Eesti suursaadik: piirikontroll on taastatud, aga Prantsusmaa ei ole suletud

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Streimann.
Alar Streimann. Foto: Tairo Lutter

Eesti suursaadik Prantsusmaal Alar Streimann kinnitas, et ehkki Prantsusmaal on piirikontroll taastatud, siis riik ei ole suletud, kuid tuleb arvestada täiendava ajakuluga. Piirikontroll oli prantslastel plaanis taastada juba enne rünnakut, lisas suursaadik. 

«Võiks öelda, et praegu on linn rahulik – ühest küljest on inimesed kodudes ja jälgivad uudiseid. Teisest küljest on laupäeva hommik tavapärasest rahulikum,» ütles Alar Streimann «Aktuaalse kaamera» erisaates.

Postimehega enne kella 13 rääkides ületas Streimann parajast Champs-Élysées avenüüd.  «Kõik töötab, linn alles läheb käima.»

Samas on saatkonna kinnitusel linnas tugevdatud turvakontroll. Streimanni sõnul on palju teetõkkeid ning politseinikud ja sõjaväelased kontrollivad möödujate dokumente.

Ta täpsustas, et teleuudiste vahendusel on näha, et tänavad on kinni just piirkondades, kus toimusid rünnakud. Samas on teiste linnaosade elanikud öelnud, et kõik on tavapärane, lisas Streimann. Põhjalik info tal puudub, kuna rünnakukohti oli palju. 

Otsitakse tellijaid

Streimann toonitas, et riigis on küll erakorraline olukord ja piirikontroll on taastatud, kuid riik ei ole siiski suletud.  «Siia saab reisida, aga tuleb arvestada täiendava ajakuluga ja kanda kaasas dokumente.»

Streimann rääkis Postimehele, et vastavalt seadusele saab president eriolukorra välja kuulutada esialgu kuni 12 päevaks. Edasi on vaja parlamendi heakskiitu.

Suursaadiku sõnul on president eriolukorra vajadust põhjendanud sellega, et saab piirata liiklust ja taastada piirikontrolli. Nii on võimalik otsida kaasosalisi. Nad ei pääse riigist välja ega sisse. 

Näiteks on meediast läbi käinud, et kiirteedel sõidetakse 30 km/h läbi politseiaheliku. Kõiki autosid siiski kinni ei peeta. 

Ta lisas, et kuigi politsei väitel on kurjategijad surma saanud, siis politseioperatsioon jätkub, ehkki selle sisu kohta palju infot ei jagata. Otsitakse tellijaid ja neid, kes rünnakust teadlikud olid.

Piirikontroll oli plaanis juba varem

Samas oli Prantsusmaal nagunii plaanis 13. novembrist kehtestada piirikontroll, kuna detsembri algul toimub riigis ülemaailmne kliimakonverents, lisas suursaadik.

Streimann ei soovinud saates hinnangut anda, miks selline asi üleüldse juhtus. Ta lisas, et esimesed analüüsid hakkavad juba täna selguma ning president andis hetk tagasi pressikonverentsi, kus süüdistas jõuliselt Islamiriiki ja rõhutas, et Prantsusmaa on sõjas.

«Mida see kõik kaasa toob, seda täpselt ei tea,» jätkas suursaadik, kelle sõnul toob iga tund juurde uusi uudiseid. Ta lisas, et olukord võib kiiresti muutuda ja sellega seoses ka meetmed, mis riigis kasutusel on. 

Streimann ütles, et Eesti inimestele pole antud soovitust Prantsusmaale mitte reisida, kuid tuleb lihtsalt olla ettevaatlik ja oma dokumente kaasas kanda. 

Laupäeval, 14. novembril on suletud kõik muuseumid, kontserdipaigad ning muud avalikud asutused. Välisministeerium soovitab Prantsusmaale reisides olla äärmiselt ettevaatlik ning järgida väga täpselt kohalike ametivõimude korraldusi.

Välisministeerium soovitab Prantsusmaale reisides oma reis registreerida välisministeeriumi kodulehel või mobiilirakenduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles