Briti üliõpilased märatsesid Londonis õppemaksu tõusu vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppemaksu tõusu vastased täna Londoni kesklinnas.
Õppemaksu tõusu vastased täna Londoni kesklinnas. Foto: SCANPIX

Briti pealinnas tulid täna tuhanded üliõpilased tänavatele, et avaldada meelt valitsuse kava vastu tõsta ülikoolide õppemaksu kuni kolm korda kõrgemaks kui praegu. Tegu oli seni suurima protestiaktsiooniga valitsuse kokkuhoiumeetmete vastu.

Korraldajate sõnul võttis meeleavaldusest osa 50 000 tudengit, õppejõudu ja toetajat, kes on vastu plaanile tõsta 2012. aastast õppemaks 6000 ja teatud juhtudel 9000 naelani aastas, edastas AP.

«Olen siin, sest on tähtis, et tudengid üles tõuseksid ja annaksid valjult teada, mis toimub,» ütles Ulsteri ülikooli üliõpilane Anna Tennant-Siren. «Poliitikud ei paista hoolivat. Nad peaks raha ära võtma inimestelt, kes teenivad seitsmekohalisi palku, mitte üliõpilastelt, kellel ei ole üldse raha.»

Muidu rahumeelselt möödunud demonstratsioonil puhkes vägivald, kui meeleavaldajad tungisid konservatiivse erakonna peakorterisse. Tudengitel tekkis sündmuskohal vastasseis politseiga, mis ei ole BBC teatel praeguseks lahenenud.

Õppemaksu tõstmise vastased on juhtinud tähelepanu, et peaminister David Cameron ja teised valitsuse liikmed käisid ise Oxfordi ja Cambridge'i sugustes eliitülikoolides ajal, mil ülikooliharidus oli tasuta.

Õppemaksu viis Suurbritannias sisse ekspeaminister Tony Blairi valitsus. Šotimaa tühistas õppemaksu 2000. aastal, ülejäänud Suurbritannias peab õppur praegu ülikoolile tasuma aastas umbes 3000 naela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles