Koole ei pea enam pelgalt eksamitulemuste põhjal võrdlema

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassiruum. Pilt on illustratiivne
Klassiruum. Pilt on illustratiivne Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tänasest saavad kõik huvilised Haridussilma portaalis koole võrrelda mitte ainult statistiliste näitajate alusel, vaid uurida ka seda, kui suur osa õpilastest jätab kooli pooleli või vastupidi, läheb edasi ülikooli.

Nn koolimõõdikute e-keskkonnas on välja toodud tulemuslikkusnäitajad, mis jagunevad omakorda neljaks: eeldused (näiteks õpetajate kvalifikatsioon), tulemused (eksamite tulemused, õppetöö katkestajad ja edasiõppijad), tõhusus (klassikomplekti täituvus, koolipinna kasutus ja õpilaste arv ühe õpetaja kohta) ja rahulolu. Viimane näitaja on alles väljatöötamisel.

Haridusministeeriumi analüüsiosakonna juhataja Aune Valk tõi välja, need süsteemid, kus taolisi tulemuslikkuse näitajaid kasutatakse, on tõhusamad. Ühtlasi loodab ministeerium, et nii saavad koolid end teistega võrrelda ning see võib anda tõuke selles suunas, et koolid enda nõrgemaid pooli arendaksid.

Kuvatõmmis uutest võimalustest haridusportaalis.
Kuvatõmmis uutest võimalustest haridusportaalis. Foto: Kuvatõmmis

Seni on neile andmetele testperioodi käigus juurde pääsenud vaid koolijuhid, kes on uuenduses positiivset näinud, kuid samas on suur infohulk neid ka murelikuks teinud. «Nende mured on seotud võimaliku vale kasutamisega ja metoodika täpsusega,» sõnas Valk. 

«Koolijuhtidele meeldib kindlasti ka see, et nad saavad näha edasiõppimist. Nad tahaksid ise veel täpsemalt näha, et kuhu minnakse edasi õppima,» lisas ta, nentides, et see aga muutuks juba liiga detailseks.

Kuna portaalis on infot kamaluga, on selles üpris keeruline orienteeruda. Ministeerium seda ei salgagi ning juba lähiajal on plaanis seda kasutajasõbralikumaks muuta. Samas aga loodetakse, et ka lapsevanemad näevad uuenduses head tööriista.

«Me tahame, et lapsevanematel oleks rohkem informatsiooni ja tarkust, et mitte tormata ühe näitaja põhjal ühte kooli,» viites Valk riigieksamite edetabeli «hullusele».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles