Hanso: kui Prantsusmaa meie abi soovib, siis oleme nõus panustama

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa kaitseministrid Brüsselis.
Euroopa kaitseministrid Brüsselis. Foto: AFP / Scanpix

Brüsselis kaitseministrite kohtumisel viibiv Hannes Hanso kinnitas, et Prantsusmaa on esitanud abipalve, kuid kas vajatakse ka Eesti abi, see alles selgub.

«Prantsusmaa sõnum Euroopa Liidu kaitseministrite kohtumisel on, et riik ei saa selles «sõjatsoonis» (theatre of operations) enam üksi olla. Prantsusmaa tugineb oma abipalves ELi lepingu artikkel 42.7-le. See puudutab ELi liikmesriikide sõjaliste, poliitiliste või tsiviilvahendite kasutamist, et abistada liikmesriiki, kelle vastu on toime pandud relvastatud rünnak,» kinnitas Brüsselis viibiv kaitseminister Hanso.

Ei tähenda kogu ELi ühist tegevust

Ta täpsustas, et see ei tähenda Euroopa Liidu ühist tegevust, vaid riikide kahepoolseid kokkuleppeid ja nendest tulenevaid tegevusi. Ehk siis Prantsusmaa võib esitada vastavalt vajadusele teatud riikidele abipalve ja seejärel selle riigiga tegevused kokku leppida.

«Konkreetsed vahendid ja nende kasutamise vajadus lepitakse kokku kahe osapoole vahel. Eesti seisukoht on, et kui Prantsusmaa meie abi vajab ja soovib, siis oleme nõus oma panuse andma. Konsulteerime selles küsimuses Prantsusmaaga ning analüüsime, milline Eesti panus võiks olla,» lisas Hanso

«Kõigile on täna selge, et ainult terrorismiaktide hukkamõistmine meid lahendusele lähemale ei vii,» lisas Hanso.

Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian palus teisipäeval teistel Euroopa Liidu riikidel toetada riigi sõjalisi operatsioone välismaal ja selle võitlust Islamiriigi (ISISe) vastu Süürias ja Iraagis, kirjutab BNS.

Esimene kord, mil riik on artikli aktiveerinud

«Prantsusmaa ei saa neil (lahingu-)tandritel üksi tegutseda,» vahendasid abid Le Driani sõnu Brüsselis ELi kaitseministrite kohtumisel.

Prantsuse kaitseminister otsustas käiku lasta Lissaboni lepingu artikli 42 lõike 7, mis käsitleb liikmesriikide solidaarsust rünnaku korral neist ühe vastu.

«Prantsusmaa tahab paluda Euroopa partneritelt kahepoolset toetust võitluses Daeshi vastu Iraagis ja Süürias, samuti liikmesmaade suuremat sõjalist osalust sõjatandritel, kuhu Prantsusmaa on väed saatnud,» ütles anonüümsust palunud Le Driani abi.

Daesh on ISi araabiakeelne nimetus.

Tegemist on esimese korraga, mil ELi liikmesriik on artikli aktiveerinud. Lissaboni lepingu artikli 42 lõige 7 sarnaneb NATO aluseks oleva Põhja-Atlandi lepingu artikkel viiega.

Prantsusmaa korraldab USA juhitava koalitsiooni liikmena Iraagis ja Süürias õhurünnakuid sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik vastu.

Pariisis sai reede õhtul ja ööl vastu laupäeva koordineeritud terrorirünnakutes surma 129 ja viga 352 inimest.

Prantsuse võimude teatel valmistati rünnakud, mille eest võttis vastutuse IS, ette Belgias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles