Laasi: hakkan tööd otsima

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Laasi
Lauri Laasi Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Täna riigikohtus eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises süüdi mõistetud keskerakondlane Lauri Laasi on automaatselt riigikogust välja arvatud.

Täna jõustus teie suhtes süüdimõistev kohtuotsus, mis te edasi plaanite teha?

Ma ei tea veel mis ma teen, hakkan tööd otsima.

Riigikogust olete te otsuse avaldamisest välja arvatud.

Minu arust on see nagu süüdimõistmise vabrik, mitte koht, kust õigust saada.

Jah, sellepärast ma ütlengi, et hakkan tööd otsima.

Kuidas Keskerakonna staatusega jääb, praeguse põhikirja alusel te oleksite sealt ka välja arvatud?

Ma ei oska öelda. Kuna ma keskendusin tänasele riigikohtu otsusele, siis ma ei ole mõelnud ka selle peale, mis puudutab mu erakondlikku kuuluvust.

Kas olete jõudnud advokaadiga juba rääkida?

Ta helistas ja kuulsingi otsusest temalt esimesena. Ta ütles, et ei ole jõudnud sisuga tutvuda. Ta pidas otsust kummaliseks ja oli mõnes mõttes üllatunud ja nõutu, aga lubas selle otsuse läbi töötada ja mulle siis selle lahti seletada.

Kaalute Euroopa Inimõiguste Kohtusse pöördumist?

Ma ei välista mitte midagi.

Te siis ütlete, et otsus tuli pigem teile üllatusena?

Kui advokaat vaatab juriidilisest aspektist, siis mina näen ka poliitilist aspekti. Minu jaoks see ikkagi suur üllatus ei ole.

Olete endiselt seisukohal, et otsus on poliitiliselt kallutatud?

No näete isegi, kui palju on viimasel ajal tulnud kohtust Keskerakonna ja keskerakondlaste suhtes õigeksmõistvaid otsuseid. Minu arust on see nagu süüdimõistmise vabrik, mitte koht, kust õigust saada.

Kas pakite täna riigikogus kohe asjad kokku?

Praegu ma olen kodus.

Kas erakonnas ka tänast otsust eraldi arutate, sest ka Keskerakond mõisteti täna süüdi?

Keskerakond jäi süüdi asjas, mis mind ei puuduta. Sellest on nii palju erakonnas räägitud. Ma olen leidnud iga kandi pealt erakonna kaaslaste mõistmist ja toetust. Ka praegu tulevad toetavad ja mõistvad sõnumid ja kõned. Juba ma kuulen sellel ajal, kui me omavahel räägime mitut piiksu telefonis. Iga teema ammendub. Ma usun, et otsuse positiivne moment on see, et see teema on maas. Ülekohtutunne jääb meid ilmselt eluks ajaks saatma, aga ma ei välista ka seda, et otsus ümber vaadatakse ja meile õigus antakse.

Jääksite meeleldi erakonda edasi?

Erakonnal on kaks valikut, kas nad arvavad mu välja või jätavad mu erakonda. Ise ma välja astuma ei hakka, sest ma ei tunne, et oleks midagi valesti teinud.

Mis saab teie poliitikukarjäärist? See menetlus on nii kaua kestnud, et ilmselt olete sellele jõudnud mõelda.

Hetkeseisuga ma ei ole poliitik. Eks näeb, mis elu toob.

Riigikogu juhatus otsustas täna, et seoses riigikogu liikme Lauri Laasi süüdi mõistva kohtuotsuse jõustumisega asub alates homsest, 21. novembrist  riigikogu liikmeks tema asendusliige, Keskerakonda kuuluv Kerstin-Oudekki Loone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles