Kaja Kallas isa konkurendist: kui võidab van Baalen, võidavad tagatoakokkulepped

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna valimispidu hotellis Palace.
Siim Kallas ja Kaja Kallas.
Reformierakonna valimispidu hotellis Palace. Siim Kallas ja Kaja Kallas. Foto: Erik Prozes

«Kui valitakse Siim Kallas, võidavad ideed, kui Hans van Baalen, võidavad tagatoakokkulepped,» kirjutab europarlamendi saadik Kaja Kallas oma blogis homsest ALDE presidendivalimistest, kus üheks kandidaadiks ka tema isa.

Hetkel Budapestis Euroopa liberaale ühendava ALDE erakonna kongressil viibiv Kaja Kallas arutleb oma blogis selle üle, millised on tema isa Siim Kallase kõrval erakonna presidendiks kandideeriva Hans van Baaleni vaated.

Presidendiks kandideerivad kaks kandidaati: Siim Kallas Eestist Reformierakonnast ja Hans van Baalen Hollandist VVD-st (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie). Siiani on presidendid tulnud kas Beneluxi riikidest või üks kord Suurbritanniast, kirjutab Kallas.

«Kordagi ei ole president olnud ei uutest liikmesriikidest, ega ka riikidest, mis on Luksemburgist lõuna pool. Seetõttu on võib-olla raske seda trendi murda. Samas võib öelda, et just neil põhjustel ei ole liberaalidel Euroopas ehk läinud nii hästi, kui liberaalidel näiteks Eestis,» kirjutab Kaja Kallas.

Selle kohta arvas üks delegaat, et ju ta tahab selle partei laiali saata ja parim viis seda teha, on asuda selle erakonna etteotsa.

Kuna Siim Kallas on Eestis tuntud, siis pidas ta vajalikuks kirjutada vastaskandidaadist. «Hans van Baalen on Euroopa Parlamendi saadik ja olnud siin pikalt. Talle meeldib reisida ja seetõttu on ta väliskomisjoni liige. Vaadetelt on ta lähedane euroskeptikutega (kui vaadata tema hääletusi), samuti ei usu ta üle-euroopalistesse parteidesse (sest hääletas nende vastu),» kirjutab Kaja Kallas, kelle meelest on kummaline, et van Baalen tahab kandideerida erakonna juhiks, mille tulevikku ta ise ei usu.

«Selle kohta arvas üks delegaat, et ju ta tahab selle partei laiali saata ja parim viis seda teha, on asuda selle erakonna etteotsa. Inimesena kena, saab kõigiga kenasti läbi. Hollandi kohalikus poliitikas pole kõrgetel kohtadel olnud, seega juhiomaduste kohta ei oska keegi midagi arvata,» lisab Kallas, kes tunnistab, et ei ole teemast kirjutades erapooletu.

«Aga ütleksin, et Siim Kallase tugevus on kindlasti sisu ja liberaalsed ideed, samuti erinevad kõrged ametikohad, mida ta Eestis ja Euroopas on pidanud. Samuti on tal suurepärane kogum kõrgetasemelisi Euroopa kontakte.»

«Näis, kuidas läheb. Minu hinnangul on nii, et kui valitakse Siim Kallas, võidavad ideed ja kui valitakse Hans van Baalen, võidavad tagatoakokkulepped. Valimised tulevad igal juhul põnevad,» lõpetas Kaja Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles