10 uudist, mida võiksid teada: esmaspäev, 16. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. BLOGI: Pariisi rünnakutes hukkus vähemalt 129 inimest. Pidevalt täienev värskeim info

    Kahtlase auto läbiotsimine Brüsselis täna. Foto: Reuter / Scanpix

    Pariisi südames sai reede õhtul terrorirünnakute järel surma vähemalt 129 inimest, vastutuse võttis nn Islamiriik. Täna öösel ründasid Prantsusmaa sõjalennukid nn Islamiriigi tugipunkte Süüria põhjaosas Raqqas. Suurbritannia saatis aga tänavale järgmise terrorirünnaku kartuses hambuni relvis lisajõud. Postimees annab olulisematest sündmustest jooksvalt ülevaate.

    OLULIST

    • Islamiriik ähvardas oma uues videos rünnata järgmisena Washingtoni.

    • Brüsseli Molenbeeki linnaosas, kus käis haarang Pariisi rünnakute kahtlusaluse tabamiseks, kostis täna kaks väikest plahvatust.

    Jälgi Pariisi terrorirünnakutega seonduvat postimees.ee-st

  2. Video: Anonymous kuulutas ISISele enneolematu sõja

     

    Kaader Anonymous'e sõjakuulutusest.

    Kurikuulus rahvusvaheline häkkerite rühmitus Anonymous kuulutas terroriorganisatsioonile ISIS Pariisis reedel toime pandud rünnakute tõttu enneolematult laiaulatusliku sõja.

    OLULIST

    • Teadet ette kandev mees kannab Guy Fawkes’i maski ning edastab oma sõnumi prantsuse keeles.

    • «Käivitame teie vastu läbi aegade suurima operatsiooni.  Oodake massiivseid küberrünnakuid. Sõda on välja kuulutatud. Olge valmis,» räägib rühmituse liige.

    Anonymouse sõjakuulutusest loe postimees.ee-st

  3. Türgis õnnestus ära hoida suur terrorirünnak, mis arvatavasti oleks aset leidnud samuti reedel

    Türgi politseinikud. Foto: Scanpix

    Türgi võimuesindajad teatasid pühapäeval, et Istanbulis õnnestus ära hoida suur terrorirünnak.

    OLULIST

    • Rünnak pidi korraldatama samal päeval, mil leidis aset veresaun Pariisis.

    • Politsei vahistas reedel viis inimest, kelle seas oli Islamiriigi kurikuulsa terroristi Džihaadi Johni lähedane kaaslane.

    Türki planeeritud terrorirünnakust loe postimees.ee-st

  4. Politseisse helistaja ähvardas Pariisi sündmuste kordamisega Narvas

    Elmar Vaher. Foto: Sander Ilvest

    Terrorisündmuste esimene tõsisem järelkaja Eestis lasi end oodata vähem kui ööpäeva. Häirekeskus sai telefonikõne Narvast, kus telefoni teises otsas olnud mees lubas korrata kõike seda, mis äsja oli toimunud Pariisi tänavatel.

    OLULIST

    • «See ähvarduskõne ei olnud selline, kust on selgelt aru saada, et tegemist on purjus inimesega,» ütles juhtunuga end isiklikult kurssi viinud politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher.

    • Pariisi ja paljude teiste sündmuste otsene tulemus Eesti politsei töös on see, et edaspidi hakkavad eriväljaõppe saanud patrullid teenistusautos kandma kaasas tugirelva – automaatrelva.

    Narva hullukese libakõnest loe postimees.ee-st

  5. Petised õngitsevad Booking.com'ist andmeid

    Petised kasutavad Booking.com'ist õngitsetud andmeid pahatahtlikel eesmärkidel. Foto: Scanpix

    Eelmise nädala keskpaigas sattus üks soomlanna olukorda, kus ta oleks peaaegu petturitele mitusada eurot populaarse broneeringusüsteemi Booking.com kaudu kinni pandud ööbimise eest ette maksnud.

    OLULIST

    • Paar kuud hiljem võttis temaga telefonitsi ühendust inglise keelt kõnelev mees, kes väitis, et on broneeritud ööbimiskoha töötaja.

    • Kuigi naine pääses napilt raha kandmisest petturitele, ei kahelnud ta telefoni teel suheldes mitte kordagi, et helistaja võiks olla pettur või mitte seotud Booking.com broneerimissüsteemiga, kuna helistaja teadis tema telefoninumbrit ja broneeringunumbrit.

    Nutikast petuskeemist loe postimees.ee-st

  6. KGBlane, kelle hammaste vahel olid Arvo Pärt, Jaak Joala, Heinz Valk ja paljud teised

    KGB toimik. Foto: Toomas Huik

    Eesti kultuuriinimeste seas oli aastaid tuntud KGB ohvitser Viktor Raus, kes külastas sagedasti loomeinimeste seas populaarset KuKu klubi ning kelle jälgimisobjektideks olid teiste seas Jaanus Orgulas, Voldemar Panso, Arvo Pärt, Jaak Joala, Leonhard Lapin, Ott Arder, Jüri Arrak ja Heinz Valk, kirjutab Valdur Ohmann ajalooajakirjas Tuna.

    OLULIST

    • Ehkki paljud teadsid Viktor Rausi seost KGB-ga, ei teatud täpsemalt tema rolli inimeste elukäikude määramisel.

    • Viktor Rausi ümber olnud salapära on siiani püsinud, ehkki kultuuriinimestele oli tema nägu, vähemasti KuKu kliendina, üsnagi tuttav.

    KGB ohvitseri tegemistest loe postimees.ee-st

  7. Vandaalid lõhkusid Tallinnast Viljandisse suundunud rongi aknad

    Katkine Elroni aken. Foto: lugeja foto

    Järva Teataja lugeja saatis toimetusse foto, kus teatas, et 14. 20 Balti jaamast Viljandi poole sõitnud Elroni rongi tabasid Männiku karjääri kandis kaks kuuli.

    OLULIST

    • Lugeja ise istus tabamuse saanud aknast üle vahekäigu ja kuulis ka oma kõrvaga hetke, kui kuulid aknaid tabasid. «Üks naisterahvas, kes ootas ukse juures et Männiku peatusest laps peale võtta, oli küll suht hirmunud,» rääkis ta.

    • Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich ütles Postimehele, et Elroni vedurijuht teatas politseisse, et Tallinn-Väikese peatuses on arvatavasti õhupüssist tulistamise tagajärjel tekkinud välimistele akendele täkked.

    Vandalismist Elroni rongide vastu loe postimees.ee-st

  8. Vikerraadio rakendus testitud: väga hea, ühe kohutava veaga

    Vikerraadio mobiilne rakendus. Foto: Google Play

    ERR avaldas läinud nädalal Vikerraadio uue mobiilse rakenduse. Oli ka aeg, sest varasem ERRi rakendus, mis koondas kõik rahvusringhäälingu pakutavaid kanaleid, on juba moraalselt ja tehniliselt vananenud.

    OLULIST

    • Esimesel käivitamisel võib Vikerraadio kohta ainult kiidusõnu öelda. Käivitub hetkeliselt ja kohe hakkab mängime hetkel eetris olev saade.

    • "Olin Vikerraadio rakendusest juba väga vaimustunud, kui selgus, et sellel on üks suur viga, mis minu jaoks kogu kasutamiskogemuse lõhub."

    Hendrik Alla arvustust Vikeraadio uue äpi kohta loe postimees.ee-st

  9. Mupo teeb korda majja: ootamatud parkimistrahvid Suur-Karja tänaval

    Suur-Karja tänaval on alati autosid pargitud kõnniteega diagonaalselt, aga viimasel ajal saab selle eest trahvi. Foto: Mupo

    Tallinna Kesklinna liikluskorraldusega hästi kursis olev autojuht sai valesti parkimise eest ootamatu trahvi kohas, kus on alati sedamoodi pargitud.

     OLULIST

    • Suur-Karja tänava Pärnu maantee poolses otsas on läbi aegade pargitud autosid kõnniteega diagonaalselt.

    • Üks sel viisil oma sõiduki parkinud juht aga leidis ootamatult klaasipuhastaja vahelt mupo poolt välja kirjutatud trahvikviitungi.

    Tallinna segadust tekitavast parkimisest loe postimees.ee-st

  10. Valitsus saatis erakooliseaduse riigikokku

    Foto: Scanpix

    Pärast kabinetinõupidamisel toimunud arutelu kiitis valitsus erakooliseaduse muutmise seaduse eelnõu heaks ning saadab selle edasi riigikogule.

    OLULIST

    • Riigi toetus sisaldab õpetajate ja direktorite palka, koolilõunat ja õppekirjandust.

    • Erakoolidel on võimalik veel lisaks küsida täiendavalt õppemaksu, munitsipaalkoolides peab olema kõigile haridus õppemaksuta.

    Palju segadust tekitanud erakooliseadusest loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles