Rõivas loodab südamest, et Schengeni sisepiire ei taastata

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: Liis Treimann

Peaminister Taavi Rõivas ütles, et veendunud eurooplasena loodab südamest, et kriisidest hoolimata ei hakata Schengeni sisepiire taastama.

Rõivas vastas riigikogus Euroopa Liidu poliitika arutelul küsimusele, kas pärast eelmise nädala terrorirünnakuid Pariisis võib Schengeni viisaruum laguneda. «Veendunud eruooplasena olen väga vastu sellele, et püsivalt taastada sisepiirid Schengeni sees. Meil, eestlastel, on sellest väga palju kaotada,» lausus peaminister.

«See, et meil on võimalik Tallinnast ilma passi näitamata ja pikkade piirijärjekordadeta liikuda Lissabonini välja, on väga suur asi,» arvas Rõivas ja lisas, et see pole vaid küsimus viisavabast reisimisest, vaid ka majandusest ja kaubandussuhetest. «Loodan südamest, et meil on võimalik kriisidele Euroopas leida lahendusi ilma, et me sisepiire peaks  tõmbama.»

Rõivas avaldas arvamust, et sisepiiridel kontrolli taastamine on ka üldise lahenduse puudumise või selle nõrkuse tagajärg.

Oma kõnes pakkus peaminister välja teisi lahendusi. «Üks neist on Euroopa piirivalve loomise idee. See ei ole võimalik lühikese ajaga, kuid praegune olukord näitab, et me peame kaaluma tugevamat võimaluste ja vahendite koondamist, mis tulevikus töötaks vaid Euroopa Liidu keskse eelarve baasil,» sõnas ta.

«Üks võimalus on piiril toimiva kiirmenetluse taasjuurutamine põhjendamatute taotluste selgitamiseks ja viivitamatuks tagasilükkamiseks. Kiiremas korras tuleks luua ühised ja ristkasutatavad eelkontrolli, piiriületust, viibimisaega ja reisijate broneeriguinfot käsitlevad ja ristkasutatavad süsteemid.»

Rõivas rõhutas riigikogus kõneldes ka, et sõjapõgenike otsene seostamine terroriga on meelevaldne. «Täna on meil olemas selged andmed terroristide kohta, kellest enamik – võimalik, et kõik – olid Prantsusmaa enda kodanikud. Kordan ka piiskop Philippe Jourdani öeldut, et see, mis terroristide südames toimub, on viha ja sellel ei ole mitte mingisugust seost religiooni või rahvusega,» lausus Rõivas.

«Läbikukkunud riikides tekkinud võimuvaakum on idanema pannud terroriorganisatsioonid või radikaalsed usuorganisatsioonid, nagu al-Shabaab, Al-Qaeda ja ISIS. Need ei vali oma brutaalsuses sihtmärke ega elluviijaid ning on üheks põhjustest, miks inimesed oma kodudest lahkuvad. Kui varjupaigasüsteemi või muud süsteemi väärkasutavad terroristid, tuleb vaadata otsa võimekustele selliseid olukordi vältida ning luua toimiv süsteem, mitte üldistada süüdistusi kõigi pagulaste suhtes,» sõnas peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles