10 uudist, mida võiksid teada: neljapäev, 19. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pirje Tumm
  1. Priit Toobal meelitas eravestlustes koolipoisse

    Need laused adresseeris Keskerakonna kõrge funktsionäär ja riigikogu liige Priit Toobal hiljutises Facebooki eravestluses 16-aastasele gümnaasiumipoisile. Mõned tunnid pärast Postimehes ilmuva uuriva ajakirjanduse loost teada saamist teatas Toobal parlamendist tagasiastumisest, põhjendades seda sooviga kaitsta riigikogu mainet.

    OLULIST

    Priit Toobali saunaskandaalist ja riigikogust lahkumisest loe postimees.ee-st

  2. Prokuratuur: Pariisi rünnakute arvatav peakorraldaja hukkus reidis

    Abdelhamid Abaaoud. Foto: Scanpix

    Prantsuse prokuratuuri kinnitusel hukkus eilses politseireidis Pariisi terrorirünnakute arvatav peakorraldaja Abdelhamid Abaaoud.

    OLULIST

    • Abdelhamid Abaaoud tuvastati äsja ametlikult isikuna, kes hukkus reidi ajal mis toimus kolmapäeval Pariisi põhjaosas Saint-Denis' eeslinnas, teatas prokuratuur avalduses.

    • Erinevatel andmetel 27 või 28 aasta vanuse Abaaoudi isik tehti kindlaks sündmuspaigalt võetud sõrmejälgede kontrollimisel.

    Pariisi terrorünnakutest loe postimees.ee-st

  3. Euroopa Komisjon võttis menetlusse Yana Toomi kaebuse keelenõuete üle

    Yana Toom. Foto: Mihkel Maripuu

    Euroopa Komisjoni kaebuste lahendamise üksus võttis menetlusse Euroopa Parlamendi saadiku Yana Toomi esitatud kaebuse Eesti keeleseaduse nõuete teemal.

    OLULIST

    • «Meil on hea meel teatada, et Teie kaebus on edastatud EU Pilot pöördumiste üksusse,» öeldakse Toomile Euroopa Komisjoni tööhõive, sotsiaalküsimuste ja sotsiaalse kaasatuse peadirektoraadist saadetud kirjas.

    • «Tööturul on eesti keele valdamise nõuded tihti kõrgendatud ja need võivad diskrimineerida riigi venekeelset elanikkonda,» selgitas Toom.

    Yana Toomi kaebusest Eesti keeleseaduse vastu loe postimees.ee-st

  4. Euroopa Komisjon kaebas Eesti juhilubade pärast kohtusse

    Juhiluba. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

    Komisjon kaebab Eesti Euroopa Liidu kohtusse, kuna ta ei ole ühinenud ELi juhilubade võrgustikuga.

    OLULIST

    • Euroopa Komisjon otsustas kaevata Euroopa Liidu kohtusse Eesti, Itaalia, Portugali ja Sloveenia, kuna riigid ei ole ühinenud Euroopa Liidu juhilubade võrgustikuga RESPER, nagu on nõutud juhilube käsitleva direktiiviga, teatas Euroopa Komisjoni Eesti esindus.

    • Direktiiviga kehtestati muu hulgas uued juhiloakategooriad ja juhilubade ühtlustatud kehtivusaeg.

    Euroopa Komisjoni kaebusest loe postimees.ee-st

  5. Rõivas: pean olema aus, ilustamine ei aita

    Peaminister Taavi Rõivas vastas Tuuli Kochi küsimustele eile Tallinnas Stenbocki maja riigivanemate saalis. Tema selja taga ripuvad Konstantin Pätsi ning Jaan Tõnissoni portreed, mille autor on Enn Põldroos. Foto: Eero Vabamägi

    Ärevas Euroopas ei tohi Eesti sattuda paanikasse, kapselduda, vaid peab võtma tänast olukorda väljakutsena, milleks Eesti riik on valmis, lubab peaminister Taavi Rõivas (Reformierakond).

    OLULIST

    • «Eesti inimestel on palju lihtsam mõista Ukrainast tulevaid sõjapõgenikke. Meie seas elab praegu kümneid tuhandeid ukrainlasi. Usun, et meil on väga raske leida kedagi, kes ütleks, et me ei peaks aitama ukrainlasi, kes oma kodust põgenevad.»

    • «Mina ei usu, et Eesti inimestel on küsimus selles, et meile tulevad inimesed on teistsugused. Pigem on ebakindlus selles, kuidas me suudame neid integreerida.»

    Intervjuus valitsusjuhi Taavi Rõivasega loe postimees.ee-st

  6. Õiguskantsler: ajateenijate mobiiltelefonide hoiulevõtmine ei ole kehtiva õigusega kooskõlas

    Ajateenijad «Aktuaalset kaamerat» vaatamas. Foto: Juss Saska / mil.ee

    Staabi- ja sidepataljonis toimunud õiguskantsleri kontrollkäigul selgus, et ajateenijad peavad oma mobiiltelefonide ülemate käest kätte saamiseks kirjutama luuletusi, kaitseväe kinnitusel on sarnased improviseeritud karistused väga erandlik nähtus.

    OLULIST

    • Ajateenijate sõnul tuleb telefoni tagasi saamiseks kirjutada kas luuletus, samuti teha füüsilisi harjutusi, näiteks kätekõverdusi, kükke või muud.

    • Nooremleitnant Saar lisas, et kaitseväelaste suhtes rakendatavad karistused on loetletud kaitseväeteenistuse seaduses ja nendeks on noomitus, distsiplinaartoimkond, distsiplinaararest, rahatrahv, põhipalga vähendamine, kaitseväe teenetemärgi äravõtmine ja tegevteenistusest vabastamine.

    Staabi- ja sidepataljoni luuleklubist loe postimees.ee-st

  7. Estonian Airi pardapersonal tahab riigilt maksimaalset hüvitist

    Töö lõpetanud lennukimeeskonna kapten ja stjuardess lahkuvad Estonian Airi lennuki juurest. Foto: Erik Prozes

    Estonian Airi pardapersonal soovib, et lennufirma pankroti korral maksaks riik neile reservidest täies ulatuses kollektiivlepingust tulenevaid sotsiaalseid garantiisid, mida oleks märgatavalt rohkem kui töötukassa kaudu hüvitiste maksmisel.

    OLULIST

    • «Me oleme riigiga sellest rääkinud ja meie selge soov on, et meile makstaks kollektiivlepingu alusel hüvitis välja. Kuna riik näitas toetust reisijatele, kelle piletid kompenseeriti, ootame me ka, et töötajate vastu käitutakse samamoodi.»

    • Töötukassa kaudu ei saaks Estonian Airi töötajad hüvitist kollektiivlepingus sätestatud määras, kuna töötukassa hüvitistel on seadusest tulenevad ülempiirid.

    Estonian Airi töötajate nõudmistest loe postimees.ee-st

  8. Veganite selts mõistab hukka laste väärkohtlemise

    Foto: Scanpix

    Vegan selts mõistab hukka laste väärkohtlemise ehk nende vajalikest vitamiinidest ja mineraalidest ilma jätmise ning autoriteetsete toitumissoovituste ignoreerimise.

    OLULIST

    • Paralleel MMSi ja vegantoitumise vahel on kohatu ja väär, sest MMS-i ei soovita ükski maailma suurim terviseasjatundjaid koondav ühendus.

    • Eesti vegan selts toetub oma soovitustes täielikult nimetatud autoriteetidele ega võta vastutust nende veganite ees, kes endale või oma lastele soovituste kohaselt D- või B12-vitamiini juurde ei manusta.

    Vegani seltsi pöördumist loe postimees.ee-st

  9. Östberg on teel M-Sporti, mis saab Tänakust?

    Mads Östberg. Foto: Scanpix

    Citroëni rallimeeskond teatas täna, et järgmisel hooajal nad WRC-sarjas kaasa ei löö. Ühtlasi sai selgeks, et Prantsusmaa tiimi juurest lahkub norralane Mads Östberg, kes Autospordi andmetel liitub peaaegu kindlalt M-Spordiga, kus tänavu tegi kaasa ka eestlane Ott Tänak.

    OLULIST

    • Citroën võtab WRC-sarjast vaheaasta, et valmistada ette uus ralliauto 2017. aasta hooajaks.

    • Wilson polnud hooaja viimasel Suurbritannia etapil sugugi rahul ei Tänaku ega Evansi kiirusega.

    M-Spordi ja Tänaku tulevikust loe postimees.ee-st

  10. «Lisa Limone ja Maroc Organe: tormakas armulugu» - suur multifilm Postimehe kinos

    Lisa Limone. Foto: kaader filmist

    Postimehe lugejad saavad pühapäeva keskööni Postimehe Kinos vaadata Mait Laasi kaks aastat tagasi valminud animafilmi «Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu», mis on praegu aktuaalsem ja mõtlemapanevam kui kunagi varem.

    OLULIST

    • Apelsinipoiss Maroc, Põhja-Aafrikast pärit paadipõgenik, jõuab pärast tormi Sitsiilia rannikule.

    • «Selle filmi kõige huvitavam osa saab tegelikult alguse alles päris lõpust, kui action on läbi ning Itaalia sidruni ja Aafrika apelsini tormakast armuloost on sündinud väike, pooleldi sidruni-, pooleldi apelsinipoiss, kes räägib eesti keeles.»

    Vaata suurepärast Mait Laasi animafilmi Postimehe kinos

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles