Järvi kutsus avalikus kirjas Jänest Siitaniga kohtuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Neeme Järvi.
Dirigent Neeme Järvi. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO) juht ja peadirigent Neeme Järvi kutsus täna kultuuriminister Laine Jänesele saadetud avalikus kirjas ministrit orkestri direktori Andres Siitaniga kohtuma, et ERSOga üles kerkinud probleemid lahendada.

«Mul on kahju, et olen pidanud ajalehtedest lugema, et olete Teie enda poolt kavandatud reformide ebaõnnestumiste eest asunud süüdistama ERSO direktorit Andres Siitanit,» kirjutas Järvi ja lisas, et Jänese tööstiil on talle täiesti vastuvõetamatu.

Ta tõdes, et ERSO ei ole tavaline riigiasutus ja seda ei saa võrdsustada teiste kultuuriministeeriumile alluvate kollektiividega nii nagu Jänes seda teeb.

Järvi kritiseeris Jänese otsuseid, öeldes, et ERSO juurde tuleks luua oratooriumikoor ja anda Estonia kontserdisaal orkestri omandusse.

Järvi märkis, et vaatamata majanduslikule olukorrale ei tohiks lubada Eesti esindusorkestri likvideerimist, mis oleks korvamatu kaotus kogu meie rahvuskultuurile. Olulise sammuna näeb Järvi muusikute palkade suurendamist.

«Pean vajalikuks Teie kokkusaamist härra Siitaniga, et koos leida mõistlik lahendus kõigile üles kerkinud probleemidele. Kinnitan Teile, et mina kui orkestri kunstiline juht ja peadirigent jätkan ka edaspidi võitlust orkestri olemasolu ja töötingimuste parandamise eest,» kirjutas Järvi.

Jänes vastas, et ei pea ERSOt teistest Eestis tegutsevatest muusikakollektiividest ülemaks ega soovi avalikkuse ees selle siseelu lahata. «Jätan «musta pesu» avalikkuse ees pesemata ka käesoleval hetkel,» märkis kultuuriminister ja lisas, et ei saa mitmete enda ja ministeeriumi suunas läkitatud süüdistustega nõustuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles