Gruusia tõendid: Vene väed sisenesid Gruusiasse enne sõja algust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa väeüksused Roki tunnelis.
Venemaa väeüksused Roki tunnelis. Foto: AP / Scanpix

Gruusia siseministeeriumi kinnitusel tõestavad salvestatud telefonikõnelused, et Venemaa väeüksused sisenesid Gruusia territooriumile varem, kui Gruusia väed Lõuna-Osseetiasse viis.


New York Times avaldas loo materjalidest, mille Gruusia eelmisel nädalal USA-le ja Euroopa Liidu eesistujamaale Prantsusmaale üle andis.

Gruusia siseministeerium salvestas telefonivestlusi separatistliku Lõuna-Osseetia julgeolekutöötajate, täpsemalt piirivalvuri ja sõjaväe esindaja vahel, millest selgub, et Venemaa 58. armee väeüksused sisenesid Roki tunneli kaudu Gruusia territooriumile juba 12 tundi varem, kui Gruusia väed Lõuna-Osseetiasse viis, vahendas Reuters.

Herald Tribune´i teatel kasutasid Lõuna-Osseetia sõjaväelased Gruusia mobiilsideoperaatori Magti teenuseid, mis võimaldas Gruusia luurel nende vestlusi pealt kuulata.

Olulise tõestusmaterjali esitamine, mis lükkab ümber Vene võimude väite, et tunnustamata vabariigi territooriumile sisenesid esimesena just Gruusia väed, võttis Gruusial aega, kuna salvestused läksid sõja käigus kaduma ning nende koopiate leidmine võttis aega.

Venemaa teatel ei saa Gruusia süüdistusi tõsiselt võtta ja peaminister Vladimir Putin on nimetanud seda blufiks. Kindral Nikolai Uvarovi sõnul oli tegemist Gruusia rahuvalvajatega, kes sooritasid tavapäraseid manöövreid.

«Sõjajärgsed teated sellest, mida me kuulsime või mida me pealt kuulasime, ei saa tõsiselt võtta,» ütles Venemaa välisministeeriumi ametlik esindaja Andrei Nesterenko.

Nesterenko kinnitusel tõestavad NATO satelliitfotod, et Gruusia oli agressor, kes alustas sõjalist konflikti mässulise Lõuna-Osseetia pealinnas Tshinvalis suurtükirünnakuga.

NATO on lubanud alustada juurdlust, et leida Gruusia süüdistustele kinnitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles