Viskimekiline vallatus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viskimekiline vallatus
Viskimekiline vallatus Foto: Jaan Heinmaa

¾ dl rosinaid või hakitud kuivatatud ploome
¾ dl viskit (Šoti suitsune parim!)
160 g mandlilaaste (rösti ahjus küpsetuspaberiga kaetud plaadil 180 kraadi juures kuldseks)
¾ dl jahu
350–380 g hakitud mõrušokolaadi
1 apelsini riivitud koor
200 g hakitud toatemperatuuril võid
2 dl suhkrut
5 muna

Kate:
180 ml kohvi- või vahukoort
260 g hakitud šokolaadi
 

Hoia rosinaid või ploome paar-kolm tundi viskis (püüa pooli vahepeal mitte ära süüa! Või siis pane käima topeltkogus ja noki küpsetamise ajal viskivilju, hommikuks varu aspiriini.) Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Purusta röstmandlilaastud köögikombainis ning puista hulka jahu. Mikserda segamini. Sulata šokolaad vesivannis ja lisa apelsinikoor. Vahusta või tsipakese soola ja kogu suhkruga heledaks vahuks ning lisa ükshaaval munad. Pärast iga muna lisamist klopi mass uuesti vahule. Pane juurde sulašokolaad ja viskirosinad. Puista hulka jahu-mandlisegu. Sega ettevaatlikult ja kiirelt. Üle segades muutub koogike liiga tihkeks! Määri nelinurkne (u 18 x 22 cm koogivorm) võiga ja kata küpsetuspaberiga (võid koogi teha ka 20 cm läbimõõduga ümmarguses lahtikäivas vormis). Vala tainas vormi ning küpseta 1 tund või pisut enam. Kontrolli koogi küpsust puutikuga. Lase 10 minutit vormis jahtuda ja tõsta restile. Katte jaoks kuumuta koor peaaegu keema ning sulata selles šokolaad, sega ja vala korraga koogile. Lase toatemperatuuril taheneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles