Toom: üritasin veenda Simsonit mitte kandideerima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom
Yana Toom Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ehkki keskerakondlasest europarlamendi saadik Yana Toom andis nõusoleku kandideerida erakonna esimeheks juba esmaspäeval, pidas ta vajalikuks oma otsust kommenteerida alles tänaseks kokku kutsutud pressikonverentsil, kus ta teatas, et kandideerib esimeheks Edgar Savisaare toetuseks ning tutvustas enda tellitud värsket uuringut, mis kinnitab tema eelistust partei juhi kohale.

Toom ütles koheselt, et otsustas kandideerida Savisaare toetuseks. «See, kuidas valimisvõitlus hakkas välja nägema, on mulle vastukarva,» sõnas ta ajakirjanikele, lisades, et see ületas selgelt tema valuläve.

Ta märkis, et üritas alguses Kadri Simsonit veenda, et ta Savisaare vastu ei kandideeriks, et seda pole vaja teha, kuid läks teisiti.

Toom viitas asjaolule, et Simson ei saanud europarlamendi valimistel Ida-Virumaalt kuigi palju hääli ja seega ei maksa kohalike inimeste toetusest rääkida. Samuti ei peegelda Narva toetus Simsonile tegelikku keskerakondlaste arvamust, märkis ta.

«Sellele saime kõik väga kurva tõestuse eile. Nägime, mis toimus Narva linnas. See näitab, et kohaliku piirkonna juhatus ei ole võimeline olulistes küsimustes ühispositsiooni võtma, nii erakonna esimehe kui ka linna juhtimise osas,» rääkis ta.

Toom lubas, et kui Simsoni toetuseks kandideerijad taandavad 29. novembril toimuval kongressil oma kandidatuuri, teeb ta sedasama.

Kui Simson peakski erakonna esimeheks saama, siis erakonna reiting kindlasti langeb, usub Toom. Kuigi on spekuleeritud tema võimaliku erakonnast lahkumise üle Simsoni võidu korral, ei kavatse ta seda siiski teha.

Hetkel Savisaarele võrdväärseid vastaseid Toomi hinnangul pole. «Aga loodan, et kui seame endale sellise eesmärgi, siis järgmiseks kongressiks kindlasti on.»

Toom tellis uuringu

Toom tutvustas ka enda tellitud Saar Polli uuringut, mis näitab, et toetus Savisaarele on keskerakondlaste seas oluliselt kõrgem kui Simsonile.

«Mingi hetk süvenes minus tunne, et võib-olla on tõesti Kadri toetus suurenenud. Ma ei lähtu reeglina oma kõhutundest, vaid teadmistest. Et oma seisukohta tõendada või ümber lükata, tellisingi selle uuringu,» selgitas ta.

Küsitlusest selgus, et Simsoni kandidatuuri Keskerakonna esimehe kohale toetavad Reformierakonna, IRLi ja sotside valijad, mitte Keskerakonna valijad, võttis ta uuringu tulemused lühidalt kokku.

Narva linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni lagunemist ja uue fraktsiooni Ühtse Narva loomist kommenteerides nentis Toom, et Narva olukord ei ole tema jaoks juba ammu saladus. «Lihtsalt mindi omavahel riidu ja heidetakse üksteisele ette autoritaarset juhtimisstiili, mis ilmselt vastab ka tõele. Kuid loodan, et see on meile heaks õppetunniks ja me suudame selle ületada konstruktiivsel moel.»

Lõhet Keskerakonnas üleüldiselt aga tema hinnangul ei ole. «On lihtsalt üks valimiseelne debatt. Päris kuum, aga hästi avatud ja siiras, ja nagu näitavad tänased erakonna reitingud, on see meile kasuks tulnud. Inimestele ilmselt on meeltmööda, et meie erakonnasisene võitlus on niivõrd avatud,» rääkis ta.

Keskerakonna esimeheks kandideerib seitse inimest - Edgar Savisaar, Kadri Simson, Jaanus Karilaid, Toomas Vitsut, Mihhail Stalnuhhin, Yana Toom ja Oudekki Loone. Keskerakonna kongress toimub 29. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles