Pikhof: ebaseadusliku tasu küsimine piiriületuse ootealadel peab lõppema

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiripunkt Narvas.
Piiripunkt Narvas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu õiguskomisjon kuulas täna siseminister Hanno Pevkuri selgitusi ooteala tasu küsimuse eest Narva, Koidula ja Luhamaa piiripunktides, kus õiguskantsleri hinnangul rikutakse riigipiiri seadust.

Õiguskomisjoni esimehe Heljo Pikhofi sõnul seisneb probleem selles, et riigipiiri seaduse kohaselt ei tohi võtta piiriületuse ooteala kasutamise eest tasu, kui sõiduki juht ei kasuta tegelikult piiriületuse ooteala teenust ja suunatakse kohe piiriületuseks piiripunkti.

«Tegelikkuses pole aga ooteala läbimata ja selle eest tasu maksmata võimalik sõidukijuhtidel piiri ületada ehk ooteala teenuse eest on sunnitud maksma ka need, kes seda teenust tegelikult ei kasuta,» lausus Pikhof. «Riik peab sellise ebaseadusliku tasu küsimise piiriületuse ootealadel lõpetama.»

Pevkur märkis, et ootealasid opereerivate erafirmadega lõpevad halduslepingud järgmise aasta mais ja ministeerium tahab seejärel muuta piiriületuse ootealade süsteemi. Minister lisas, et erafirmadega sõlmitud halduslepingute muutmine või ennetähtaegne ülesütlemine tooks riigile kaasa lisakulu.

Siseministeerium on olukorra parandamiseks algatanud ka riigipiiri seaduse muudatused, mis lähiajal parlamenti jõuavad. Õiguskomisjon küsib siseministeeriumilt täiendavaid dokumente, mis aitaksid tekkinud olukorda selgust tuua ja kiiremas korras lahendust leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles