Vitsut ja Stalnuhhin kandideerivad Simsoni toetuseks Keskerakonna esimeheks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Vitsut
Toomas Vitsut Foto: Toomas Tatar

Tallinna linnavolikogu kauaaegne juht, praegu riigikokku kuuluv Toomas Vitsut ning riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin otsustasid kandideerida Keskerakonna aseesimehe Kadri Simsoni toetuseks erakonna esimeheks.

Stalnuhhini kandidatuuri seadsid täna üles parlamenti kuuluvad Mihhail ja Valeri Korb. Stalnuhhin võttis ettepaneku vastu, leides, et tema kandideerimine aitab kaasa Simsoni algatatud laiapõhjalisele arutelule. Oma kandidatuuri näebki ta ennekõike toetusena Simsonile, teatas keskfraktsiooni pressiesindaja.

«Kadri Simson on algatanud väga õige arutelu, kuidas kaasata senisest enam inimesi erakonna juhtimise juurde. Samuti vajame edasiminekut Eesti eri kogukondade ühendamise osas. Ma näen Simsonis tahet selle nimel pingutada ning soovin omalt poolt taolise debati laienemisele kaasa aidata,» selgitas Stalnuhhin.

Tema hinnangul on Keskerakond muutunud liialt Tallinna keskseks ning piirkonnad on pandud väga raskesse seisu. «Erakond peab muutuma tugevamaks kõikjal üle Eesti. Ühtlasi olen ma Kadri Simsoniga nõus, et erakonna juhtpositsioonidel peab olema ka vene rahvusest inimesi. Oma kandidatuuriga väljendan ma talle toetust,» ütles ta pressiteates.

Vitsut ütles Postimehele, et kirjutas täna kandideerimisnõusolekule alla ja on seega ametlikult esimehe kandidaat. Ta kinnitas, et kandideerib Simsoni toetuseks, et Simsonil oleks praeguse esimehe Edgar Savisaarega veidigi võrdsemad võimalused.

Vitsut tõi näiteks, et kui Savisaar saab kongressil esmalt esimehena pool tundi ja seejärel esimehe kandidaadina veel 15 minutit kõneaega, siis Simsonil on oma seisukohtade tutvustamiseks ainult veerand tundi. «Kui lisaks arvestada, et Jaanus Karilaid kandideerib ka sisuliselt Edgar Savisaare toetuseks, siis muutub jõudude tasakaal ebavõrdseks,» põhjendas ta.

Fraktsiooni pressiteates avaldas Vitsut arvamust, et Karilaiu ainus tegelik eesmärk on Simsoniga tüli kiskuda ja segadust tekitada. Sellist käitumist nimetas ta ebaeetiliseks ja erakonda lõhestavaks ning soovitas Karilaiul keerutamise lõpetada ja tunnistada, et ta kandideerib Savisaare toetuseks.

Vitsut ütles Postimehele, et tema lisandumine Keskerakonna esimehe kandidaatide hulka ei muuda oluliselt Simsoni sisekampaaniat, sest koos on juba praegugi kampaaniat tehtud.

Nii Vitsutile kui erakonna aseesimehele Enn Eesmaale tegi esimeheks kandideerimiseks reedel ettepaneku Tallinna kunagine abilinnapea Kaia Jäppinen. Simsonile toetust avaldanud Eesmaa tänas juba samal päeval kõiki liikmeid, kes on tema kandidatuuri nii juhatuse liikme, aukohtu esimehe kui ka esimehe kohale üles seadnud, kuid ütles, et soovib ise kandideerida vaid erakonna juhatusse.

Keskerakonna kongress koguneb uusi juhte valima 29. novembril. Kandidaatide esitamine ja kandideerimisnõusolekute kogumine lõpeb täna õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles