogilised eesmärgid jäid aga laias laastus samaks.

Metlev viitas ka Leedu otsusele keelata ansambli esinemine, viidates julgeolekuohule.

«Palun ka Teid langetada samasugune otsus ja keelata selle kollektiivi liikmete sisenemine Eestisse. Eelnevalt tuleks kollektiivi muidugi teavitada, et nende esinemine Eestis ei ole oodatud ja paluda loobuda esinemisest vabatahtlikult,» märkis Metlev.

Metlevi lisas, et ansambli juht Leonid Maljov on rõhutanud kontsertide eesmärgina nõukogude armee võidu tähistamist ning austuse kasvatamist Venemaa vastu, mis kõlab mitte ühe toreda tantsu –ja lauluansambli kuulutusena, vaid pigem ähvardusena.

«Mullu salvestas ansambel Krimmi okupeerinud sõdureid ülistava hümni «Viisakad inimesed». Ukrainas toimuva Venemaa sõjalise agressiooni ja Krimmi hõivamise kontekstis on  sellise kollektiivi esinemine Eesti pealinnas riigile alandav,» lisas Metlev.

Vene relvajõudude Aleksandrovi nimeline laulu- ja tantsuansambel peaks esinema Eestis 10. detsembril. Siseministeeriumi asekantsleri Erkki Koorti sõnul analüüsivad Eesti ametkonnad ansambli esinemisega seotud võimalikke turvariske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles