Rõivas: EL peaks Rootsile põgenike ümberpaigutamisel abi pakkuma

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Rootsis Trelleborgis
Põgenikud Rootsis Trelleborgis Foto: SCANPIX

Nii peaminister Taavi Rõivas kui siseminister Hanno Pevkur leiavad, et Rootsi abipalve põgenike ümberpaigutamise skeemiga liitumiseks on igal juhul arutamist väärt.

Peaminister Taavi Rõivas kirjutas Twitteris, et Euroopa Liit peaks suhtuma toetavalt Rootsi soovi, mille kohaselt võiks samuti üha suurema saabuva põgenikehulgaga kimpus olev riik olla üks neist, keda ümberpaigutamise kava järgi aidatakse.

Siseminister Hanno Pevkur ütles Postimehele, et Rootsi tõepoolest tegi sellise ettepaneku teavaks ka nädala algul toimunud siseministrite nõukogul. «[Ta ütles - toim.], et neil on seis väga raske ja võimalusel sooviksid nad abi. Eesistuja ütles selle peale, et see vajab ülevaatamist,» märkis minister.

Pevkuri hinnangul on ettepanek kindlasti kaalumist ja arutamist väärt. «Rootsi on meie hea naaber ja lähinaabrite aitamine on Eesti jaoks hästi oluline,» ütles Pevkur.

Samas aga sõnas ta, et sellisel juhul peaks ümberpaigutatavate põgenike arv samaks jääma. «Rootsi lisamine ei saa tähendada seda, et need numbrid muutuvad.»

Tänavu võib Rootsi kui üks rändajate populaarsemaid sihtpaiku saada kuni 190 000 varjupaigataotlust. Ka Rootsi immigratsiooniminister Morgan Johansson on öelnud, et Rootsil on «väga tugev alus» skeemiga liitumiseks. Täna taastas riik põgeniketulva ohjeldamiseks ajutiselt ka piirikontrolli.

Septembris lepiti ELis kokku, et ülekoormuse alla sattuvatest liikmesriikidest jagatakse laiali 160 000 varjupaigataotlejat. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles