Fotod: Ilves andis kätte hariduspreemiad

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilveselt said 2015. aasta hariduspreemiad Viljandi kutseõppekeskuse füüsikaõpetaja ja Taibukate Teaduskooli juht Lilian Tambek, Hugo Treffneri gümnaasiumi kauaaegne matemaatikaõpetaja Hele Kiisel ja Gustav Adolfi gümnaasiumi direktor Hendrik Agur. 

Reaalteaduste eripreemia pälvis Miina Härma gümnaasiumi keemia- ja füüsikaõpetaja Erkki Tempel, teatas presidendi kantselei.

«Ajal, mil usk, äärmuslus, põgenikud ja vägivaldne terror on moodustamas väärat ja ohtlikku infoklimpi, tuleb ka koolil osaleda sündmuste ja nähtuste tasakaalukas selgitamises. See kõik ei sünni meist kusagil ohutus kauguses Prantsusmaal või Süürias. Need on Euroopa ja kogu maailma teemad ja probleemid, mille lahendamisest sõltub tänaste kooliõpilaste käekäik,» ütles president Toomas Hendrik Ilves, kes andis presidendi kantseleis üle 2015. aasta hariduspreemiad ja reaalteaduste eripreemia.

Riigipea rõhutas, et see pole sõnum ainult tänastele laureaatidele, vaid kõikidele õpetajatele, üldse Eesti koolidele: «Selgitada kirevat ja huvitavat maailma, rääkida lahti sündmuste taust ja põhjused.»

«Te pole lihtsalt õpetajad. Te olete eestvedajad ja innustajad, kes teevad matemaatika, keemia, füüsika ja laiemalt teaduse õpilastele huvitavaks. Teie annate oma koolile näo. Kes direktorina, kes õpetajana, aga eelkõige silmapaistva ja mitmekülgse isiksusena. Kool ja õppimine peavadki olema huvitavad,» sõnas president.

Hariduspreemiate suurus oli kõikide laureaatide puhul 4000 eurot ning rahastajaks Danske Bank. Reaalteaduste eripreemiat summas 4000 eurot rahastab Skype Eesti.

Lilian Tambek töötab Viljandi kutseõppekeskuse füüsikaõpetajana, tal on 52-aastane pedagoogiline staaž ja teaduskraad füüsika didaktika alal. Ta on töötanud erinevates haridusasutustes ja kooliastmetes. Tema õpilased on edukalt esinenud nii füüsikaolümpiaadi piirkonnavoorudes, üleriigiliselt kui ka rahvusvahelistel olümpiaadidel. 2014. aastal asutas ta MTÜ Taibukate Teaduskooli, mis on saanud populaarseks ja tekitanud paljudes õpilastes huvi reaal- ja loodusainete vastu.

Hele Kiisel on Hugo Treffneri gümnaasiumi kauaaegne matemaatikaõpetaja, õpetaja-metoodik, hariduselu edendaja. Kiisel töötab Hugo Treffneri gümnaasiumis matemaatikaõpetajana 1977. aastast. Lisaks õpetajatööle on ta mitme kogu Eestit mõjutanud haridusuuenduse initsiaatoriks ja läbiviijaks. Kiisel on olnud üks eestvedajaid traditsioonilisel viie kooli võistlusel reaalainetes. Ta on Eesti Matemaatika Seltsi koolimatemaatika ühenduse juht. Tema õpilased on edukalt esinenud Tartu linna ja üleriigilistel olümpiaadidel, ta endised õpilased on palju tähelepanu pälvinud «Matemaatika õhtuõpiku» autorid.

Hendrik Agur on töötanud Gustav Adolfi gümnaasiumi direktorina alates 2006. aastast. Agur rakendas koolis õppetoolide süsteemi, mis kaasas kõik õpetajad kooli oluliste otsuste vastuvõtmisse ja juhtimisse. Aguri algatusel on kasutusele võetud mitmeid tehnoloogilisi lahendusi, sealjuures esimesena Eestis elektrooniline õpilaspilet ja m-õpilaspilet, kasutatakse uusi lahendusi õppetöö mitmekesistamiseks ja huvitavamaks muutmiseks. Õpilastele täiendavate arenguvõimaluste pakkumiseks ja huvialadega tegelemiseks, õpetajatele täiendava lisatöö ja arengu võimaldamiseks kutsus Agur 2006. aastal ellu Gustav Adolfi sihtasutuse ning selle all tegutseva koolituskeskuse, hiljem avati ka muusikakool.

Erkki Tempel töötab Miina Härma gümnaasiumis aastast 2005. Ta õpetab nii keemiat kui ka füüsikat Eesti riikliku õppekava alusel ning inglise keeles keemiat rahvusvahelise õppekava alusel õppivatele õpilastele. Tempel kasutab õppetöös digivahendeid ning on koostanud rakendusi nutiseadmete kasutamiseks keemia õpetamisel. Tema õpilased on saavutanud silmapaistvaid tulemusi loodusteaduste olümpiaadidel nii Eestis kui ka rahvusvahelisel tasandil. Tempel on tegev riikliku õppekava arendustöös, lisaks on ta internetipõhise keemiaviktoriini peakorraldaja ja vabariikliku füüsikaolümpiaadi korraldava komisjoni esimees. Tänavu omistati talle meisterõpetaja kutse. Tempel kuulub Eesti Füüsika Seltsi ja on Eesti Keemiaõpetajate Liidu juhatuse liige. Ta on Taibukate Teaduskooli õppejõud-mentor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles