10 uudist, mida võiksid teada: kolmapäev, 11. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Harkus hakati mässama ühe kongolase toetuseks

    Olukord kinnipidamiskeskuses on veel tänagi pingeline. Foto: Sander Ilvest

    Eilne mäss Harku kinnipidamiskeskuses sai alguse sellest, et ühele kinnipeetavale anti teada otsusest tema keskuses viibimise aega kahe kuu võrra pikendada. Kongost pärit mees hakkas protestima ja temaga liitus veel paarkümmend inimest.

    OLULIST

    • Nende jaoks oli eilne situatsioon selline, kus politsei justkui käitus ebaõiglaselt, viies nende sõbra lukustatud ruumi.

    • Hetkel elab keskuses 65 inimest, samas mahuks sinna tegelikult koguni 80.

    Mässust Harku kinnipidamiskeskuses loe postimees.ee-st

  2. Peaministri ähvardaja: kättemaks ei ole sõnades

    Sellise sõnumi edastas Martin Kattai reformierakonna peasekretärile Martin Kukele Facebookis 8. septembril 2015. Foto: Politsei

    Elukohast lahkumise keelu saanud 31-aastane Martin Kattai oli 2007. aasta pronksööl üks neist vihastest noortest eesti meestest, kes toonase Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liikmena teiste parteide noorteühenduste ärritunud liikmetega venelaste vastu «plaani pidasid».

    OLULIST

    • Oktoobri keskpaigaks oli politseil viiteid ja vihjeid kogunenud juba piisavalt, et hoida Kattaid sel emotsioonidest üles köetud meeleavalduspäeval oma kontrolli all.

    • EKRE kaitseb arupärimises ka Reimo Sillamaad, kes on loonud Facebookis lehe «Pagulaste vastu» ning kelle elamise Paide politsei 25. septembril läbi otsis.

    Rahutute meeste mäslemisest loe postimees.ee-st

  3. Ekspert räägib juhiloa «ostmisest»: sõiduõpetaja valmistab juhti altkäemaksuks ette juba esimesest sõidutunnist

    Riikliku sõidueksami auto. Foto: Tairo Lutter

    Juhiloa «ostmiseks» vajalikul altkäemaksuskeemil on äärmiselt lihtne elus püsida, sest kõik eeldused selleks on juba ammu loodud, kirjutab koolitaja ja liiklusõpetajana töötav liiklusspetsialist (nimi toimetusele teada).

    OLULIST

    • «Ebaaus õpetaja kas pakub garantiid sõidueksami sooritamisel õpingute lõpus või valmistab algaja juhti altkäemaksuks juba esimesest sõidutunnist ehk siis ei õpeta õpilast korralikult.»

    • Loogika ja viimastel aastatel vahelejäänud eksaminaatorite arv ütlevad aga, et üle Eesti on ka teisi ebaausaid eksaminaatoreid. 

    Sõidueksamite ebaausast maailmast loe postimees.ee-st

  4. Kuidas luua kolme nädalaga lennufirma

    NAGi juhatuse esimees Jaan Tamm (üleval rõdul) ütles, et firma tugev eelis on riigi otsus süstida ettevõtte algkapitali 40,7 miljonit eurot, mis annab ettevõttele aega jalad alla saada. Foto: Eero Vabamägi

    Kui Nordic Aviation Group (NAG) kuu aega tagasi kolme töötajaga loodi, oli juhatusel vaja varem kokkulepitu tegelikult vaid ellu viia. Uue lennufirma asutamise kavad olid kulisside taga valmis kirjutatud juba hilissuvel.

    OLULIST

    • Võta nüüd kinni, oli see tahtlik soodustus eraettevõtjale või mitte, aga Raasukese lahkumisel määraski Parts 2013. aasta juunis Estonian Airi nõukogu juhtima Infortari oma mehe, tegevdirektor Jaan Tamme.

    • Piltlikult öeldes on Nordic Aviation Group praegu vaid virtuaalne lennufirma.

    Kiirkorras lennufirma loomisest loe postimees.ee-st

  5. Putin: Venemaa vastab NATO raketikilbile uute ründerelvadega

    Vene president Vladimir Putin. Foto: Scanpix

    Venemaa astub NATO USA-juhitavale raketitõrjeprogrammile vastu uute ründerelvade ülesseadmisega, mis on suutelised sellest kilbist läbi tungima, ütles Vene president Vladimir Putin teisipäeval.

    OLULIST

    • Vene presidendi sõnul reageerib Moskva ründesüsteemide arendamisega, mis suudavad ükskõik millisest raketikilbist läbi tungida.

    • Putin ütles, et tulevikus võib ka Venemaa hakata välja töötama oma raketitõrjesüsteeme, kuid praegu keskendutakse peamiselt uute ründerelvade kasutuselevõtmisele.

    Venemaa plaanidest ründerelvastuse arendamisel loe postimees.ee-st

  6. Vene lennukiõnnetus paiskas Põhja-Aafrika turismitööstuse kriisi

    Vene turistid külastamas Sharm el-Sheikhi peamist mošeed Egiptuses. Foto: Scanpix

    Vene lennuki allakukkumine Egiptuses on tekitanud palju küsimusi ja kartusi seoses turistide turvalisusega ning Põhja-Aafrika turismitööstus kannatab kindlasti, kui turistide arv järsult väheneb.

    OLULIST

    • Suurbritannia ja Vene turistid moodustasid 62 protsenti Sharm el-Sheiki külastajatest enne lennuõnnetust.

    • Tuneesias märtsis ja juulis toimunud kaks turistide ründamist on ka seda riiki külastavate turistide arvu märgatavalt kärpinud.

    Olukorrast Egiptuse turisminduses loe postimees.ee-st

  7. Venemaal lahvatas skandaal Putini väidetava tütre ümber

    Katerina Tihhonova koos tantsupartneri Ivan Klimoviga. Foto: Scanpix

    Venemaal tekkis skandaal president Vladimir Putini väidetavalt varjunime kandva tütre ümber.

    OLULIST

    • Kriis sai alguse uudisteagentuu Reuters teatest, et Gazprombanki asejuhi Andrei Akimov andmetel on Moskva riikliku ülikooli Innopraktika teadusprojekti juht Katerina Tihhonova Putini tütar.

    • Navalnõi andmetel kasutab Putini 28-aastane tütar Jekaterina Putina salanime Katerina Vladimirovna Tihhonova ja juhib projekti Rahvuslik Intellektuaalne Areng, mis tegeleb Moskva riikliku ülikooli õppeprogrammide uuendamise ja laiendamisega.

    Putini väidetavast salatütrest loe postimees.ee-st

  8. Seljavalu kurtnud hiidlane sünnitas etteaimamatult lapse

    Rase naine. Foto: Scanpix

    Septembris leidis Hiiumaa haiglas aset eripärane juhtum, mil erakorralise meditsiini osakonda saabus naine, kes ei olnud väidetavalt teadlik oma lõppfaasis rasedusest.

    OLULIST

    • Hiiumaa haigla õendusjuhi ning juhatuse liikme Riina Tamme sõnul tuli noor naine seljavalu kaevates EMOsse, kus kontrolli käigus selgus, et naine on rase ning õige pea ootab teda ees sünnitus.

    • Kunagi aastaid tagasi toodi kiirabiga haiglasse tugevat kõhuvalu kaevanud noor tüdruk, kellel algas kohe haiglasse jõudes sünnitus.

    Erakordsest sünnitusest Hiiumaa haiglas loe postimees.ee-st

  9. ERRis kärbitakse: Neeme Raud tuleb Moskvast ära

    Neeme Raud Arvamusfestivalil. Foto: Peeter Langovits

    Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) Moskva korrespondent Neeme Raud naaseb Tallinnasse, kus ta hakkab uudisteankruks, Moskvasse jääb ERRil esialgu vaid üks inimene.

    OLULIST

    • «Monika Tamla asemele tuleb praeguste plaanide järgi uudistesaate Moskva korrespondent Neeme Raud, kes tegi suvel AK ankru tööd ning pälvis vaatajatelt väga positiivse vastuvõtu.»

    • «Moskvas jätkame 2016-ndal aastal esialgu ühe mehe ehk Anton Aleksejeviga, sest olümpiamängude ja jalgpalli EM-i lisakuludest tulenev ERR-i sisene eelarvekärbe puudutab ka uudistetoimetust.»

    Inimeste liikumisest ERRis loe postimees.ee-st

  10. Tallinna vaated juhatasid suure avastuseni

    «Laenatud naene». Foto: kaader filmist

    Vene filmiajaloolane Pjotr Bagrov tuvastas linateose, mis arvati olevat hävinud – 1913. aastal vändatud Eesti esimese mängufilmi «Laenatud naene». 102 aastat hiljem jõuab see taas Eesti vaataja ette.

    OLULIST

    • «Ma ütleksin, et ühe 1913. aasta komöödia kohta on sel täiesti eeskujulik tase. Laiemalt ka. Ega Venemaalgi tol ajal just väga palju huvitavat filmikunsti tehtud.»

    • Meil on Gosfilmofondis mõningaid suurepäraseid filme 1910ndate lõpust, kuulsate näitlejatega, aga me ei tea midagi nende operaatoritest või režissööridest. Aga lahendus võib kätte tulla täiesti ootamatult ja see ei pruugi sündida üldse konkreetse filmiga seoses.

    Eesti vanima filmi leidjaga intervjuud loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles