10 uudist, mida võiksid teada: kolmapäev, 18. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Tallinnasse teel olnud lennuk tegi Berliinis hädamaandumise

    Foto: kuvatõmmis

    Frankfurdist Tallinnasse teel olnud Lufthansa lennuk tegi täna Berliinis plaanivälise maandumise, lennuki pardal on ka president Toomas Hendrik Ilves.

    OLULIST

    • Tallinna lennujaama pressiesindaja Lauri Linnamäe ütles Postimehele, et Tallinnasse teel olnud lennukil tekkisid probleemid tuuleklaasiga ja seetõttu otsustas lennuki kapten teha plaanivälise maandumise.

    • Lufthansa lennuk lennunumbriga LH882 oli jõudnud juba Poola õhuruumi, kui kapten pööras lennuki otsa ringi ja maandus Berliinis.

    Presidendi lennuki hädamaandumisest loe postimees.ee-st

  2. Prantsusmaa president Hollande soovib islamiriigi purustamiseks luua «laiapõhjalise koalitsiooni»

    Francois Hollande kutsus täna Pariisi rünnakutega seoses kokku kriisikohtumise. Foto: Scanpix

    Prantsuse president François Hollande ütles kolmapäeval, et Prantsusmaa on sõjas sunniidi äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) ja soovib luua rühmituse purustamiseks «laiapõhjalise koalitsiooni».

    OLULIST

    • Prantsuse sõjavägi korraldas viimase 24 tunni jooksul teist korda õhurünnakuid Daeshi vastu Raqqas.

    • Prantsuse politsei teatas kolmapäeval, et on lõpetanud terroritõrjeoperatsiooni Pariisi Saint-Denis' eeslinnas, mille käigus vähemalt kaks džihadisti hukkus ja seitse inimest võeti vahi alla.

    Pariisi terrorirünnakute otseblogi loe postimees.ee-st

  3. Vaata reaalajas: need ISISe kontod on häkkerid maha võtnud

    Anonymouse plakat. Foto: The Hacker News

    Üleilmne häkkerite ühendus Anonymous asus lõpuks avaldama neid Twitteri kontosid, mis võitluses terrorirühmituse ISIS vastu on likvideeritud.

    OLULIST

    • Viimati teatas Anonymous, et on kokku hävitanud 5500 ISISe propagandakanaliks olevat ja nende jälgijate kontot.

    •  Lisaks Twitterile on sihtmärgiks näiteks Facebooki kontod, DDos-rünnakuid on lubatud korraldada ka ISISe veebilehtede vastu.

    Anonymouse tegevusest ISISe vastu loe postimees.ee-st

  4. Süürlasest humanitaartöötaja: Lähis-Idas on tekkimas «inimtuumapomm»

    Islamiriigi džihadistid. Foto: Scanpix

    Soomes elava süürlasest humanitaartöötaja Rami Adhami sõnul on Lähis-Idas tekkimas «inimtuumapomm», kuna sealsed noored radikaliseeruvad.

    OLULIST

    • Süüriasse humanitaarabisaadetisi korraldava mehe arvates on Süürias ja selle naaberriikides palju töötuid noori, kellel on juurdepääs tänapäeva nutiseadmetele, sotsiaalmeediale ja internetile.

    • «Niikaua kui läänes ei saada aru, mida Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida riigid tegelikult vajavad ning kui lepitakse seal toimuva ebaõiglusega, siis on oodata veelgi suuremaid probleeme kui seda on praegu äärmusrühmitusega Islamiriik.»

    Ähvardavast ohust Süürias loe postimees.ee-st

  5. Kohtumine vene marurahvuslasega Minskis algas kaklusega

    Nikolai Starikov. Foto: Scanpix

    Üks Russki Mir'i (Vene maailma) ideolooge ja liikumise Antimaidan liidritest Nikolai Starikov pidas eile Minskis kohtumise oma toetajatega. Üritus ei jõudnud korralikult alata, kui Noor Rinde aktivistid tõusid saalis püsti ja nõudsid Starikovi lahkumist riigist. Selle peale lasid vene natsionalistid noorte peal rusikad käiku ja viskasid nad saalist välja.

    OLULIST

    • Vahejuhtum sai alguse, kui Valgevene demokraatiat edendava noorteorganisatsiooni Noor Rinne aktivistid skandeerisid Starikovile: «Kohver, rongijaam, Venemaa.»

    • Selle aasta alguses plaanis Starikov viia läbi Minskis kolm suurt kohtumist, ent Valgevene üldsuse vastuseisu tõttu tühistati need. Kohtumised viidi üle Moskva Majas asuvasse raamatupoodi ja võeti tugeva valve alla.

    Olukorrast Valgevenes loe postimees.ee-st

  6. Läti kaubanduskeskuste parklaid täidavad Eesti autod

    Kaubanduskeskuse ees oli Eesti numbrimärgiga autosid salgakaupa ja nõndasamuti võis peaaegu igas poes kuulda kliente eesti keeles kõnelemas. Foto: Sigrid Koorep / Sakala

    Näe, jälle eestlane! Teine veel. Nad vist ongi siin salgakaupa, võis Lätis Valmiera kaubanduskeskuse ees täheldada. Isegi käsitöö- ja raamatupoes olid eestlased kohal!

    OLULIST

    • Ei tea, kas see on kaubanduslik pealetung lõunanaabrite poodidele, aga üks on selge: Valmiera või Ruhja poes ei maksa nädalavahetuseti kõva häälega praalida, sest on enam kui kindel, et su lähedal ostleb samuti eestlane.

    • Lätti ei minda üksnes huvireisile, vaid ikka ka kaupa tooma. Näiteks gaasi järele. Karksi valla lehes on ilmunud eestikeelne kuulutus, mis kutsub sealt endale gaasi varuma.

    Põhjalikku ülevaadet eestlaste kaubareisidest Lätti loe postimees.ee-st

  7. Võrumaal vahistati 15 vietnamlast Eestisse smugeldanud mehed

    2013. aastal Võrumaalt tabatud illegaalselt piiri ületanud vietnamlased Tartu kohtumajas. Foto: Margus Ansu

    Ööl vastu 16. novembrit pidasid Lõuna prefektuuri töötajad kinni Võrumaal Misso vallas kaks meest, keda kahtlustatakse vähemalt 15 vietnamlase ebaseaduslikus toimetamises üle Eesti Vabariigi ajutise kontrolljoone. 

    OLULIST

    • 15. novembri hilisõhtul avastasid Luhamaa piirivalvurid inimeste liikumise Vene Föderatsioonist Eesti suunas. Sündmuskohale reageerisid mitmed piirkonna patrullid, piirivalve kiirreageerijad ja koerajuhid ühes jäljekoertega.

    • Kahtlustus on esitatud karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb inimkaubandust. Süüdimõistmisel saab kohus selle kuriteo toimepanemise eest karistuseks määrata vangistuse kuni 15 aastat.

    Inimkaubandusest Eestis loe postimees.ee-st

  8. Laevakaitsja: kohtunik küsis korduvalt, miks need mehed siin on

    Laevakaitsjad 2014. aasta 5. aprillil vanglast väljumas. Foto: Tairo Lutter

    Laeva Seaman Guard Ohio meeskond, nende hulgas 14 Eesti kodanikku, on üle kahe aasta Indias viibinud, neid on solgutatud erinevate kohtuastmete vahet ja kodumaale ei pääse eestlased, britid ja ukrainlased endiselt.

    OLULIST

    • Laevakaitsja Lauri Aderi sõnul on kohtuistungitel leidnud aset kentsakaid vahejuhtumeid, kus ükskord ei osanud piirivalve põhjendada laevameeskonna kinnipidamist ja teisel juhul viskas kohtunik süüdistaja saalist välja ebasobiva käitumise pärast.

    • «20. novembril küsitletakse viimast tunnistajat ja siis ilmselt peaks kohus hakkama meid küsitlema. See olekski siis nüüd esimene kord, kui meilt midagi küsitakse. Natuke põnev kohe.»

    Eestist pärit laevakaitsjate saatusest loe postimees.ee-st

  9. Kurioosum autopesulas: puhtaks pestud autod läksid vahetusse

    Konstantinile pakuti pesulas seda sõidukit. Foto: erakogu

    Üht Tallinna autojuhti tabas autopesulas ebameeldiv üllatus – auto järele tulles avastas ta, et keegi on tema sõidukiga ära sõitnud.

    OLULIST

    • Varsti selgus, et tema autoga oli ära sõitnud neiu, kellel oli sama marki auto ja kes oli tellinud pesulas samasuguse teenuse kui Konstantin.

    • Jazz Pesulate vahetuseülem Nikolai Kopljakov tunnistas rus.postimees.ee-le, et selline juhtum on tema praktikas esmakordne.

    Autovahetusest Jazz pesulates loe postimees.ee-st

  10. Kihnu fitnessimodell säras Londonis kuulsa O2 Arena laval

    Kihnu neiu Kristel Klein sai Londonis World Beauty Fitness and Fashion (WBFF) võistlusel Fitness Model kategoorias kolmanda koha. Foto: erakogu

    Kihnu neiu Kristel Klein sai Londonis World Beauty Fitness and Fashioni (WBFF) võistlusel Fitness Modeli kategoorias kolmanda koha.

    OLULIST

    • Kleini sõnutsi on WBFF on ülemaailmne suur fitnessi- ja moevõistlus, mis on kulturismile andnud uue väljanägemise.

    • "Selle alaga tegelemine oli esialgu pisut hirmuäratav, kartsin, et äkki paneb saarerahvas sellist asja pahaks. Esimene pilt, mis lööb pähe seoses Kihnu neiuga, on ju naisterahvas punase kördi ja pearätikuga, mitte neiu bikiinides.»

    Kihnu fitnessneiust loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles