Lauristin: viisavabadus puudutab vaid väheseid «hallipassimehi»

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin
Marju Lauristin Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli õppejõud sotsioloog Marju Lauristin leiab, et viisavabaduse sisseviimine Euroopa Liidu ja Venemaa vahel puudutab vaid tähtsusetut osa nn. halli passi omanikest.

«Viisavabadus võib tõesti mõjutada teatavat osa kodakondsuseta isikuid endale kodakondsust hankima,» ütles Lauristin venekeelsele Postimees.ee'le.

«Aga see puudutab vaid tähtsusetut osa neist,» rõhutas teadlane.

«Inimesed on kodakondsuse valimata jätnud väga erinevatel põhjustel ning võimalus kergemalt reisida pole neist olulisim,» leidis Lauristin.

«Halli passi omanikud jagunevad väga erinevatesse gruppidesse ning paljudele neist pole teist passi lihtsalt vaja, mõni jälle ei suuda keelt ära õppida,» sõnas ta.

Venemaa Föderatsiooni uus suursaadik Eestis Juri Merzljakov leidis täna, et euroliidu ja Venemaa vaheline viisavabadus aitaks vähendada halli passi omanike hulka, kuna argument lihtsamaks reisimiseks kaob ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles