Küsitlus: enamik Eesti inimesi ei usalda valitsuse tegevust pagulasküsimuses

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas külastamas Vao pagulaskeskust
Peaminister Taavi Rõivas külastamas Vao pagulaskeskust Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Turu-uuringute ASi läbiviidud küsitlusest selgub, et Eesti elanikud ei kipu pagulaste küsimuses võimulolijaid väga usaldama, seal hulgas ei taheta usaldada valitsust, peaministrit, erakondi ega nende juhtpoliitikuid. 

Valitsuse tegevust pagulaste küsimuses usaldab (täielikult+pigem) 29 protsenti küsitletutest. Seevastu ei usalda valitsuse tegevust tervelt 62 protsenti vastanuist. Ülejäänutel puudus küsimuses oma seisukoht.

Küsimusele «keda poliitikutest te usaldate pagulasküsimuste puhul kõige enam?» vastas kõige enam, 23 protsenti, et nad ei oska sellele küsimusele vastust anda. 22 protsenti teatas, et nad ei usalda ühtegi poliitikut. Kõige usaldusväärsem näib küsitluse järgi olevat peaminister Taavi Rõivas, kuid ka tema toetus on väga väike - valitsusjuhti usaldab kaheksa protsenti vastanuist.

Uuringust selgus, et Rõivas on ühtlasi ka kõige ebausaldusväärsem poliitik. Küsimusele, keda usaldatakse kõige vähem, vastas ligi kolmandik küsitluses osalenutest, et just peaministrit nad ei usalda. Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart usaldab kõige enam näiteks neli protsenti, kõige vähem aga viis protsenti vastanuist.

Kuidas selgitada seda, et Rõivas on samaaegselt kõige usaldusväärsem ja kõige ebausaldusväärsem? «Rõivas kui valitsusjuht on võtnud kindla seisukoha. See kas meeldib või mitte. Paljud poliitikud ei ole selgete seisukohtadega välja tulnud ning seetõttu nad ka ei paista silma – neid nimetatakse vähem,» selgitas Turu-uuringute ASi uuringujuht Karin Reivart. Ta lisas, et Rõivas valitsusjuhina pälvib ka teistest rohkem tähelepanu.

Parteide võrdluses leidsid vastajad , et kõige enam saab pagulasküsimuses usaldada Keskerakonda (16%), millele järgnesid EKRE (14%) ja Reformierakond (13%).

Küsimuses, millist erakonda usaldavad vastajad pagulaste küsimuses kõige vähem, sai ülekaaluka «võidu» Reformierakond - tervelt 35 protsenti vastanuist ütles, et nemad ei usalda just oravaparteid. Järgnesid EKRE (13%) ja Keskerakond (10%).

Tulemustest näib, justkui ei usaldaks eestlased selles hulganisti vastakaid arvamusi esile toonud küsimuses väga kedagi. Reivart nentis, et pagulaste teema on tulnud esile ootamatult – näiteks valimisdebattide ajal sellest ei räägitud ja pole kujunenud kindlaid seisukohti ega kõneisikuid sel teemal. Küll aga tõi ta välja, et eestlased toetavad parteidest sel teemal siiski EKREt ja Reformierakonda, lisaks Vabaerakonda.

«Ei saa öelda, et nad kedagi ei toeta. Isikute toetus lihtsalt eestlaste seas hajub ära rohkemate kandidaatide vahel. Venelastel on kaks peamist isikut – Yana Toom ja Savisaar ning vähem erinevaid väljapakutud variante,» kommenteeris Reivart.

«Samas näitab vähene toetus poliitikutele segaduses olemist ja ebakindlust – ei teata mis juhtuma hakkab ning tuntakse, et hetkel ei oska ka poliitikud paljudele küsimustele adekvaatselt vastata,» lisas ta.

Küsitluses osales kokku 515 inimest. Uuringu tellis OÜ Melremi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles