Analüütik: Rasmussen tahab end Vene ja lääne lähendajana ajalukku raiuda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen Foto: Raigo Pajula

Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse (RKK) analüütik Kaarel Kaas avaldas arvamust, et NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen soovib end endise tipp-poliitikuna ajalukku raiuda kui Venemaa ja lääneriikide lähendaja.
 

«Retooriline, diplomaatiline ja taktikaline suhete soojenemine Venemaa ja NATO vahel on toimunud ja ilmselt Lissaboni tippkohtumine selles vaimus ka möödub,» leidis Kaas Vikerraadio saates «Uudis+».

«Kõik osapooled soovivad, et tippkohtumine võiks olla ajalooline,» selgitas Kaas. «Seda kiputakse juba võrdlema 1997. aasta Madridi ja 2002. aasta Praha tippkohtumistega, mil otsustati alliansi laienemine.»

«Tegelikkuses toimub NATO-Vene transiidileppe allkirjastamine, mis annab ilmselt läbi Venemaa Afganistani suunduva tsiviiltransiidile õiguse naasta läbi Venemaa läände,» sõnas Kaas.

«USA soov on näha tippkohtumist ajaloolisena, mis juhatab sisse uue ajastu NATO ajaloos.»

«Peasekretär Rasmussen soovib, et tippkohtumine oleks ajalooline Vene-NATO suhete parendamise vaatenurgast. Rasmussen soovib endise tipp-poliitikuna end ajalukku raiuda Venemaa ja lääne ühendajana,» selgitas Kaas.

«Julgen kahelda, kas seal toimub objektiivses mõttes ajaloolist arengut,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles