2017. aasta tantsupeo repertuaar saab lõplikult paika aasta alguses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaa laulu- ja tantsupidu
Viljandimaa laulu- ja tantsupidu Foto: Elmo Riig

Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Selts ning Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA tunnustasid lõppenud nädalal uute tantsude konkursi parimaid, kas mõni neist tantsudest ka 2017. aastal Kalevi staadionil ette kantakse, selgub tuleva aasta alguses.

Möödunud nädala pühapäeval toimus Tallinnas Salme kultuurikeskuses Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi ning Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA uute tantsude konkursi lõppvoor, mis tõi esile palju eriilmelisi lastele ja noortele loodud tantse, millest parimaid tunnustati.

Lasterühmade nooremas astmes tõusis teistest esile Ülle Feršeli loodud «Õunalugu», järgnesid Kristiina Siigi «Kevadrõõm» ja Liina Eero «Kooliteel». Lasterühmade vanemas astmes võitis Elo Undi «Nälja-Mihkel», järgnesid Andre Laine loodud «Õues on külm» ning Helena-Mariana Reimanni «Minu velled». Lasterühmade arvestuses anti välja ka eripreemia, mis kuulus Liina Eero tantsule «Laupäeval isaga».

Noorte segarühmade arvestuses saavutas kaks parimat kohta Kristiina Siig. Esimeseks tuli tema tants «Röäsusi» ning teise koha sai «Illos valts». Kolmandaid kohti anti välja kaks – Maido Saare tantsule «Pirupolka» ning Ave Lääne tantsule «Ühe jala polka». Noorte segarühmade arvestuses said eripreemiad Helena-Mariana Reimanni loodud «Õnnevalss» ning Agne Kurrikoff-Hermanni loodud «Kandletegu».

Neiduderühmadele loodud tantsude hulgas sai kõrgeima koha Ulrika Graubergi «Maailm heliseb». Teisele kohale tuli Maria Uppini loodud «Taevas mul lai» ning kolmanda koha sai Kertu Alvre «Hällü pääle kutsuminõ». Neiduderühmade arvestuses anti välja eripreemia pärimustantsu huvitava arendamise eest Liis Rinde ja Merje-Liis Sepa loodud tantsule «Kindakirjad».

Kas mõni tants uute tantsude konkursilt lõpuks tõepoolest 2017. aasta suvel ka Kalevi staadionil ette kantakse, on tulevase tantsupeo pealavastaja Margus Toomla sõnul siiski veel vara öelda.

«Varasematel aastatel on näiteks tantsupeole lõpuks valitud hoopis mõni konkursil osalenud tantsuseade, mis konkursi lõppvooru esialgu ei jõudnudki,» rääkis BNSile XII noorte tantsupeo pealavastaja Margus Toomla.

Toomla sõnul on tantsupeole valiku kriteeriumid on konkursist mõnevõrra erinevad. Näiteks hinnatakse kunstilise toimkonnaga seade lavastuslikku sobivust suurele väljakule ja lugude sobivust peo narratiiviga, samuti tantsuseade liikuvust ja põhisammude kasutamist.

«Tantsupeo seisukohalt peame ka ääretult oluliseks tantsu raskusastet ja sobivust peol osalevatele erinevas vanuses tantsijatele. Võin öelda, et käesoleva aasta uute tantsude konkursil oli mitmeid huvitavaid tantsuseadeid ja käimas on elav arutelu lavastusmeeskonnaga,» sõnas Toomla.

Repertuaar saab tema sõnul lõplikult paika uue aasta alguses, kui toimub ka registreerumine 2017. aasta XII noorte tantsupeole. «Tantsukirjeldused jõuavad rühmadeni tavapäraselt kahes osas – esimene 2016. aasta varakevadel ja teine kooliaasta alguses.»

XII noorte laulu- ja tantsupidu saab toimuma 2017. aasta 30. juunist kuni 2. juulini Tallinnas Lauluväljakul ja Kalevi Keskstaadionil. Laulupeo peadirigent on Heli Jürgenson ning tantsupeo pealavastaja Margus Toomla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles