Ilves: Afganistani tulevik sõltub ka majandusest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helmandi provintsi kuberner Gulab Mangal ja president Toomas Hendrik Ilves.
Helmandi provintsi kuberner Gulab Mangal ja president Toomas Hendrik Ilves. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

«Afganistani tulevik ei sõltu ainult julgeolekuolukorra paranemisest ja poliitilisest leppimisest, vaid ka majanduslikust arengust nii riigis tervikuna kui igas üksikus provintsis,» ütles president Toomas Hendrik Ilves tänasel kohtumisel Helmandi provintsi kuberneri Gulab Mangaliga.

Afganistani üks mõjukamaid kubernere Mangal tunnustas Eesti tegevust rahuliku Afganistani ülesehituses, meenutades meie kaitseväelaste teenistust Helmandis ja Eesti abi sealse tervishoiusüsteemi loomise koordineerimisel, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

President Ilves nimetas lootustandvaks, et Afganistani julgeolekujõud koos NATO üksustega suurendavad Helmandi provintsis järjest enam enda kontrollitavat ala ning et tuntavalt on vähenenud sealne narkootikumide tootmine. Eesti riigipea sõnul on hädavajalik leida seni moonikasvatamisega tegelenud talunikele alternatiivseid elatusvõimalusi.

«Ent jätkuvalt on edukast Afganistanist huvitatud osapooltele möödapääsmatud kannatlikkus, pühendumus, kohalike vajadustega arvestamine ja rahvusvaheliste panustajate endi järjest tihedam koordineeritus,» kinnitas Eesti riigipea. «Ärme räägi tähtaegadest, millal midagi võib juhtuda, tegutsegem sihikindlalt selle nimel, et Afganistanist saaks tõesti turvaline riik nii oma inimestele kui ka kogu maailmale.»

Helmandi provintsi kuberner Gulab Mangal, kelle president Ilves kutsus visiidile Eestisse kuu aega tagasi Helmandi provintsi keskuses Lashkar Gah's toimunud kohtumisel, osales Tallinnas konverentsil «Naised, rahu ja julgeolek - Afganistani vaatenurk», kohtus Eesti parlamendipoliitikutega, välisminister Urmas Paeti ja kaitseministeeriumi kantsler Riho Terrasega ning tutvus mitmete tervishoiuasutuste tööga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles