USA loodab veel tänavu uue START-leppe heakskiitu senatis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja Venemaa president Dmitri Medvedev allkirjastasid Prahas uue START-leppe, millega vähendatakse mõlema riigi tuumaarsenali ligi kolmandiku võrra.
USA president Barack Obama ja Venemaa president Dmitri Medvedev allkirjastasid Prahas uue START-leppe, millega vähendatakse mõlema riigi tuumaarsenali ligi kolmandiku võrra. Foto: SCANPIX

Aprillis Venemaaga uue tuumarelvastuse piiramise ehk START-leppe sõlminud Ühendriikide president Barack Obama administratsioon üritab veel enne aasta lõppu lepingu senatis ratifitseerida.

Obama administratsioon loodab enne praeguse Kongressi ametiaja lõppu leida piisavalt vabariiklastest senaatoreid, kes demokraatide kõrval leppe heakskiitmise poolt hääletaksid. Jaanuaris tööd alustavas uues senati koosseisus on vabariiklasi praeguse 41 asemel 47, kirjutas AP.

Sajaliikmelises senatis peab uus START saama vähemalt 67 poolthäält, ent paljud vabariiklased ei näe pärast nende võitu eelmise nädala vahevalimistel erilist stiimulit Obamale suure välispoliitilise saavutuse andmisel.

Kui leppe ratifitseerimine luhtub, võib see ohtu seada Obama ühe peamise välispoliitilise eesmärgi – suhete parandamise Venemaaga – ja õõnestada Obama soovi piirata tuumarelvade levikut maailmas.

Venemaa on hoiatanud, et kui USA lepet lähiajal ei ratifitseeri, võidakse kogu läbirääkimiste protsessiga sootuks uuesti algusest peale pihta hakata.

Mitmed vabariiklased on oma vastuseisu põhjendanud väitega, et lepe piirab USA raketikaitset ja ei paku piisavaid mooduseid kontrollimaks, kas Venemaa oma lubadusi täidab.

Peale Obama administratsiooni kõrgete figuuride, nagu asepresident Joe Biden ja välisminister Hillary Clinton, on vabariiklasi utsitanud meelt muutma ka paljud USA erukindralid ja endised riigitegelased, kelle sõnul peaks tuumalepe seisma argipoliitikast kõrgemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles