Politoloog: põhiline võitlus käib ikkagi Simsoni ja Savisaare vahel

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts.
Tõnis Saarts. Foto: Peeter Langovits

Ehkki eile lisandus Keskerakonna esimehe kohale veel neli kandidaati ja kokku on neid seitse, ei tähenda see politoloog Tõnis Saartsi hinnangul suures plaanis midagi, sest põhiline võitlus käib ikkagi Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare ja partei aseesimehe Kadri Simsoni vahel.

Saarts märkis, et nii mitme kandidaadiga erakonna sisevalimisi ta suurtes erakondades varem näinud ei ole. «Arvan, et Keskerakonna kongressile tulevad delegaadid saavad tegelikult aru, et võitlus käib ikkagi peaasjalikult kahe kandidaadi vahel ning keegi neist vaevalt arvab, et mõnest hiljuti lisandunud kandidaadist võiks Edgar Savisaarele või Kadri Simsonile täiesti võrdväärset vastast olla. Teised kandidaadid lihtsalt toetavad kas siis Savisaart või Simsonit,» rääkis Saarts.

Tema sõnul on lisakandidaatidega väljatulemine taktikaline käik ning selliseid käike tehti mõlemal tiival. «Lisakandidaatide mängutoomisega alustas Savisaare leer ja nüüd Simsoni leer lihtsalt vastas sellele,» märkis politoloog. «Kuna üks leer muutis mängu, siis pidi ka teine leer sellele kuidagi reageerima.»

Saarts leiab, et kui erakonna juhi kohale on mitu kandidaati, siis sellevõrra laieneb debatt erakonna tuleviku üle ning tekib ka rohkem visioone. «Erakonna kui terviku seisukohast on hea, kui esimehe kandidaate ja valimisplatvorme on mitu, ehkki praegu on infokirjusus juba liiga suur ning erakonna tavaliikmel võib olla selles raske orienteeruda,» lisas ta, toonitades veelkord: «Põhiline võitlus käib siiski kahe kandidaadi vahel.»

Toomas Vitsut
Toomas Vitsut Foto: Videokaader

Vitsut kandideerib, aga esimeheks saada ei soovi

Tallinna linnavolikogu kauaaegne juht, praegu riigikokku kuuluv Toomas Vitsut otsustas eile kandideerida Keskerakonna esimeheks, et toetada Simsonit. Ta kinnitas Postimehele, et tal ei ole reaalset plaani Simsonile konkurentsi pakkuda.

«Tahan kongressil rääkida enda ja Kadri seisukohtadest ning tõenäoliselt lõppeb kõne sellega, et palun oma toetajatel hääletada Kadri poolt,» selgitas Vitsut, lisades, et ta aitab oma kõnes propageerida neidsamu seisukohti, mida ka Simson õigeks peab.

Küsimusele, kas ta siis loobub pärast kõnet esimehe kohale kandideerimast, vastas Vitsut konkreetselt ja lühidalt: «Jah!»

Vitsutile tegi esimeheks kandideerimiseks reedel ettepaneku Tallinna kunagine abilinnapea Kaia Jäppinen.

Simsoni toetuseks kandideerib ka riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin, kelle kandidatuuri seadsid eile üles parlamenti kuuluvad Mihhail ja Valeri Korb.

Oudekki Loone.
Oudekki Loone. Foto: Pm

Toom enne reedet ei kommenteeri, Loone avaldas põhjuse

Samuti otsustasid eile esimeheks kandideerida Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom ja parteisse kuuluv Oudekki Loone, mõlemad on varem avaldanud toetust Savisaarele.

«Kandideerin selleks, et meelde tuletada, et erakonna esimees peab olema visiooniga, uuenduslike mõtetega ja mitte lihtsalt hea ja tubli organisaator,» põhjendas Loone täna õhtul oma otsust.

«Minu jaoks on väga oluline, et erakonna esimees võitleks ideede eest,» märkis ta. «Loodan, et seekord valitakse erakonna esimees ideede võitluses, mitte poliittehnoloogias ning arvan, et minu kandideerimine loob just niisugust poliitikat,» lisas Loone põgusas kirjalikus vastuses.

Toom ütles täna päeval Postimehele, et tal on niivõrd kiire ja ta ei jõua oma otsust kommenteerida, kuid katsub õhtul pressiteate saata. Pärast tööpäeva lõppu saatis Toomi Eesti büroo teate, et Toom ei anna sellekohaseid kommentaare enne reedet, mil ta kutsub kokku pressikonverentsi.

Loe veel:

Eilsega lõppes kandidaatide esitamine 29. novembril toimuvale Keskerakonna XV kongressile. Esimehe kandidaadiks on esitatud ning kandideerimiseks nõusoleku andnud Edgar Savisaar, Kadri Simson, Jaanus Karilaid, Toomas Vitsut, Mihhail Stalnuhhin, Yana Toom ja Oudekki Loone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles