Prantsusmaa soovib Eesti abi sõjalistel missioonidel

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahuvalvajad Kesk-Aafrika Vabariigis.
Rahuvalvajad Kesk-Aafrika Vabariigis. Foto: AFP/SCANPIX

Kaitseministeeriumi kinnitusel on Prantsusmaa praeguseks andnud mõista, et Eesti abi läheks vaja eelkõige seal, kus Prantsusmaa hetkel sõjalistel missioonidel on.

Nii saab Prantsusmaa tuua rohkem üksusi tagasi kodumaale.

Prantslased osalevad ÜRO missioonidel Malis ja Kesk-Aafrika Vabariigis, kus neil võib eestlaste abi vaja minna.

Näiteks osalevad prantslased MINUSMA missioonil Malis eesmärgiga toetada ja stabiliseerida poliitilist olukorda. 2014. aasta juunis otsustati, et missioon peaks rohkem fokusseerima elanike kaitsmisele ja toetama poliitilist dialoogi riigis. Loe lähemalt missiooni kohta siit.

MINUSCA missiooni raames ollakse Kesk-Aafrika Vabariigis, et kaitsta sealseid tsiviilisikud. Loe lähemalt missiooni kohta siit.

«Kus, milliste võimetega ja mis mahtudes täpsemalt meie abi vajatakse, ei ole veel täpselt teada antud. Eesti ootab ära Prantsusmaa konkreetsed ettepanekud ning seejärel neist lähtuvalt omakorda analüüsime, millised on meie võimalused panustamiseks,» kinnitas kaitseministeeriumi pressiesindaja Anres Sang.

«Prantsusmaa otsus käivitada Lissaboni lepingu artikkel 42.7 on eelkõige poliitiliseks signaaliks Euroopa liitlastele. Vastastikuse abi klausel ütleb, et kui üks ELi liikmesriik satub oma territooriumil relvastatud agressiooni ohvriks, on teistel liikmesriikidel kohustus teda võimaluste piires aidata,» täpsustas Sang. «Tegemist on kohustusega, mis lasub liikmesriikidel, mitte ELil tervikuna. Võimalikku abi antakse kahepoolselt, abi ei pea tingimata olema sõjaline,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles