Palling: me ei tohi lüüa abivajajate ees pilku maha

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Palling riigikogu istungisaalis.
Kalle Palling riigikogu istungisaalis. Foto: Erik Peinar

Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Kalle Palling ütles täna riigikogus toimunud ELi poliitika arutelul, et me ei tohi lüüa abivajajate ees pilku maha, sest just see ongi terrorirühmituse eesmärk.

Palling (Reformierakond) märkis, et euroopalik maailmavaade põhineb humaansusel ja inimelude väärtustamisel. «Peame leidma endas jõudu, et püsida euroopalike väärtuste kursil, ja jätkama igapäevase tegevusega Euroopa Liidu poliitikate elluviimisel. Mistahes äärmuslust, terrorismi, julmust või vihkamist ei saa tolereerida,» ütles Palling. «Me ei tohi lüüa abivajajate ees pilku maha, sest just see on meie väärtusi proovile paneva brutaalse rühmituse eesmärk.»

Pallingu hinnangul on Eesti tegevus pagulaskriisis praegu strateegilisem kui kriisi alguses. Ta hindas kõrgelt Süüria naaberriikidega koostöö parendamist ja nende abistamist, koostööd rahvusvaheliste organisatsioonidega ja diskussiooni arengut poliitikas.

Samuti pidas ta tähtsaks, et Euroopa Liidus lepitaks kokku turvaliste riikide nimekiri sisserändajate tagasisaatmise üle otsustamisel. «Abivajajad tuleb vastu võtta ja muudel kaalutlustel ning turvalistest riikidest saabunud sisenejad peab tagasi saatma,» ütles Palling.

«Abivajajad tuleb vastu võtta ja muudel kaalutlustel ning turvalistest riikidest saabunud sisenejad peab tagasi saatma

Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe hinnangul on vaja luua ühtne piirivalveasutus, et kaitsta Euroopa üht põhiväärtust – inimeste vaba liikumist. «Euroopa Liidu lõunapiiri kaitse on sama oluline kui idapiiri kaitse,» toonitas Palling.

Ta rõhutas, et Euroopa Liit peaks rohkem panustama konfliktipiirkondadega piirnevate riikide abistamisse. «Parandame kaubavahetust Süüria naaberriikidega, vähendame piiranguid ja seeläbi saame anda suure panuse nende riikide majandusarengusse, töökohtade loomisse ja seeläbi paremasse võimalusse rändekriisiga toime tulla,» ütles Palling.

Lisaks rändetemaatikale rääkis Palling oma kõnes veel idapartnerlusest, Euroopa majandusest, energiapoliitikast ning riigikogu rollist Euroopa Liidu eesistumise ajal.

Peaminister Taavi Rõivas andis riigikogu täiskogu teisipäevasel istungil ülevaate valitsuse tegevusest Euroopa Liidu poliitika teostamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles