BLOGI: viies päev pärast Pariisi tragöödiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Pariisis hukkus reede õhtul terrorirünnakutes 129 inimest, 352 sai vigastada
  • Terrorirünnakute eest võttis laupäeval vastutuse nn Islamiriik
  • EL-i kaitseministrid kiitsid heaks sõjalise abi andmise Prantsusmaale
  • John Kerry usub, et Süürias toimub paari nädala pärast suur üleminek

Pariisi südames sai reede õhtul terrorirünnakute järel surma vähemalt 129 inimest, vastutuse võttis nn Islamiriik. Prantsuse sõjavägi korraldas viimase 24 tunni jooksul teist korda õhurünnakuid Daeshi vastu Raqqas. Euroopa Liidu kaitseministrid kiitsid ühehäälselt heaks Prantsusmaa palve sõjalise abi saamiseks ISISe vastu. USA välisminister John Kerry teatas, et Süüria võib olla vaid nädalate kaugusel suurest üleminekust. Postimees annab olulisematest sündmustest jooksvalt ülevaate. Loe ka esimese kolme päeva mahukat kokkuvõtet.

NELJAPÄEV, 19.12.2015

14. 28 Prantsusmaa alamkojast läks läbi eelnõu, mis pikendab riigis valitsevat erakorralist seisukorda kolme kuu võrra.

12.15 Peaminister Manuel Valls hoatas võimalike keemia- ja bioloogiliste relvade kasutamise eest. «Terror tabas Prantsusmaad mitte meie tegude pärast Süürias ja Iraagis, vaid sellepärast, et ta on terror,» sõnas minister. «Me teame, et on olemas ka keemiliste ja bioloogiliste relvade risk.»

11.50 19-aastane Mohamed K,  keda kahtlustatakse rünnakutes kasutatud pommivööde valmistamises, andis ennast kuulduste järgi Lille`i linnas politsei kätte üles. Tema kodust leiti lõhkeainet. 

11.07 Politsei teatel kukkus kolmapäeva öise tunde väldanud rünnaku käigus sisse aadressil Rue du Corbillon 8 asunud maja terve kolmas korrus – just sellepärast on surnukehasid nii keeruline identifitseerida. Samuti on võimalik, et rusude vahelt leitakse veel kolmaski laip.

10.04 Prantsusmaa politsei üritab teha kindlaks, kes olid eilses suurhaarangus surma saanud kaks kahtlusalust. Arvatakse, et üks neist võib olla terrori peakorraldaja Abdelhamid Abaaoud.

8.39 Sotsiaalmeedias leinatakse Pariisi politseioperatsioonis hukkunud koera – #Je Suis Chien. Loe postimees.ee-st. Eile hommikul sai Pariisi politseireidi käigus surma politseikoer Diesel, kui enesetaputerrorist end tema lähedal õhku lasi. Belgia lambakoer Diesel oli korrakaitsjate sõnul seitsmeaastane.


Peremehed üle maailma panid seepeale Twitterisse üles pilte toetust avaldavatest koertest.

8.21 Pariisis Saint-Denis toimunud politseioperatsioonis lasti tuhandeid kuule. Vaata pilte.

Prantsuse politsei viis eile Pariisi põhjapoolses linnaosas Saint-Denis läbi ulatusliku operatsiooni oletatavate terroristide tabamiseks (Scanpix)
Prantsuse politsei viis eile Pariisi põhjapoolses linnaosas Saint-Denis läbi ulatusliku operatsiooni oletatavate terroristide tabamiseks (Scanpix) Foto: SCANPIX
Prantsuse politsei viis eile Pariisi põhjapoolses linnaosas Saint-Denis läbi ulatusliku operatsiooni oletatavate terroristide tabamiseks (Scanpix)
Prantsuse politsei viis eile Pariisi põhjapoolses linnaosas Saint-Denis läbi ulatusliku operatsiooni oletatavate terroristide tabamiseks (Scanpix) Foto: SCANPIX

0.26 USA valitsus pakub viis miljonit dollarit vaevatasu informatsiooni eest, mis viib ühe Islamiriigi juhtivtegelase Abu Muhammed al-Shimali tabamiseni. Ühendriikide välisministeeriumi ametnike teatel on Shimali Austraaliast, Euroopast ja Lähis-Idast pärit potentsiaalsete Islamiriigi võitlejate Türgist Süüriasse toimetamise kaasaaitamise taga.

KOLMAPÄEV, 18.11.2015

23.49 Üleriigilise eriolukorra alusel keelustas Prantsuse politsei kuni 22. novembrini meeleavaldused Pariisis ja sellega ümbritsevates linnades. Keeld jõustub täna kesköösel kohaliku aja järgi. Samuti keelas Prantsuse valitsus kaks Pariisi kliimakonverentsiga seotud meeleavaldust 29. novembril ja 12. detsembril.

Politsei keelas Pariisis meeleavaldused. Foto: Scanpix
Politsei keelas Pariisis meeleavaldused. Foto: Scanpix Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS

22.42 Marseille' politsei teatel pussitasid kolm enda sõnul Islamiriigi pooldajat kohaliku juudi kooli õpetajat. Õpetaja elu ei ole ohus, vahendas uudisteagentuur Reuters.

22.28 Pariisi Saint-Denis' eeslinnas kolmapäeval korraldatud haarangus neutraliseeriti uusi rünnakuid kavandanud islamistide rakuke, kuid eelmisel reedel 129 inimelu nõudnud terroriaktide arvatavat kavandajat, 27-aastast Abdelhamid Abaaoudi ei ole tabatud, teatas prokurör. Pikemalt loe postimees.ee-st.

19:31 Venemaa ja Ameerika Ühendriikide Süürias tegutsevate terrorirühmituste nimekirjad langevad paljuski kokku, kuid nende täielik ühitamine läheb keeruliseks, teatas Vene välisminister Sergei Lavrov. «Andsime üsna ammu partneritele üle oma ettepanekud, milliseid Süüria – ja mitte ainult Süüria – rühmitusi pidada terroristlikeks,» ütles Lavrov teisipäeval Moskvas teabetunnis. 

17:54 Iisraelis peeti kinni kuus nn Islamiriigiga liituda kavatsenud araablast. Tegemist on 20. aastates noormeestega, kes elavad Tel Avivist põhjas Jaljulias. Neid süüdistatakse koostöös vaenulike välisriigi vägedega ja kavatsuses sõita ebaseaduslikult Süüriasse, et ühineda Islamiriigi ridadega, ütles politsei pressiesindaja Luba Samri. Vaata edasi siit.

17:42 IS teatas norralasest ja hiinlasest pantvangi hukkamisest.  Sunniidi äärmusrühmitus Islamiriik (IS) teatas täna norralasest ja hiinlasest pantvangi hukkamisest, kahe kuu eest olid pühasõdalased nõudnud pantvangide eest lunaraha. Loe edasi.

Tapetud pantvangid, Oslost pärit Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ja Fan Jinghui Pekingist. Foto: Scanpix
Tapetud pantvangid, Oslost pärit Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ja Fan Jinghui Pekingist. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

17:35 Rootsi tõstis terroriohu taset. Rootsi tõstis täna esimest korda pärast 2010. aastat terroriohu taset, öeldes, et riigis on kõrge terrorirünnaku oht, teatas Rootsi raadio. Rootsi luure- ja julgeolekuteenistuse Säpo terroriohu hindamise keskus tõstis ohu viiepallisel skaalal tasemelt 3 tasemele 4. Loe edasi siit.

Rootsi politsei pidamas vaikuseminutit Prantsusmaa saatkonna ees Stockholmis. Foto: Scanpix
Rootsi politsei pidamas vaikuseminutit Prantsusmaa saatkonna ees Stockholmis. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

16:57 Türgi välisminister: peletame koos USAga ISi oma piirilt minema.  Türgi välisminister Feridun Sinirlioğlu ütles täna meediale, et Ankaral on plaan korraldada USA-ga ühisoperatsioon äärmusrühmituse Islamiriik (IS) hävitamiseks mingil Türgi-Süüria piiri lõigul. Loe lisa.

16:45 Prantsuse president François Hollande lubas täna sulgeda kõik kohad, kus inimesed ülistavad terrorismi.

16:42 Isa: ma ei soovi oma terroristist poega enam kunagi näha. Pariisi terrorirünnakute ajuks peetav Belgia kodakondsusega Abdelhamid Abaaoud on jätnud endast verise jälje nii Süürias kui Euroopas. Abaaoudi isa Omar sõnas, et kuna terroristiks hakanud poeg tõi nende perele häda ja häbi, siis ei taha nad teda enam kunagi näha.

Abdelhamid Abaaoud. Foto: Scanpix
Abdelhamid Abaaoud. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

16:09 Paavst Franciscus teates, et kirikute uksed peavad hoolimata terrorirünnakutest tekkinud hirmust avatuks jääma.

16:07 Belgia on hädas Islamiriigi ridadesse suundujatega. Raadio Vaba Euroopa/Raadio Vabaduse andmetel on Belgia Euroopa Liidu liikmesriik, kust on tänavu per capita miljoni inimese kohta suundunud end Islamiriigiks (IS) tituleeriva sunniitliku äärmusrühmituse ridadesse enim inimesi. Loe edasi siit.

Infographic: Belgium Is The EU 'Capital' For Foreign Fighters | Statista
Rohkem statistikat leiab sellelt aadresilt: Statista.

15:46 Üks Pariisi veretöö kahtlusalustest oli veebruaris Hollandis ajutiselt vahi all seoses üle lubatud koguse kanepi hoidmisega, teatas Hollandi politsei täna. Salah Abdeslam, kes reisis toona ühe oma venna ning veel ühe inimesega, peeti kinni Hollandi linna Gorinchemi lähistel ning tal tuli maksta 70 euro suurune trahv.

Salah Abdelslami tagaotsimiskuulutus. Foto: Scanpix
Salah Abdelslami tagaotsimiskuulutus. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

15:40 Pariisi rünnakutes naise kaotanud mees kirjutas terrorirühmitusele ausa kirja.

15:23 Türgi pidas AFP andmetel kinni kaheksa inimest, kes esitlesid end sõjapõgenikena, kuid on kahtluste järgi seotud ISISega. «Reede õhtul lõpetasite te ühe erakordse inimese elu – ta oli mu elu armastus, mu poja ema –, kuid te ei vääri mu viha. Ma ei tea, kes te olete ja ma ei tahagi teada, sest te olete surnud hinged.» Loe kirja edasi.

15:16 Merkel: Saksa-Hollandi sõprusmängu ärajätmine oli õige. AP-BNS: Merkel ütles kolmapäeval, et kurvastab mängu ärajäämise pärast samamoodi nagu miljonid fännid, aga «julgeolekuagentuurid langetasid vastutustundliku otsuse». «See tehti julgeoleku nimel ja see oli õige.»

14:55 Hollande tahab luua IS-i vastu laiapõhjalise koalitsiooni. AP-BNS: Prantsuse president François Hollande ütles kolmapäeval, et Prantsusmaa on sõjas sunniidi äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) ja soovib luua rühmituse purustamiseks «laiapõhjalise koalitsiooni». Hollande ütles kolmapäeval telepöördumises pärast seitse tundi kestnud haarangut Pariisi Saint-Denis' eeslinnas, et IS ähvardab kogu maailma ja paneb Lähis-Idas toime «tapatalguid».

Francois Hollande kutsus täna Pariisi rünnakutega seoses kokku kriisikohtumise. Foto: Scanpix
Francois Hollande kutsus täna Pariisi rünnakutega seoses kokku kriisikohtumise. Foto: Scanpix Foto: JACQUES BRINON/AP

14:55 Vaata reaalajas: need ISISe kontod on häkkerid maha võtnudVähemalt osad rühmituse liikmetest lisavad maha võetud kontode aadresse reaalajas siia lehele: http://pastebin.com/fNKY6YSQ.

Maskides poseerijad etendavad Anonymuse häkkereid. Foto: Scanpix
Maskides poseerijad etendavad Anonymuse häkkereid. Foto: Scanpix Foto: DADO RUVIC/REUTERS

14:28 Kõik 129 Pariisi rünnakute ohvrit on tuvastatud. Kõigi 129 eelmisel reedel Pariisi terrorirünnakutes hukkunu isikud on tuvastatud, kuid mitukümmend inimest on ikka veel kriitilises seisundis, ütles täna Prantsuse valitsus avalduses.

13:25 Pariisi haarang on lõppenud, seitse inimest vahistatud. Prantsuse politsei teatas kolmapäeval, et on lõpetanud terroritõrjeoperatsiooni Pariisi Saint-Denis' eeslinnas, mille käigus vähemalt kaks džihadisti hukkus ja seitse inimest võeti vahi alla.

Otsepildi Pariisist leiab sellest artiklist.

Tänane haarang Pariisi lähistel. Foto: Scanpix
Tänane haarang Pariisi lähistel. Foto: Scanpix Foto: JACKY NAEGELEN/Reuters

13:10 Kaks Air France'i lendu USA-st jätkusid Pariisi suunas.

13:09 Türgi politsei teatas kaheksa arvatava nn Islamiriigi võitleja kinnipidamisest, kellel oli kavatsus jõuda Saksamaale.

12:40 Prantsusmaa mošeedes mõistetakse reedesel palvusel terrorism hukka.  AFP-BNS: Prantsusmaa moslemeid esindav organ lubas paluda kõigil riigi 2500 mošeel mõista reedesel palvusel hukka vägivalla või terrorismi kõik vormid.

12:22 Islamiste kahtlustatakse sihilikus soovis pagulasi häbistada. Asitõendid osutavad, et reedese rünnaku järel Pariisist leitud Süüria pass oli võltsitud ning lisaks otsesele vägivallatsemisele üritasid terroristid ka määrida nende Süürias ja Iraagis tegutsevate aatekaaslaste eest Euroopasse pagenud inimeste mainet. Loe siit.

Belgradis välja ilmunud võltspass. Foto: AFP/Scanpix
Belgradis välja ilmunud võltspass. Foto: AFP/Scanpix Foto: AFP/SCANPIX

11:46 Eile õhtupoolikul oli Tartu Jaan Poska gümnaasium Vanemuise tänaval oma akendele samuti kuvanud sinise, valge ja punase värvi. Vaata lisa.

Prantsusmaa lipu värvides Jaan Poska gümnaasium. Foto: 
Prantsusmaa lipu värvides Jaan Poska gümnaasium. Foto: Foto: Kristjan Teedema

11:24 Suurbritannia loob ISISega võitlemiseks küberüksuse. Suurbritannia võimud otsustasid luua küberründe eliitüksuse nurjamaks terroriorganisatsiooni ISIS plaane korraldada lisaks füüsilisele hävitustööle küberrünnakuid. Riigi luureasutuste andmeil on ISISel nimelt kavatsus korralda küberrünnakuid haiglate, pankade, elektrijaamade ja ka lennujuhtimissüsteemide vastu, vahendab Reuters. Loe edasi.

11:15 Vene ja Prantsuse õhurünnakutes hukkus 72 tunniga 33 džihadisti. AFP-BNS: Prantsusmaa ja Venemaa õhurünnakutes on Süüria põhjaosas viimase 72 tunni jooksul hukkunud 33 äärmusrühmituse Islamiriik (IS) džihadisti, teatas kolmapäeval Londonis baseeruv vabaühendus. Pühapäevastes, esmaspäevastes ja teisipäevastes õhulöökides Raqqale, Islamiriigi 'de facto' pealinnale sai lisaks haavata kümneid äärmusrühmituse võitlejaid. Loe veel.

17. novembril avaldatud fotod Prantsuse sõjaväe õhurünnakutest Süürias Raqqas. Foto: Scanpix
17. novembril avaldatud fotod Prantsuse sõjaväe õhurünnakutest Süürias Raqqas. Foto: Scanpix Foto: -/AFP

10:40 Pariisi tulevahetuses sai surma kaks džihadisti ja mitu politseinikku haavata. Pariisi põhjapoolses eeslinnas hukkus kolmapäeval tulevahetuses politseiga kaks arvatavat džihadisti, sealhulgas pommivesti õhkinud naine, teatasid allikad Prantsuse politseist. 

9:56 Prantsuse liidrid reageerisid vihaselt Euroopa Komisjoni märkuse peale euroala eelarvenõuete rikkumise riski kohta. Peaminister Manuel Valls teatas, et Brüssel peab loobuma oma aegunud nõudmistest vaadelda kaitse- ja julgeolekukulutusi võrdselt teiste eelarveridadega, kirjutab Financial Times.

Prantsusmaa peaminister Manuel Valls. Foto: Scanpix
Prantsusmaa peaminister Manuel Valls. Foto: Scanpix Foto: AFP/SCANPIX

9:42 Mõned Pariisi ründajatest olid USA luurele teada. AP-BNS: Suletud uste taga USA juhtivate julgeolekuametnikega kohtunud kongressi esindajatekoja liikmed ütlesid, et neile antud info kohaselt olid osa Pariisi ründajaist Ühendriikide luurele teada. 

Ühe seadusandja sõnul olid USA lennukeelunimekirjas kõik peale ühe tuvastatud ründajaist. Anonüümsust palunud kongresmen ei osanud öelda, kui mitme ründaja isikud praeguseks kindlaks tehtud on.

8:59 Pariisi tulevahetuses sai surma üks kahtlusalune ja mitu politseinikku haavata. Operatsioonile lähedane allikas ütles varem, et Saint Denis's korraldatud terroritõrjeoperatsiooni sihtmärgiks oli Pariisi rünnakute arvatav kavandaja Belgia kodanik Abdelhamid Abaaoud.

8:29 Obama nimetas Venemaad konstruktiivseks partneriks. USA president Barack Obama sarjas eile hüsteeriat Süüria põgenike küsimuses, viidates vabariiklaste sammudele, mille sihiks on külmutada Valge Maja programm nende ümberasustamiseks.

7:39 Prantsuse lennufirma Air France kaks lennukit pidid eile muutma pommiohu tõttu marsruuti ja tegema vahemaandumise. Airbus A380 lend 65 startis USAst Los Angelesest ja pidi lendama Pariisi, kuid pommiähvarduse tõttu tegi vahemaandumise Salt Lake Citys. Loe edasi siit.

Air France'i lennuk Salt Lake Citys. Foto: Scanpix
Air France'i lennuk Salt Lake Citys. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

7:10 Pariisi põhjapoolses eeslinnas puhkes haarangu ajal tulevahetus, mille käigus sai mitu politseinikku haavata. Terroritõrjeoperatsioon Saint Denis's algas kolmapäeval enne koitu ja tulevahetus jätkub. Politsei andmeil on ühte korterisse varjunud mitu tundmatut relvastatud isikut. Loe täpsemat lugu siit.

Ala piirati sisse, selle ümbruses elavad inimesed evakueeriti. Tulevahetus kestis vähemalt tund aega. Korrakaitsjad soovitavad elanikel jääda siseruumidesse ja tänavatel mitte liikuda.

Prantsuse julgeolekujõud Saint-Denis's. Foto: Scanpix
Prantsuse julgeolekujõud Saint-Denis's. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

TEISIPÄEV, 17.11.2015

00:22 Kui tänaseni kahtlustati, et Prantsusmaa terrorirünnakute toimepanijaid oli kaheksa, siis videomaterjal viitab asjaolule, et ründajaid oli üheksa, teatas politseiallikas. Loe pikemat lugu siit.

23:23 Senini pole leitud ühtegi lõhkekeha ja kedagi pole kinni peetud, teatas Alam-Saksi liidumaa siseminister Boris Pistorius.

Kuulujutud väidetavast lõhkeainest tulvil kiirabiautost ei leidnud kinnitust, ütles Pistorius. Saksamaa siseministri Thomas de Maiziére'i sõnul tühistati jalgpalli sõpruskohtumine elanikkonna kaitseks, kuid detaile ei täpsustanud. Loe pikemalt siit.

Thomas de Maiziere, Boris Pistorius, Reinhard Rauball. Foto: Scanpix.
Thomas de Maiziere, Boris Pistorius, Reinhard Rauball. Foto: Scanpix. Foto: ODD ANDERSEN/AFP

22:46 Teadete ja spekulatsioonide kohaselt oli staadioni kõrvale pargitud kiirabiauto, mis oli täidetud lõhkeainega.

Saksa päevalehe Bild andmeil evakueeriti Hannoveris ka teist staadionit TUI Arena, kus pidi toimuma kontsert.

Hannoveri politseinikud. Foto: Scanpix
Hannoveri politseinikud. Foto: Scanpix Foto: Julian Stratenschulte/AP

22:12 Hannoveri politseiülem ütles ajakirjanikele, et linna ja jalgpallistaadioni ähvardati rünnata ning ähvardati korraldada pommiplahvatusi, vahendas uudisteagentuur Reuters.

«Oli konkreetne ohustsenaarium üle terve Hannoveri,» ütles linna politseiülem Volker Kluwe ja lisas, et olid tõsised plaanid põhjustada plahvatus.

Pealtvaatajad evakueeriti staadionilt umbes poolteist tundi enne kohtumise algust. Korraldus staadionilt lahkumiseks tuli Eesti aja järgi umbes kell 20.15. Loe pikemalt siit.

Foto: Reuters

22:01 Prantsuse sõjalennukid sooritasid Süürias uued õhulöögid äärmusrühmituse Islamiriik (IS) keskusele Raqale, teatas Prantsuse kaitseminister Jean Yves Le Drian.

«Praegusel hetkel pommitavad Raqat kümme Prantsuse hävituslennukit,» ütles minister.

20:50 Pariisi terrorirünnakute 129 ohvri nimed ja fotod avaldati veebilehel.

20:49 Ansip: Pariisis toimunu oli rünnak euroopalike väärtuste vastu. Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip ütles täna õhtul Postimehele, et reedene terrorirünnak Pariisis ei olnud rünnak ainult Prantsusmaa, vaid üldisemalt euroopalike väärtuste vastu. Tema hinnangul tuleks kiiremas korras tugevdada Euroopa Liidu (EL) välispiiri ning muuta senisest märksa tõhusamaks isikukontrolli piiridel.

20:37 Saksamaa ja Hollandi mäng jäi turvakaalutlustel ära. 49 000 inimest mahutaval HDI Arenal pidi täna kohtumist vaatama ka Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Terroriohu tõttu jäi ära ka täna toimuma pidanud Belgia ja Hispaania jalgpallimatš.

Hannoveri staadion tehti turvakaalutlustel tühjaks. Foto: Scanpix
Hannoveri staadion tehti turvakaalutlustel tühjaks. Foto: Scanpix Foto: AP/Scanpix

20:14 Pariisi terrorirünnakutes kahtlustatavaid jahtiv Saksa politsei pidas Belgia piiri lähedal kinni kokku seitse inimest, kuid nende seost veresaunaga ei ole veel suudetud kinnitada.

Kinnipeetavate isikuid pole veel kindlaks tehtud, kuid Aacheni politsei pressiesindaja Werner Schneideri sõnul võivad nad olla seotud Pariisi rünnakutega.

18:59 Pariisi terrorirünnakute peakahtlusaluse Salah Abdeslami vend palus tal end välja anda. Abdeslamile peavad jahti nii Prantsuse kui Belgia politsei.

«Ma soovitan tal end politseile välja anda,» ütles vend Mohamed Abdeslam, kes pärast rünnakuid Belgias kinni peeti, kuid hiljem süüdistuseta vabaks lasti. «Siis saaks õigussüsteem sellele (juhtumile) valgust heita,» lisas ta.

18:05 Prantsusmaa riigipea François Hollande kohtub Venemaa riigipea Vladimir Putiniga 26. novembril Moskvas.

18:00 Kreml: Putin ja Hollande tugevdavad koostööd Süüriat rünnates. Vene president Vladimir Putin ja Prantsuse riigipea François Hollande otsustasid pärast Vene lennuki allakukkumist ja rünnakuid Pariisis süvendada kahe riigi sõjaväe ja luureteenistuste koostööd Süürias, ütles Kreml teisipäeval. «Lepiti kokku, et tihendatakse kontakte ja koordineeritakse kahe riigi sõjaväe ja luureteenistuste tegevust Süürias,» ütles Kreml pärast Putini ja Hollande'i telefonivestlus.

17:53 Pariisis on jätkuvalt leinameeleolud. 

17:50 Saksamaal Belgia piiri lähedal Alsdorfi linnas vahistati veel kaks inimest, keda seostatakse Pariisi terrorirünnakutega. Täna varem vahistati Saksamaal Aachenis kaks naist ja üks mees, vahendas BBC.

17:29 Putin andis Vahemere laevastikule käsu prantslastega koostööd teha. AFP-BNS: President Vladimir Putin andis teisipäeval Vahemerel paiknevatele Vene sõjalevadele käsu võtta ühendust Prantsuse alustega, et võidelda ühiselt Süürias äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

Vladimir Putin kohtumisel Hiina sõjaväejuhtidega. Foto: Scanpix
Vladimir Putin kohtumisel Hiina sõjaväejuhtidega. Foto: Scanpix Foto: Alexei Nikolsky/AP

«Tähtis on luua prantslastega otsekontakt ja teha nende kui liitlastega koostööd,» ütles Putin sõjaväejuhtkonnale pärast seda, kui Prantsuse president François Hollande oli teatanud lennukikandja Charles de Gaulle saatmisest Vahemere idaossa.

Jens Stoltenberg täna Brüsselis. Foto: Scanpix
Jens Stoltenberg täna Brüsselis. Foto: Scanpix Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

17:20 Stoltenberg tervitas Venemaa osalemist Süüria poliitilises lahenduses. NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles teisipäeval, et tervitab Venemaa osalemist Süüria olukorra poliitilise lahenduse otsingutel. «Mul on hea meel, et Venemaa osaleb koos paljude teiste riikidega Süüria küsimuse poliitilise lahenduse otsingutel,» ütles ta ajakirjanikele Brüsselis, vahendas BNS.

17:06 Äärmusrühmituse Islamiriik internetis ilmunud avalduse Pariisi terrorirünnakute läbiviimise kohta luges sisse Prantsuse džihadist Fabien Clain, ütles uurimisele lähedane allikas teisipäeval AFP-le. Toulouse'i islamirühmituste 35-aastane veteran Clain oli lähedane sõber Mohamed Merah'ga, kes lasi 2012. aastal maha seitse inimest, nende hulgas kolm juudi last. Ta mõisteti 2009. aastal džihadistide värbamise eest viieks aastaks vangi, pärast vabanemist sõitis ta Süüriasse, vahendas BNS.

17:00 Briti ellujääja, mees nimega Mark Blackwell otsib meeleheitlikult naist, kes aitas tal pärast Bataclani kontserdimajast põgenemist kahest kuulihaavast tekkinud verejooksu kinni hoida. Mees otsis varjupaika kontserdihoonele lähedal olnud poest, kus naine, keda ta teab vaid eesnimega Katie, aitas teda kiirabi saabumiseni, vahendas The Independent.

16:49 Belgia valitsus otsustas teisipäeval tuua veel 300 sõdurit suuremate linnade tänavatele julgeolekut tagama, et politsei saaks täita lisaülesandeid. Võimud tõstsid Pariisi terrorirünnakute tõttu nädalavahetusel Belgia ohutaset ja lisajõududega kokku hakkab tänavatel valvama 520 sõdurit, vahendas BNS.

16:36 Süüria pass, mis Pariisis staadioni Stade de France'i enesetaputerroristi juurest leiti, võis kuuluda hoopis Süüria sõdurile, kes hukkus mitu kuud tagasi, vahendab BBC. Pass oli väljastatud 10. septembril 1990. aastal Süürias Idlibi linnas sündinud Ahmad al-Mohammadi nimele. Prantsuse uurijate sõnul viitavad asjaolud sellele, et sõdur oli lojaalne Süüria presidendile Bashar al-Assadile.

Sündmuskohalt leitud pass. Foto: Scanpix
Sündmuskohalt leitud pass. Foto: Scanpix Foto: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

16:14 Iraan vahistas tuntud karikaturisti. AP-BNS: Iraani võimud on vahistanud mõjuka karikaturisti, teatas kohalik meedia teisipäeval. Karikaturist Hadi Heidari mõisteti üheks aastaks vangi. Süüdimõistmise üksikasju avalikustatud pole. Sel kuul vahistati Iraanis viis ajakirjanikku, kaks poeeti ja üks filmirežissöör.

16:05 Korter Pariisi eeslinnas Bobignys, kus võis toimuda Pariisi terrorirünnakute viimane planeerimine.

15:51 Meedias avaldati tagaotsitava terroristi Salah Abdeslami krediitkaardiga renditud hotellitoast foto. Kokku võtsid terroristid hotellis kaks tuba, 311 ja 322. Hotellitubadest leiti nii süstlaid, ümber keeratud madratseid kui ka pitsakarpe. Süstlad võivad viidata sellele, et terroristid olid rünnaku ajal narkootikumide mõju all, kuid politsei pole veel lahkamiste toksikoloogia testide tulemusi avaldanud.

Salahi aken oli teisel korrusel paremalt teine. Foto: Scanpix
Salahi aken oli teisel korrusel paremalt teine. Foto: Scanpix Foto: LOIC VENANCE/AFP

15:46 Soome võib aidata Euroopa Liidu riikidelt sõjalist abi palunud Prantsusmaad politseikoostöö ja luureinfoga, vahendas BNS Soome kaitseministrit Jussi Niinistöt.  Sõjalise abi andmist võimaldav seaduseelnõu loodetakse viia parlamendi ette järgmise aasta algul. Eelnõu koostamist on kiirendatud, ütles Niinistö. EL-i kaitseministrite lubatud toetus Prantsusmaale on Niinistö sõnul eeskätt poliitiline, aga näitas Suurbritannia on valmis andma ka sõjalist abi. Niinistö näeb otsuses pöördepunkti «pikalt paigal tammunud» EL-i välis- ja julgeolekupoliitika väljatöötamises.

Jussi Niinistö tänasel Euroopa Liidu kaitseministrite kohtumisel. Foto: Scanpix
Jussi Niinistö tänasel Euroopa Liidu kaitseministrite kohtumisel. Foto: Scanpix Foto: STRINGER/BELGIUM/REUTERS

15:41 USA: Venemaa tegi mitu rünnakut ISISe kantsile Süürias. AFP-BNS: Venemaa tegi teisipäeval «märkimisväärse arvu» õhurünnakuid Raqqale, äärmusrühmituse Islamiriik (IS) tugipunkile Süürias, ütles USA kaitseametnik. Rünnati merelt tiibrakettidega ja kasutati ka kaugmaapommitajaid, ütles tundmatuks jääda soovinud kaitseametnik. Venemaa hoiatas Ühendriike enne rünnakute sooritamist, lisas ta.

15:20 Eiffeli torn suleti taas pärast seda, kui see eile alles uuesti avati. Pressiesindaja ei põhjendanud, miks torn taas suleti, kuid viitas praegusele olukorrale linnas.

Eiffeli torn suleti taas. Foto: Scanpix
Eiffeli torn suleti taas. Foto: Scanpix Foto: FRANK AUGSTEIN/AP

15:12 Põhja-Prantsusmaal toimus rassistlik rünnak. Põhja-Prantsusmaal tulistati selga türklast. Ajakirja Nouvel Observateur andmeil oli tegu rassistliku rünnakuga, mis toimus päev pärast Pariisi terroriakte ehk 14. novembril Cambrei linnas ning selle motiiviks oli ohvri nahavärv.

Türklast tulistati autost, mille kapotil oli Prantsuse lipp. Sõidukis oli kolm inimest, kellest üks, päästikule vajutaja, lasti samal õhtul maha. Kaks ülejäänut olid 26-aastane naine ja 19-aastane mees. Ohvriks oli umbes 30-aastane Türgi elanik. Cambrai prokuröri Remi Schwartzi sõnul leidis roim aset kebabipoe lähedal.

Foto: NIKLAS HALLE'N/AFP

14:50 Suurbritannia peaminister David Cameron väljendas Londonis Prantsusmaa saatkonnas kaastunnet Pariisi rünnaku ohvritele. «Me tõmbame Prantsuse trikoloori poolde masti, et väljendada oma solidaarsust, kuna teame, et meie ühised väärtused – liberté, egalité, fraternité – võidavad Pariisis eelmisel nädalal korda saadetud kurja,» kirjutas ta sissekandes. 

Cameron kavatseb osaleda ka Wembley staadionil toimuval Inglismaa-Prantsusmaa sõprusmängul, millel hoiavad turvalisust relvastatud politseiüksused.

14:45 Saksamaal Aacheni linnas vahistati Pariisi terrorirünnakutega seoses kolm inimest: kaks naist ja üks mees.

14:35 Üks Pariisi enesetaputerrorist päästis väidetavalt 2014. aastal põlevast hoonest viis last. 13. novembril lasi (tagaotsitava Salahi vend) Ibrahim Abdeslam end agal õhku Comptoir Voltaire’i kohvikus. 

14:28 Pariisis leiti auto, mille rentis kahtlustatav terrorist ja tagaotsitav Salah Abdeslam. Uurijad on kindlaks teinud, et Renault Clio oli registreeritud Belgias. See leiti Pariisi 18. linnajaost teisipäeva hommikul ning see oli renditud Salah Abdeslami nimele, vahendas BBC.

Terroristi renditud Renault Clio. Foto: Scanpix
Terroristi renditud Renault Clio. Foto: Scanpix Foto: THIBAULT CAMUS/AP

14:16 Prantsuse satiirileht Charlie Hebdo avaldas oma värske numbri, mille esikaanel kujutatakse Prantsusmaa rünnakuid. Karikatuuri juurde on kirjutatud: «Neil on relvad. Käigu nad kuradile, meil on šampanja!»

14:13 ÜRO kliimakõnelused toimuvad Pariisisohvriterohketest terrorirünnakutest hoolimata, sõnas USA välisminister John Kerry.

14:10 Prantsuse saadik: Pariis võitleb koos Moskvaga terrorismi vastu. Interfax-BNS: Prantsusmaa ja Venemaa on otsustanud terrorismiga ühiselt võidelda, ütles Prantsusmaa Moskva-saadik Jean-Maurice Ripert. 

«Olen Venemaa rahvale ja valitsusele sel kurval hetkel Prantsusmaa vastu ilmutatud kaastunde ja solidaarsuse eest väga tänulik,» ütles suursaadik ajakirjanikele Prantsusmaa Moskva saatkonnas. Eelnevalt oli Vene välisminister Sergei Lavrov teinud saatkonna kaastundeavalduste raamatusse sissekande.

14:05 Inimesed kogunesid eile õhtul Marseille’i sadamas, kuhu asetasid küünlad nii, et see tähendaks prantsuskeelset sõna «paix» ehk rahu. 

Küünlad Marseille'i sadamas. Foto: Scanpix
Küünlad Marseille'i sadamas. Foto: Scanpix Foto: BORIS HORVAT/AFP

13:50  Belgias on väidetavalt vahistatud kaks meest, keda kahtlustatakse lõhkeainete valmistamises Pariisi enesetaputerroristidele ning ühe tagaotsitava, 26-aastase Salah Abdeslami minema sõidutamises Pariisist pärast terrorirünnakuid. Kohalik ajaleht kirjutab, et Hamza Attou ja Mohamed Amri on Maroko päritolu Belgia kodanikud, vahendab The Independent.

Ülevalt vasakult kella liikumise järgi: Pariisi veresauna väidetav korraldaja ja planeerija, belglane Abdelhamid Abaaoud, tagaotsitav Prantsuse kodanik Salah Abdeslam, staadioni juures enesetaputerroristiks olnud Prantsuse kodanik Bilal Hadfi ning Bataclani kontserdimaja rünnanud ja end hiljem ise õhku lasknud Prantsuse kodanik Samy Amimour. Foto: Scanpix
Ülevalt vasakult kella liikumise järgi: Pariisi veresauna väidetav korraldaja ja planeerija, belglane Abdelhamid Abaaoud, tagaotsitav Prantsuse kodanik Salah Abdeslam, staadioni juures enesetaputerroristiks olnud Prantsuse kodanik Bilal Hadfi ning Bataclani kontserdimaja rünnanud ja end hiljem ise õhku lasknud Prantsuse kodanik Samy Amimour. Foto: Scanpix Foto: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

13:39 USA välisminister John Kerry teatas pärast kohtumist Hollande'iga, et Süüria võib olla vaid mõne nädala kaugusel suurest üleminekust. Kerry sõnul on praegu käimas tõeline võimaluste protsess ligi viie aastaga 250 000 inimese elu nõudnud Süüria sõja lõpetamiseks. «Me jõudsime kokkuleppele põhimõtetes ja kontseptsioonis, mis annab võimaluse läbirääkimisteks, nii et laua taga on ka Iraan ja Venemaa, mis on viimase nelja ja poole aasta jooksul ainulaadne,» rääkis ta. Loe pikemalt siit.

13:36 Poola on valmis kohe Prantsusmaaga abist rääkima. AP-BNS: Poola uus kaitseminister Antoni Macierewicz ütles teisipäeval, et Varssavi on valmis arutama Prantsusmaaga «koheselt» mis tahes kujul abi, mida Pariis võib terrorismivastases võitluses vajada.

13:25 Kreml: Süüriasse Vene maavägesid ei saadeta. Interfax-BNS: Venemaa ei kavatse endiselt alustada Süürias maismaaoperatsioone, president Vladimir Putin on korduvalt öelnud, et jutt käib vaid õhurünnakutest, ütles Kremli pressisekretär Dmitri Peskov.

13:02 Hanso: kui Prantsusmaa meie abi soovib, siis oleme nõus panustama. Brüsselis kaitseministrite kohtumisel viibiv Hannes Hanso kinnitas, et Prantsusmaa on esitanud abipalve, kuid kas vajatakse ka Eesti abi, see alles selgub.

«Prantsusmaa sõnum Euroopa Liidu kaitseministrite kohtumisel on, et riik ei saa selles «sõjatsoonis» (theatre of operations) enam üksi olla. Prantsusmaa tugineb oma abipalves ELi lepingu artikkel 42.7-le. See puudutab ELi liikmesriikide sõjaliste, poliitiliste või tsiviilvahendite kasutamist, et abistada liikmesriiki, kelle vastu on toime pandud relvastatud rünnak,» kinnitas Brüsselis viibiv kaitseminister Hanso Postimehele.

Kaitseministrite kohtumine Brüsselis. Eesti kaitseminister Hannes Hanso seisab teises reas vasakult kolmandana. Foto: Scanpix
Kaitseministrite kohtumine Brüsselis. Eesti kaitseminister Hannes Hanso seisab teises reas vasakult kolmandana. Foto: Scanpix Foto: JOHN THYS/AFP

12:50 Prantsusmaal mobiliseeriti Pariisi terrorirünnakute tõttu 115 000 julgeolekujõudude töötajat, teatas siseminister Bernard Cazeneuve.

12:47 Terrorirünnak Pariisis tõi taas välja ida- ja lääneeurooplaste väga suure erinevuse – kui eestlased arvavad, et nüüd peaks ometi lääne «silmad avanema» ning immigratsioonitulv peatuma, siis tegelikult see nii ei ole, arvab ajakirjanik Kaire Uusen.

Arvamuslugu loe siit: Kaire Uusen: terrorismi mõistetakse hukka õige mitmel moel

12:25 «Te ei saa minu viha osaliseks,» kõlab reedeõhtuses Pariisi veresaunas oma abikaasa kaotanud Antoine Leirise sõnum terrorirühmitisele Islamiriik (ISIS).  Oma Facebooki postitatud sõnumis, mida on praeguseks jagatud juba üle 80 000 korra, toonitas mees, et ta ei lase oma 17-kuusel pisipojal kasvada hirmus ISISe ees, vahendas CNN.

12:20 Euroopa Liidu kaitseministrid kiitsid ühehäälselt heaks Prantsusmaa palve sõjalise abi saamiseks ISISe vastu, teatas Euroopa Liidu välisasjade kõrge esindaja Frederica Mogherini. «Täna väljendas EL kõikide liikmesriikide suu läbi ühehäälselt oma tugevaimat ja täielikku toetust ja valmidust anda vajalikku abi,» teatas Mogherini Brüsselis pressikonverentsil.

12:17 Tuneesia julgeolekujõud on sel aastal ära hoidnud islamistide kavandatud rünnaku hotellidele, poliitikutele ja julgeolekujõududele, kirjutab uudisteagentuur TT viitega kõrgele Tuneesia valitsusallikale.

12:07 Video: võõras kangelane rääkis, kuidas ta päästis Bataclani kontserdihoone aknast välja roninud ja sinna rippuma jäänud lapseootel naise elu. Naine karjus videos: «Appi, appi, ma olen rase, püüdke mind kinni, kui ma kukun!» Naise tõmbas turvaliselt üles mees nimega Sébastien. Eile said nad pärast kirjavahetust kokku ning naine tänas meest enda ja oma lapse elu päästmise eest.

Hoiatus! Video võib sisaldada häirivaid kaadreid. 

11:50 Venemaa on heitnud USA-le kõige tõsisema väljakutse alates külma sõja ajast, Washington peab olema valmis sellele vastama, ütles Ühendriikide kaitseminister Ashton Carter.

11:49 Isis Pharma kaalub Pariisi rünnaku järel nime vahetamist, kuna ravimifirmal on saanud küllalt nime jagamisest terroristidega. 

11:45 Häkkerite rühmitus Anonymous on teisipäeva lõunase seisuga tõkestanud ligipääsu 5500 terroriorganisatsiooni ISIS liikme ja toetaja Twitteri kontole.  Terroristele ööl vastu laupäeva sõja kuulutanud häkkerid lõid ka ise Twitteris kiirelt konto #OpParis ning veebilehe, kus kõik ISISe sihtmärgid kirjas. Selle kõrval, et ise ISIS-e kontosid üles leida ja läbi kammida, on nüüd igaühel võimalus ka ise teatada mõnest ISIS-e kontost.

Prantsuse hävitaja Rafale. Foto: Scanpix
Prantsuse hävitaja Rafale. Foto: Scanpix Foto: Sebastien Dupont/AP

11:42 Prantsuse kaitseminister palus EL-i riikidelt sõjalist abi ISISe vastu. Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian palus teisipäeval teistel Euroopa Liidu riikidel toetada riigi sõjalisi operatsioone välismaal ja selle võitlust Islamiriigi (IS) vastu Süürias ja Iraagis. «Prantsusmaa ei saa neil [lahingu]tandritel üksi tegutseda,» vahendasid abid Le Driani sõnu Brüsselis EL-i kaitseministrite kohtumisel. Prantsuse kaitseminister otsustas käiku lasta Lissaboni lepingu solidaarsusklausli, vahendas BNS.

11:42 Poola keskosas Łódzis esitati 23-aastane mehele süüdistus Süürias islamistide ridades võitlemas käimises.

11:40 Prantsuse president François Hollande ütles eile parlamendiliikmetele, et kavatseb tõsta julgeolekukulutusi ning toob ohvriks lubadused vähendada eelarvepuudujääki. «Julgeolekupakt on tähtsam kui stabiilsuspakt,» vahendab Bloomberg Business Hollande’i sõnu parlamendis.

11:13 Vene president Vladimir Putin lubas hoogustada Vene õhurünnakuid Süürias pärast seda, kui Moskva kinnitas Siinai lennukatastroofi põhjusena terroriakti, teatas Kreml täna. «Meie lennuväe lahingutegevus Süürias peab mitte üksnes jätkuma, vaid hoogustuma, et kurjategijad mõistaksid kättemaksu vältimatust,» ütles Putin Vene julgeolekunõukogu istungil.

Venemaa president Vladimir Putin teatas täna pärast kohtumist FSB juhiga, et lubab karistada Siinai poolsaarel reisilennuki alla kukutanud terroriste. Foto: Scanpix
Venemaa president Vladimir Putin teatas täna pärast kohtumist FSB juhiga, et lubab karistada Siinai poolsaarel reisilennuki alla kukutanud terroriste. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

10:59 Prantsuse peaminister Manuel Valls ütles täna, et Prantsusmaa ei suuda terrorirünnakute järel tehtavate lisakulutuste tõttu julgeolekule täita Euroopa Liidu eelarvereegleid. Vaata edasi siit.

10:33 Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) direktor Aleksandr Bortnikov teatas, et Kogalõmavia reisilennuk kukutati Siinai poolsaare kohal alla terrorirünnaku käigus. Kreml kinnitas esmakordselt, et Venemaa reisilennuki tõi alla pommiplahvatus. Venemaa väitel leiti lennukirusudest lõhkeaine jälgi. Ekspertide sõnul õhiti lennuk 1 kg ainega TNT (trotüül ehk trinitrotolueen).

10:05 Belgia jalgpalliliit teatas, et täna õhtul Brüsselis toimuma pidanud sõpruskohtumine Hispaaniaga jääb teroriohu tõttu ära. «Võttes arvesse erakorralisi asjaolusid, ei saa me riskida mängijate ja fännide turvalisusega,» selgitas Belgia jalgpalliliit BBC vahendusel. 

10:03 Terrorirühmitus Islamiriik ehk ISIS teenib tema kontrolli all Iraagis ja Süürias asuvatelt naftaväljadest pumbatava nafta müügist kuni 50 miljonit dollarit kuus, kirjutas The Washington Times.

Võitlus Kirkuki rikaste nafatväljade pärast kurdide territooriumil Iraagis. Foto: 
Võitlus Kirkuki rikaste nafatväljade pärast kurdide territooriumil Iraagis. Foto: Foto: Uncredited/AP

09:40 Prantsuse politsei korraldas teisipäeva varahommikul 128 haarangut. Päev varem korraldasid Prantsuse võimud kümneid haaranguid, vahistades 23 isikut ja konfiskeerisid 31 relva, sealhulgas raketiheitja. Haaranguid on korraldatud muuhulgas Lyonis, Toulouse'is, Grenoble'is, vahendas BNS.

Reid eile öösel Strasbourgis. Foto: Scanpix
Reid eile öösel Strasbourgis. Foto: Scanpix Foto: PATRICK HERTZOG/AFP

09:30 Prantslasest ajakirjaniku Nicolas Hénini arvates ei suuda lääneriigid äärmusrühmitusest Islamiriik enne jagu saada, kui Süüria president Bashar al-Assad kukutatakse. «Euroopa ülereageerimine, hirm, viha, rassiline vihavaen ja võõrviha on vesi nende veskile. Nende arvates ei saa moslemid elada koos teiste rahvaste või vähemustega. Džihadistidele on vastukarva näiteks telepildid Saksamaalt, kus võetakse põgenikke vastu ja kes loodetakse assimileerida,» selgitas prantslane. Loe pikemalt.

09:25 Vahel on hämmastav, kuidas pinge ja stress hakkab külge inimestele, kes peaksid justkui olema igati ratsionaalsed. Näiteks pühapäeva õhtul Pariisis, kui kellegi sõgeda tehtud ettevaatamatud ilutulestikupaugud ajasid niigi hirmunud rahva massipsühhoosis tuhatnelja põgenema, kirjutas Juhan Mellik.

Arvamuslugu loe siit: Juhan Mellik: hirmust sünnib hämmastavat ühtsust

John Kerry kohtus Francois Hollande'iga. Foto: Scanpix
John Kerry kohtus Francois Hollande'iga. Foto: Scanpix Foto: FRANCOIS MORI/AP

09:15 «USA ja Prantsusmaa ei ole ainult sõbrad – me oleme üks pere,» ütles Kerry Prantsuse rahvusvärvidesse mattunud Ühendriikide Pariisi saatkonnas reedeõhtuste terrorirünnakute ohvreid mälestades. Loe pikemalt. 

08:48 Prantsuse sõjalennukid korraldasid Süüria põhjaosas Raqqas nn Islamiriigi (IS) nn pühasõdalastele uusi õhurünnakuid, hävitades juhtimiskeskuse ja väljaõppelaagri. «Prantsuse sõjavägi korraldas viimase 24 tunni jooksul teist korda õhurünnaku Daeshi vastu Süürias Raqas,» teatas Prantsuse kindralstaap avalduses.

08:47 Pariisi rünnakute kangelaseks sai mees, kes viskus kuulide ette. Prantsuse ja Briti meedia andmetel hüppas Pariisis terroristide kuulide ette mees, kes sellega naise elu päästis.

Ludovic «Ludo» Boumbas Foto: Scanpix
Ludovic «Ludo» Boumbas Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

08:00 Uudistekanali CNN teatel ei ole Prantsusmaal Pariisis rünnaku teinud kahtlusalustest mitte ükski USA julgeolekujõudude jälgimisnimekirjas. See teade tekitas meedias spekulatsiooni, kui hästi USA ja ta liitlased suudavad tegelikult jälgida Süüriasse ja Iraaki minevaid ja sealt tagasi tulevaid isikuid. Loe pikemalt.

07:36 Uudisteagentuuri AFP andmetel plaanivad Prantsuse võimud panna Süüriast saabuvad Prantsuse kodakondsusega isikud koduaresti ning nende iga sammu jälgitakse. Anonüümse valitsusallika teatel on Prantsuse president François Hollande juba ministritega sellist plaani  arutanud.

00:23 Prantsusmaal on nimistu üle 10 000 inimesest, keda peetakse riigile võimalikuks julgeolekuohuks, ütlesid ametnikud ja politseiallikad. Nimekirjas oli ka prantslane Omar Ismail Mostefai, kes tappis reedel Bataclani kontserdisaalis kümneid inimesi. Loe lugu pikemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles