Nõukogu tahab sadamates viia sisse turvakontrolli

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Koort
Erkki Koort Foto: Liis Treimann

Sadamates tuleks rakendada turvakontrolli, seadustes eristada täpsemalt vihakuriteod ning järgmise aasta jooksul võtta kasutusele majutusasutuste kasutajate register, leidis eile erakorraliselt koos istunud terrorismivastase võitluse nõukogu.

Eile siseministeeriumis erakorralise koosolekule kogunenud terrorismivastase võitluse nõukogus arutati terrorismiohuga tekkinud olukorda ning arutati ettepanekuid, mida esitada Vabariigi Valitsuse julgeolekukomisjonile terrorismivastase võitluse tõhustamiseks Eestis, samuti arutati Eesti ettepanekuid Euroopa Liidu tasandil.

Siseministeeriumi sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koorti sõnul olid arutluse all mitmed ettepanekud seoses õigusruumi, terrorismivastase võitluse meetmetega ning vajadusega täiendavateks investeeringuteks.

«Mitmed tänastest ettepanekutest on juba varasemalt planeeritud või juba töös. Oluliseks pean kontrolli tõhustamist sadamates, et kindlustada pileti ostnud isiku ja laevale siseneja isikusamasus. Samuti tuleb rakendada sadamates turvakontrolli. Oluline on kiiremas tempos jätkata Eesti välispiiride tugevdamist ja väljaehitamist,» lausus Koort.

«Peame parandama vihakuritegude regulatsiooni, et tuua selgemini välja erinevus näiteks vihakõne ja sõnavabaduse vahel. Samuti tuleb kiiresti sisse viia relvaseaduse muudatused, et välistada deaktiveeritud tulirelvade taas laskekõlbulikeks muutmist kurjategijate poolt. Samuti on ülimalt oluline liikuda edasi relvadirektiiviga Euroopa Liidu tasandil ning just tänu Eesti varasemale aktiivsele tööle hõlmab see ka deaktiveeritud tulirelvadele ühtsete EL taseme standardite rakendamise,» lausus asekantsler.

Oluliseks ettepanekuks oli ka majutusasutuste kasutajate registri kasutuselevõtt 2016. aasta jooksul, mis ühtlustaks majutusasutuste külastajate registreerimisandmed. Nende indikaatorite põhjal saame tulevikus täpsema ülevaate Eestis viibivate kahtlaste väliskülaliste kohta.

Rääkides Euroopa Liidu suunalistest meetmetest, ütles Koort, et eelkõige tuleb tõhustada kontrolli välispiiridel. «Tuleb astuda reaalseid samme nende riikide suhtes, kes ei suuda või ei soovi täita oma kohustusi oma piiride kontrollimisel. Samas peame osutama igakülgset abi nende riikide piirivalve võimekuse tõstmisel. Välja tuleb ehitada Euroopa Liidu välispiirid ning selleks tuleb taotleda täiendavat rahastust, ja seda mitte vaid merepiirile. Oluliselt tuleb suurendada vahendeid Euroopa sisejulgeoleku tugevdamiseks, täna moodustavad sisejulgeoleku vahendid EL eelarvest vaid 1,55 protsenti,» rõhutas Koort.

Terrorismivastase võitluse nõukogu on Vabariigi Valitsuse julgeolekukomisjoni alakomisjon, mida juhib siseministeerium. Nõukogu ülesandeks on valmistada ette terrorismivastase võitlusega seonduvad strateegilised dokumendid ning toetada asutuste vahelist koostööd.

Eesti terrorismivastase võitluse üldeesmärk on kaitsta inimeste turvalisust ning riigi julgeolekut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles