Miks ei ole meile ühtegi põgenikeperet välja pakutud?

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Itaaliast, vahetult enne lennukile minemist, mis nad Rootsi toimetab.
Põgenikud Itaaliast, vahetult enne lennukile minemist, mis nad Rootsi toimetab. Foto: SCANPIX

Ehkki sotsiaalministeerium soovib, et esimesed põgenikepered jõuaksid Eestisse veel selle aasta lõpus, ei ole põgenikehulgaga kimpus olev Itaalia meile tänaseks veel ühtegi peret välja pakkunud. Ühelt poolt võib põhjuseks pidada riigi suutmatust, teisalt aga seda, et põgenikud ei avalda soovi Eestisse tulla.

«Me oleme täna juba kuu aega möödas ka Itaalia ministriga kohtumisest ja siiamaani ei ole meile välja pakutud ühtegi peret. Euroopa Liidus Luksemburgi ja Rootsi on ümber paigutatud sadakond inimest, et jutt oli 160 000, nii et pikk tee on veel minna,» ütles siseminister Hanno Pevkur üleeile «Aktuaalsele kaamerale».

Postimehe küsimusele, mille taha on see protsess takerduma jäänud, siseminister täna vastata ei soovinud. Ta selgitas, et ei taha selle üle spekuleerida. Küll aga märkis ta, et «Itaalia peab meile välja pakkuma inimesed, kes soovivad ka Eestisse tulla», mis annab mõista, et neid inimesi ei ole senini lihtsalt olnud.

«Kindlasti ei ole ka neid inimesi [kes tahaks Eestisse tulla - toim],» ütles ka sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna. «Põgenikud ei teagi Eesti kohta midagi. Nende selge siht on Saksamaa ja Rootsi,» lisas ta.

Samas aga osutas Tsahkna, et selleks, et meie inimesed saaksid kohapeal hakata põgenikega tööd tegema, on eeldus, et need põgenikud neis riikides ka registreeritaks. «Itaalias ja Kreekas peaks olema elementaarsel tasemel töö tehtud, aga seda hetkel ei ole.»

«Lubadused ja Euroopa poolt vastu võetud tegevuskava ei ole reaalsuses ju tegelikult rakendunud,» oli täna Kreekast naasnud Tsahkna kriitiline.

Ka Leedu aseminister Elvinas Jankevičius teatas täna, et kuna Kreeka ja Itaalia ametnikud ei ole ümberpaigutatavate pagulaste nimekirju seni ette valmistanud, algab pagulaste Leetu toomine tõenäoliselt alles järgmisel aastal.

«Kogu see asi kandub üle järgmisesse aastasse. Me ei kiirusta kedagi tagant, oleme kodutöö ära teinud, võtnud vastu kõik määrused, mis oli vaja võtta, oleme täiesti valmis. Kui kreeklased ja itaallased esitavad oma nimekirjad, teeme neile julgeolekukontrolli ja alles siis võib alata ümberpaigutamine,» ütles aseminister parlamendikomisjonile.

«Meie oleme valmis,» rõhutas Pevkur, lisades, et see, millal esimesed põgenike pered Eestisse jõuavad, sõltub ennekõike Itaalia ja Kreeka edasisest panusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles